Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Mis­ka-su­si liikkuu Sii­ka­joel­la

Yksinäinen susi nähtiin viime viikolla omakotitalon pihapiirissä Siikajoen Karinkannassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen pitää hyvin todennäköisenä, että kyseessä oli viime toukokuussa Sotkamosta länsirannikolle vaeltanut ja Siikajoen, Revonlahden ja Lumijoen alueelle asettunut pantasusi Miska.

Yksinäinen susi nähtiin viime viikolla omakotitalon pihapiirissä Siikajoen Karinkannassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen pitää hyvin todennäköisenä, että kyseessä oli viime toukokuussa Sotkamosta länsirannikolle vaeltanut ja Siikajoen, Revonlahden ja Lumijoen alueelle asettunut pantasusi Miska.

"Oletan, että Karinkannassa on nähty nimenomaan Miska. Mitään varmaa ei tietenkään voi sanoa, mutta jälkien perusteella oletan näin, koska meillä ei ole siltä alueelta havaintoja kuin yhden suden jäljistä."

Huhtikuussa 2003 merkitty Miska on viime kesänä rantavedestä Pyhäjoelta surmattuna löydetyn pantasusi Millan pikkuvelipuoli. Sotkamon laumasta kotoisin oleva Miska-susi lähti laumastaan liikkeelle toukokuun puolivälissä ja saapui nykyiselle elinalueelleen kymmenen päivää myöhemmin.

"Miskan reitti oli hyvin suoraviivainen, mutta jännää siinä oli se, että reitti noudatteli aika pitkään Milla-siskon reittiä. Kun Miska saapui nykyiselle alueelleen sen käyttäytyminen muuttui. Se ei enää matkustanut, vaan alkoi kiertelemään Siikajoki-Revonlahti-Lumijoki -alueella", kertoo Heikkinen.

Miska katosi tutkijoilta syyskuun lopulla, kun sen pannassa oleva GPS-pohjainen paikkatietolaite jostain syystä sammui. Samuli Heikkinen myöntää, että tutkijat eivät pitkään aikaan tienneet missä Miska liikkui, ennen kuin se löydettiin jälleen marraskuussa.

GPS-paikantimen sammumisen takia Miskan seuranta on ollut viime aikoina vähäistä ja satunnaista. Suden seurantaa vaikeuttaa sekin, että GPS-paikkatietolaitteen lisäksi pannassa oleva normaali koiratutka eli VHF-paikannin on ilmeisesti myös vaurioitunut, koska sen kantama on enää vain noin kolme kilometriä.

"Panta on todennäköisesti saanut jonkin kolhun, mutta toivotaan, ettei siellä ole sattunut mitään ihmeellistä laitteelle eikä sudelle", sanoo Heikkinen.Kumppani löytymättä


Hän ei osaa ennakoida onko Miska tullut länsirannikolle jäädäkseen. Joka tapauksessa pantasusi on pysytellyt hyvin tiiviisti samalla alueella toukokuun lopulta lähtien.

"Miskalla ei ole vielä kumppania, ja jos se sellaisen saa, se saattaa jäädä pysyvästi nykyiselle alueelleen. Luonnonvaraisilla eläimillä on kuitenkin pahin talvi vielä edessä, ja jos hirvet siirtyvät alueelta enemmän sisämaahan, lähtee susi varmasti ruuan perässä liikkeelle. Se eväasasia on tässä aika ratkaiseva", Samuli Heikkinen pohtii.Susikanta kasvussa


Tutkija sanoo ymmärtävänsä suuresti ihmisiä, joita huolettaa suden liikkuminen heidän asuinseudullaan. Heikkinen haluaa kuitenkin rauhoitella alueen asukkaita toteamalla, että Suomessa susi ei ole koskaan tullut ihmisen päälle.

"Vastaavasti susikin kaipaa ymmärrystä. Toivottavasti ihmiset seuraavat sen elämää mielenkiinnolla ja osaavat olla ylpeitä siitä, että meillä vielä on tällaisiakin eläimiä luonnossa."

Susikannan koko on Suomessa kasvusuunnassa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Erikoistutkija Ilpo Kojolan mukaan susia on nyt maassamme arviolta noin 150. RKTL:n virallinen arvio viime vuoden lopun tilanteesta valmistuu touko-kesäkuussa.