Lukijalta
Mielipide

Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen

Olen käynyt monta kertaa Hietasaaressa 1950-luvulla. Silloin ei Kansankentän läheisen vanhan männikön lisäksi ollut merenpuolella mäntymetsiä.

Olen käynyt monta kertaa Hietasaaressa 1950-luvulla. Silloin ei Kansankentän läheisen vanhan männikön lisäksi ollut merenpuolella mäntymetsiä.

Palattuani 2010-luvulla Ouluun kävelen usein Kutterinkujan kautta. Hämmästyin, kun siellä oli komea männikkö. Vasta katsottuani sitä lähemmin totesin metsän olevan noin 60 vuotta vanha hyvä istutusmännikkö. Ajattelin, että se sopii hyvin virkistysmetsäksi. Seurasin huvipuistosta käytävää kiistaa mutta arvelin, että muutoksia ei tule Kutterinkujalle.

Kaavojen muutokset vahvistuivat vuoden 2019 lopulla. Muutos 564-2242 mahdollisti kaupunkiviljelyalueen toteutuksen Vaaskiventien eteläpuolella ja Kutterinkujalla. Sitä varten on tehtävä noin neljän hehtaarin avohakkuu ja muita hakkuita lähes saman verran.

Hakkuut alkoivat 26.2. vastustajien vetoomuksista huolimatta. Kävelin alueen kautta aamulenkillä 28.2. ja totesin avohakkuun olevan menossa. Keskustelin kaupungin metsätalousinsinöörin ja konemiehen kanssa.

Totesin työmaan muistuttavan Venäjällä Itä-Siperiassa näkemiäni kuuluisien Angaran männiköiden hakkuita. Siellä hakkuualat ovat toki suurempia. Venäjän metsätaloudessa on paljon arvosteltavaa, mutta siellä taajamien virkistysmetsiin ei tavallisesti kosketa.

"Varttuneen metsän virkistysarvo määräytyy puuston ominaisuuksien eikä syntyperän perusteella. Tätä asiaa ei selvitetty kaavoituksessa."

Tämä hanke on läpikäynyt kaikki kaavoituksen ja kunnallisen demokratian edellyttämät menettelyt, ja silti tehtiin mielestäni virhe. Perussyitä on se, että kaavoituksen perusteissa viljelymännikön suojelu- ja virkistysarvo katsottiin vähäiseksi. Varttuneen metsän virkistysarvo määräytyy puuston ominaisuuksien eikä syntyperän perusteella. Tätä asiaa ei selvitetty kaavoituksessa.

On ymmärrettävää, että pienten arvostelevien ryhmien takia ei voida pysäyttää merkittäviä hankkeita. Tässä hankkeessa virkamiehet ovat toimineet kuuliaisesti kaavan perustelut hyväksyen. Johtajat eivät voi puuttua liian pieniin asioihin ja luottamusmiesten tulee vain luottaa esiteltävien asioiden oikeellisuuteen.

Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen.

Pertti Veijola

MMT, Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.