Mi­nis­te­ri Nii­nis­tö: Puo­lus­tus­liit­to Ruotsin kanssa ei mah­do­ton ajatus

Puolustusministeri Jussi Niinistö kannattaa hyvään vauhtiin päässeen puolustusyhteistyön jatkamista Ruotsin kanssa.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Venäjä ei ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka.
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Venäjä ei ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka.
Kuva: Mauri Ratilainen

Puolustusministeri Jussi Niinistö kannattaa hyvään vauhtiin päässeen puolustusyhteistyön jatkamista Ruotsin kanssa. Hän pitää myös muodollista puolustusliittoa mahdollisena joskus tulevaisuudessa.

- Kun aikaa kuluu ja luottamus kasvaa, ei valtiosopimustasoa voi pitää tässä vaiheessa poissuljettuna, Niinistö sanoo.

Puolustusministerin mukaan Ruotsissa on nyt tehty hyviä "korjausliikkeitä" sen jälkeen kun maa supisti rajusti puolustusmenojaan, ja asevoimien päähuomio kohdistettiin kansainväliseen kriisinhallintaan. Alueellissa turvallisuutta Ruotsi ei kuitenkaan Niinistön mukaan tuota kuten Suomi.

- Vaikka Ruotsilla on suhteellisen voimakkaat meri- ja ilmavoimat, maavoimat ajettiin uudistuksessa niin alas, että voi sanoa ettei Ruotsilla ole uskottavaa maavoimaa tällä hetkellä, Niinistö arvioi.

Myös Suomessa aiempia säästöjä ja koko puolustusvoimauudistusta on syytä tarkastella tulevissa selvityksissä kriittisesti, Niinistö sanoo. Hän muistuttaa perussuomalaisten vastustaneen puolustusvoimien sodan ajan vahvuuden supistamista 350 000:sta 230 000:een.

Niinistö antaa ymmärtää, ettei päätös välttämättä ole lopullinen.

- Jos ei pystytä voimakkaasti liikkuvuutta parantamaan, Suomen kokoisen maan puolustaminen uskottavasti ja kustannustehokkaasti 230 000 sotilaalla on haastavaa, Niinistö sanoo.

Venäjä ei uhkaa Suomea

Venäjä ei Niinistön mukaan ole Suomelle tällä hetkellä sotilaallinen uhka. Venäjällä on käynnissä mittava asevoimien varusteluohjelma, mutta uhkaaminen edellyttää sotilaallisen kyvyn lisäksi myös tahtoa. Sitä Venäjällä ei Suomen suhteen tällä hetkellä ole, Niinistö perustelee.

Toisaalta Krimin valtaus osoitti, että nopeat muutokset turvallisuuspolitiikassa ovat mahdollisia.

- Eli valppaana pitää kyllä olla, Niinistö muistuttaa.

Ukrainan sodan yhteydessä tärkeäksi nousseen informaatiosodankäynnin osalta puolustuslinjat ovat Niinistön mukaan kunnossa. Suomalainen ei yleensä usko kaikkea netistä lukemaansa todeksi.

- Meillä on korkea koulutustaso ja ihmisiltä löytyy medialukutaitoa.