Oulun käräjäoikeus: Lapsen ham­mas­hoi­to lai­min­lyö­tiin – van­hem­mil­le sakkoja

Pääkirjoitukset: Kes­kus­tan edessä voi siintää veret sei­saut­ta­va vaa­li­tap­pio

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Mi­nis­te­ri Leppä edus­kun­nas­sa esiin nous­sees­ta su­si­sa­la­lii­tois­ta: "Lu­kel­la ei ole mitään mah­dol­li­suut­ta vää­ris­tel­lä yhtään mitään"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä torppaa eduskunnassa esitetyt väitteet susikannan kokoa ja lajipuhtautta koskevista tutkimuksista. Hän tuomitsee ykskantaan myös "Tassu-lakot".

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, että Luken susikanta-arvioihin ja susitutkimuseen liittyvä vääristely ei olisi edes mahdollista.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, että Luken susikanta-arvioihin ja susitutkimuseen liittyvä vääristely ei olisi edes mahdollista.
Kuva: Arttu Laitala

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) torppaa suorin sanoin eduskunnassa esitetyt salaliittoteoriat.

– Luke ei vääristele tietoja, hän totesi ministeriön järjestämässä verkkoseminaarissa perjantaina.

Eduskunta kävi pari viikkoa sitten lähetekeskustelun, jossa käsiteltiin suden kannanhoidollista metsästystä vaativaa kansalaisaloitetta.

Useat kansanedustajat epäilivät tai väittivät suoraan, että Luonnonvarakeskus (Luke) vääristelee susikannan kokoa koskevia arvioita. Lisäksi salissa sanottiin, että keskus myös pimittää susikannan lajipuhtautta koskevia tietoja tai valikoi tutkimuksiinsa tarkoituksella tietynlaisia susia (LM 18.11.)

Ministerin puoluetoverit esittivät kovia väitteitä

Kovimpien väitteiden esittäjiin kuuluivat muun muassa Lepän puoluetoverit, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari sekä ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen.

Lepän viesti vääristelyväitteisiin oli selvä.

– Lukella ei ole mitään mahdollisuutta vääristellä yhtään mitään.

Ministeri muistutti suden kanta-arvioihin liittyvistä väistämättömistä epävarmuuksista. Ne johtuvat muun muassa vuodenajasta eli esimerkiksi pentujen syntymisestä, nuorten susien vaelluksista ja talvikuolleisuudesta.

Lisäksi on huomioitava Venäjän ja Suomen rajan molemmin puolin liikkuvat sudet.

– Emme voi tietää, montako niitä milläkin hetkellä on Suomessa.

"Protestit ampuvat vain omaan jalkaan"

Ministeri painottaa, että susia yksilöivän dna-tutkimuksen laajentaminen tekee kanta-arviosta merkittävästi aiempaa tarkemman.

Se ei kuitenkaan poista tarvetta jälki- ja näköhavaintojen merkitystä. Suurpetoyhdyshenkilöt kirjaavat havaintoja niin sanottuun Tassu-järjestelmään.

Havaintojen kirjaaminen on kuitenkin joillakin alueilla ja ajoittain lopetettu vastalauseena muun muassa Luken toimintatavoille. Leppä ei katso vastatoimia hyvällä.

– Tassu-lakot ja muut protestit ampuvat vain omaan jalkaan, hän sanoi.

Ministerin mukaan havaintoja tarvitaan kanta-arvion tukemisen ohella siiihen, että "saadaan häirikköyksilöt pois päiviltä."