Liikenne: Sii­ka­joen­ky­läl­lä kaikki tie­tä­vät, missä on Suomen surkein tie – ­Ka­le­va testasi reitin

Luitko jo tämän: Kes­ki-ikää lä­hes­ty­vien naisten kuo­le­mat li­sään­ty­neet, ko­ro­na­ta­pauk­set eivät selitä kasvua

Pääkirjoitus: Seppien syn­ty­mi­nen vaatii myös lä­hi­ope­tus­ta ja oh­jaus­ta, ja nyt liian moni am­mat­tiin opis­ke­le­va jää niitä vaille

Mil­joo­nas hyön­teis­ha­vain­to tie­to­kan­taan

Suomalaiseen hyönteistietokantaan tallennettiin miljoonas havainto tällä viikolla, tiedottaa Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Suomalaiseen hyönteistietokantaan tallennettiin miljoonas havainto tällä viikolla, tiedottaa Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Saavutuksen takana on laaja joukko harrastajia ja tutkijoita, jotka keräävät omia havaintojaan internetissä toimivaan tietokantaan. Hyönteistietokanta on Luonnontieteellisen keskusmuseon palvelimella toimiva hyönteishavaintojen hallintaväline, jonka on kehittänyt Matti Virtala.

Tietokantaan alkoi tulla havaintoja kiihtyvää tahtia sen jälkeen, kun tietokanta siirrettiin museon palvelimelle pari vuotta sitten ja Suomen perhostutkijain seura ryhtyi käyttämään sitä pääasiallisena tietojenkeruukanavanaan. Perhosten lisäksi tietokannassa on runsaasti havaintoja muun muassa kaksisiipisistä, kuten hyttysistä ja kärpäsistä.

Vastaavassa Ruotsin Artportalenin Småkryp -tietokannassa on vasta alle puoli miljoonaa havaintoa.

Suomen hyönteistietokanta löytyy osoitteesta http://www.fmnh.helsinki.fi/insects/index