Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Mistä uusi paikka Kalevan tai­de­ko­koel­mal­le?

Oulun kaupunki on ilmoittanut, ettei se voi ottaa hoitoonsa sille tarjottua pääosaa Kalevan suuresta taidekokoelmasta.

Kalevan taidekokoelmassa on esimerkiksi Juho Mäkelän akvarellityö Oulun joulutori vuodelta 1923.
Kalevan taidekokoelmassa on esimerkiksi Juho Mäkelän akvarellityö Oulun joulutori vuodelta 1923.
Kuva: Raimo Ahonen

Oulun kaupunki on ilmoittanut, ettei se voi ottaa hoitoonsa sille tarjottua pääosaa Kalevan suuresta taidekokoelmasta.  Vuoden lopussa valmistuvaan lehtitalon uuteen toimitaloon  Taka-Lyötyssä mahtuu vain satakunta taideteosta noin 800:sta.

– Haimme museo- ja tiedekeskus Luupin johdon kanssa yhteistä näkemystä kokoelman osan deponoinnista kaupungin tiloihin, mutta näin kaupunki on nyt päättänyt, kertoo taidekokoelman kohtaloa pohtinut Kalevan hallituksen jäsen Kalle Korkeakivi.

–  Jatkossa täytyy etsiä muita vaihtoehtoja, joita voivat olla esimerkiksi sairaalat ja muut julkiset tilat, joissa kokoelmaa ei tarvitsisi liikaa pilkkoa.

Deponointi tarkoittaa, että työt siirtyvät toisen tahon hoitoon, mutta omistusoikeus säilyy entisellään.


Maalausten, piirrosten ja grafiikan lisäksi kokoelmaan kuuluu myös veistoksia, valokuvia, tekstiilejä, lyijylasitöitä, keramiikkaa, uniikkihuonekaluja ja mitaleja. Kokoelmassa on paljon pohjoissuomalaista, mutta myös esimerkiksi virolaista taidetta.

Korkeakivi toivoo, että kokoelman teokset pysyisivät Oulun alueella, jotta mahdollisimman moni kaupungin asukas pääsisi niistä nauttimaan.

– Kalevan entisen kulttuuritoimituksen päällikön ja taidekokoelman asiantuntijan Kaisu Mikkolan sekä yhtiön johdon assistentin Sari Kipinän kanssa olemme työryhmänä miettineet, että deponoinnin jälkeen loput työt tarjottaisiin myyntiin yhtiön työntekijöille ja osakkaille.

– Ja jos sen jälkeenkin vielä jäisi teoksia, miksi emme järjestäisi lopuksi vaikka kaikille kaupunkilaisille avointa taidehuutokauppaa? Nämä ovat kuitenkin vain ideoita, päätökset asiasta tekee aikanaan Kaleva Oy:n hallitus.