Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Pääkirjoitus: Fen­no­voi­man säh­köl­le olisi ky­syn­tää – mutta koko hank­keen us­kot­ta­vuus horjuu

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Mitä kuuluu, Helena Jun­tu­nen? "Har­joit­te­len kotona Janáče­kin oop­pe­raa Katja Ka­ba­no­va, tšekin kie­lel­lä ve­de­tään"

Oululaislähtöinen sopraano Helena Juntunen esiintyy oopperarooleissa milloin missäkin päin Eurooppaa. Kaleva.fi kysyi Juntusen kuulumisia.

Oopperalaulaja Helena Juntunen harjoittelee parhaillaan kotonaan Siuntiossa Janáčekin Katja Kabanova -oopperan pääroolia. Kuva on otettu hänen kotipihallaan vuonna 2013.
Oopperalaulaja Helena Juntunen harjoittelee parhaillaan kotonaan Siuntiossa Janáčekin Katja Kabanova -oopperan pääroolia. Kuva on otettu hänen kotipihallaan vuonna 2013.
Kuva: Ratilainen Mauri

Oululaislähtöinen sopraano Helena Juntunen esiintyy oopperarooleissa milloin missäkin päin Eurooppaa. Kaleva.fi kysyi Juntusen kuulumisia.

Mitä kuuluu, Helena Juntunen?

– Kiitos hyvää! Parhaillaan harjoittelen Janáčekin Katja Kabanovaa, oopperaa, jonka ensi-ilta on 28. tammikuuta Ranskassa Nancyn kaupungissa. Siellä on Opéra Nationale de Lorraine, siis kansallisooppera, oikein kiva talo, jossa on hirveän kiva tehdä uusia rooleja. Tšekin kielellä vedetään, 106 sivua laulaa tämä minun esittämäni päähenkilö.

Laulat ensimmäistä kertaa Janáčekin Katja Kabanovan. Miltä työ maistuu harjoitusvaiheessa?

– Kaikilla on varmaan jonkinlainen käsitys tsekin kielestä, se on juuri sitä, hirveästi konsonantteja ja rooli on todella iso. Konsonanttien määrä on välillä ihan tähtitieteellinen, mutta se musiikki on todella ihanaa, kaunista ja romanttista. Janacekiä on minulle mainostettu, että se minulle sopisi. On ollut mukava haaste. Siis haaste.

Kun harjoittelet kotosalla Suomessa, millainen on tavanomainen päiväsi?

– Ihan tavallista lapsiperheaamua, heräämme puoli seitsemältä. Lapset ovat neljänä päivänä viikossa tarhassa, kuusi tuntia päivässä. Vien heidät tarhaan, tulen kotiin, aukaisen partituurin ja alan harjoitella. Harjoittelen hyvin matemaattisesti. Lasken, montako sivua roolihenkilöni laulaa, montako päivää minulla on aikaa opetella, sitten jaan, että montako sivua per päivä on opeteltava ulkoa. Kun kello on varttia vaille kolme ja haen lapset päiväkodista, minun on osattava päivän osuus ulkoa. Ja tietysti minun täytyy laulaa kaikki se, mitä olen siihen mennessä opetellut.

Minkä ikäisiä lapsesi ovat ja missä te asutte?

– Meillä on kaksi lasta, 4-vuotias tyttö ja pian 2 vuotta täyttävä poika. Asumme Siuntiossa. Minulla oli kirjat Kiimingissä vielä viisi vuotta sitten. Ehdin asua 15 vuotta Helsingissä ilman, että minulla oli kirjat siellä. En koskaan tuntenut olevani henkinen helsinkiläinen, mutta tänne Siuntioon olemme kotiutuneet tosi hyvin. Onhan tämä oululaiselle eksoottista, kun Siuntiossa on kartanoita ja kaksi linnaakin.

Mitä työkuvioissa on tältä vuodelta takana?

–Syyssonaatti oli juuri Kansallisoopperassa nyt syksyllä ja kesällä olin laulamassa Sillanpää-oopperaa Hämeenkyrossä. Lähdemme Ranskaan joulukuun puolessa välissä ja olemme siellä noin kaksi kuukautta.

Lähdettekö te aina koko perhe?

– Olemme tähän mennessä pystyneet sillä tavalla järjestämään. Olemme käyttäneet  Suomen mahtavia perhe-etuuksia niin, että mieheni on ottanut hoitovapaata.

Mitä muuta on ensi vuonna työn puolesta tulossa?

– Oopperan jälkeen on konsertteja. Sibeliuksen Kullervo esitetään Belgiassa. Se myös levytetään keväällä, Skotlannissa BBC:n orkesterin kanssa. Kesällä tulee uudestaan sekä yleisö- että arvostelumenestys Sillanpää-ooppera Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa. Hämeenkyrö on myös kaunista suomalaista kulttuurimaisemaa ja sellainen Suomen kolkka, jota en ollut ennen tuntenut. Se oli mukava paikka viettää kesää.

Mitä laulajana teet, että pysyt hyvässä laulukunnossa?

– Laulan. Nuorempana olin tarkka syömisistä, esimerkiksi ennen keikkaa piti syödä juuri tietynlaisia ruokia. Ja piti liikkua mahdollisimman paljon ja nukkua oikea määrää. Nyt kun on pienet lapset, ei voi laittaa mitään sen piikkiin, ettei ole nukkunut. Ennen yritin olla keikkapäivänä hiljaa. Nyt siihen ei ole minkäänlaista mahdollisuutta. Näillä mennään!

Millaiset ovat viikonloppusuunnitelmasi?

– Kun olemme joulun pois Suomesta, vietämme lähisuvun kanssa joulujuhlaa. Miehen sisko ja lasten serkku tulevat Ahvenanmaalta ja kokoonnumme anopin luokse viettämään joulujuhlaa. Porkkanalaatikko on minulla leivinuunissa. Meillä on joulukinkut ja kaikkea mitä joulupöytään kuuluu.

Kaleva.fi kysyy kuulumisia henkilöiltä, jotka ovat tuttuja Oulusta tai muualta lähiseudulta. Kerro alla olevaan kommenttilaatikkoon, kenen kuulumisia sinusta toimituksen kannattaisi kysyä.

----

Juttua on korjattu 20.11. klo 13.25. Oopperan ensi-ilta Ranskan Nancyssa on 28.1.2018, eikä kuukauden kuluttua.