Kalevan kisat: Oulun Py­rin­nön Laura Loponen aitoi SM-prons­sil­le

Terveys: Iho­syö­vis­tä va­ka­vim­man me­la­noo­man esiin­ty­vyys on yleis­ty­nyt, mutta ennuste on pa­ran­tu­nut

Pääkirjoitus

Mil­lais­ta oi­keu­den­käyt­töä Hal­la-aho tarjoaa ti­lal­le?

Korkein oikeus totesi viime perjantaina kansanedustaja Jussi Halla-ahon syyllistyneen uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Korkein oikeus totesi viime perjantaina kansanedustaja Jussi Halla-ahon syyllistyneen uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Taustalla on Halla-ahon vuonna 2008 kirjoittama blogiteksti. Siinä hän totesi, että islam on pedofiliauskonto ja että ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen erityispiirre.

Tuomion jälkeen esitettiin perusteltu kysymys, voiko perussuomalainen Halla-aho jatkaa eduskunnan hallintovaliokunnan johdossa. Valiokunnan keskeisiä tehtäviä on ulkomaalaisasioiden eli erilaisia ”kansanryhmiä” koskevien asioiden käsittely.

Halla-aho olisi saanut arvonantoa, jos hän olisi ilmoittanut katuvansa tekstejään ja jättävänsä puheenjohtajuuden. Maanantaina kuultiin kuitenkin jotain aivan muuta.

Hän ei aio jättää puheenjohtajuutta. Korkeimman oikeusasteen päätöskin on hänen mielestään vain ”muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta”, jota ”ei kannata pitää minään taivaallisena totuutena”.

Suhtautuminen henkii keskenkasvuisuutta ja on kansanedustajan sanomana ennenkuulumaton. Jos korkeimman oikeusasteen päätöksiä ei kannata ottaa vakavasti, niin millaista oikeudenkäyttöä Halla-aho tarjoaa tilalle? Huutoäänestystä Hommaforumilla?

Viimeistään nyt on selvää, että puheenjohtaja Timo Soinille Halla-aho on liian kova pala pehmitettäväksi. Vuonna 2009 Soini ilmoitti, että jos puolueen toiminnassa oleva henkilö saa tuomion rasismista, edessä ovat lähtöpassit puolueesta. Nyt Soini sanoo, että oikeuden rangaistus riittävä.

Kanta kertoo, että Soini on jäänyt puolueensa vieraspelkoisen siiven panttivangiksi.

Halla-aho, Eurooppa-kriittisen puolueen mies, suunnittelee Ylen mukaan valitusta – Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.