Mira Pot­ko­nen nyrk­kei­li To­kios­sa olym­pia­puo­li­vä­li­eriin – mitali hää­möt­tää enää yhden voiton päässä

Tokio
Mira Potkonen on edennyt Tokiossa olympialaisten puolivälieriin. Arkistokuva.
Mira Potkonen on edennyt Tokiossa olympialaisten puolivälieriin. Arkistokuva.
Kuva: Nyrkkeilyliitto

Nyrkkeilijä Mira Potkonen, 40, on voiton päässä uransa toisesta olympiamitalista. Perjantaina Potkonen voitti alle 60-kiloisten sarjan toisella kierroksella Etelä-Korean Oh Yeon-jin 4–1.

Voitto vei suomalaiskonkarin Tokion olympialaisissa kahdeksan parhaan joukkoon eli puolivälieriin. Koska nyrkkeilyssä ei ole pronssiottelua, voitto seuraavasta kamppailusta veisi Potkosen välieriin ja varmistaisi mitalin. Potkonen oli Rio de Janeiron vuoden 2016 olympialaisissa pronssilla.

Tokiossa suomalaisnyrkkeilijä kukisti avauskierroksella Ranskan Maiva Hamadouchen. Voitto tuli myös passiivisesti ottelun aloittaneesta eteläkorealaisesta. Oh oli hyvin erityylinen vastustaja kuin vahvasti päälle tullut Hamadouche.

Potkonen iskee välieräpaikasta tiistaina

Potkonen kohtaa seuraavaksi Turkin Esra Yildizin, jonka ei pitäisi olla sarjan parhaita nyrkkeilijöitä. Potkosella on mainiot mahdollisuudet edetä mitaleille. Potkonen ja Yildiz iskevät yhteen ensi tiistaina.

Potkonen voitti Yildizin alkuvuodesta Unkarissa järjestetyssä turnauksessa.

– Se oli tosi tasainen ja vauhdikas matsi. Siinä lyötiin. Turkkilainen on aika liukas ottelija ja löi ainakin ennen sarjoja. En ole vielä täällä katsonut hänen otteluitaan, Potkosen valmentaja Maarit Teuronen sanoi.

Avauserä suunnitellusti, sitten puuroutui

Perjantaina kaikki viisi tuomaria julisti suomalaisen avauserän voittajaksi 10–9. Toisen erän Potkonen kirjasi nimiinsä neljän tuomarin papereissa ja Oh yhden. Päätöserässä Potkonen vaikutti väsyneeltä, ja Oh haki aiempaa aktiivisemmin isoja ratkaisuja. Oh voitti erän neljän tuomarin mielestä.

Oh oli sijoitettu sarjassa toiseksi, ja hän on vuoden 2018 MM-pronssimitalisti.

Teurosen mukaan avauserä meni suunnitellusti.

– Sitten rupesi vähän puuroutumaan. Lähiottelutilanteet Mira hoiti nyt hyvin. Vastustajassa ei ollut yllättävää. Tiedossa oli, miten vastustaja ottelee, kun videoita olin katsonut, Teuronen sanoi.

Teurosella ei ollut tuoreeltaan näkemystä, miksi kolmas erä meni vastustajalle.

– Menen katsomaan sen videolta ja analysoimaan. Mira oli ihan hyvin palautunut avausottelusta, siinä olivat jalat hapoilla, Teuronen kertoi.

Potkonen jätti kommentit antamatta

Ottelun jälkeen Potkonen kiiruhti sumopyhättönä tunnetun Kokugikan-areenan haastattelualueen läpi silmäkulmaansa pidellen ja toimittajille kommentteja jakamatta. Sivummalla Oh näytti pyyhkivän kyyneleitä.

Potkonen kävi näyttämässä silmäkulmaansa lääkärille.

– Mira meni painamaan silmäkulmaansa saman tien kylmällä. Siinä on ihan pieni patti, mutta ehkäisemme, ettei se mene isommaksi. Mira ei halua antaa kisojen aikana haastatteluita, Teuronen sanoi.

Avausottelunsa jälkeen Potkonen antoi kirjoittaville suomalaistoimittajille hyvin lyhyen haastattelun.

Potkosesta saattaa tulla Tokiossa nyrkkeilyn kaikkien aikojen vanhin olympiamitalisti. Hän ottelee uransa viimeisissä olympialaisissa. Rion olympialaisissa hän oli Suomen ainoa mitalisti.