Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mi­nis­te­riö hapuili las­kel­mien kanssa – au­toi­li­joil­le tulossa odo­tet­tua pie­nem­pi säästö kat­sas­tus­vä­lin pi­den­tä­mi­ses­tä

Hallitus harventaa autojen katsastusväliä ja liikenne- ja viestintäministeriö on mainostanut uudistuksen säästävän noin 24 miljoonaa euroa kuluttajien rahoja vuodessa. Arvio on kuitenkin pahasti yläkanttiin.

Katsastusmies Jari Forsström tutkii autoa Turun A-Katsastuksen toimipisteessä.
Katsastusmies Jari Forsström tutkii autoa Turun A-Katsastuksen toimipisteessä.
Kuva: Jori Liimatainen

Hallitus harventaa autojen katsastusväliä ja liikenne- ja viestintäministeriö on mainostanut uudistuksen säästävän noin 24 miljoonaa euroa kuluttajien rahoja vuodessa.

Arvio on kuitenkin pahasti yläkanttiin.

Lausuntokierroksen myötä ministeriössä on jouduttu myöntämään, että katsastusten väheneminen arvioitiin alunperin todellisuutta suuremmaksi.

Ministeriö laski, että jatkossa vuosittain tehdään noin 580 000 katsastusta nykyistä vähemmän.

Katsastusalan etujärjestö kuitenkin näpäytti ministeriötä, joka on joutunut nyt myöntämään, että todellinen vähenemä on noin 400 000.

Samalla kansalaisille koituva säästö on toivottua pienempi.

Katsastusbisnekseen kohdistuvista vaikutuksista ministeriön ja yrittäjien laskelmat menevät ristiin toisinpäin.

Yksityisten katsastustoimipaikkojen liitto epäilee jopa 450 työpaikan katoavan, kun osa yksityisistä katsastusasemista joutuu sulkemaan ovensa töiden vähentyessä. Ministeriössä luotetaan, että pidemmän päälle vaikutukset eivät ole niin dramaattisia.

Varsinkin uusien autojen omistajille uudistus on kuitenkin iloinen asia. Alle kymmenvuotiaat autot täytyy jatkossa katsastaa vain joka toinen vuosi.