Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Miksi eu­ta­na­sia pe­lot­taa

Aina kun jokin eettisesti arka tai tärkeä aihe nousee julkiseen keskusteluun, jossain vaiheessa osa keskustelijoista ajautuu joko moraalipaniikkiin tai emotionaaliseen realismiin. Asioista tulee kauheita ja pelottavia, jotka koetaan uhkana. Tai sitten ihania ja oikeita, joiden tavoitteleminen asetetaan päämääräksi.

Asioissa, joissa tunteet vellovat ja näkemykset poikkeavat, ei voida tehdä yksimielisiä päätöksiä. Oli sitten kyse turkistarhauksesta, tasa-arvoisesta avioliittolaista tai eutanasiasta. Päätöksiä varten olisi toivottavaa, että vastakkainasetteluista huolimatta löydettäisiin yhteisen sietämisen linja, missä kukin voi todeta tulleensa kuulluksi, mutta omasta poikkeava kanta kuitenkin tuli vallitsevaksi.

Eutanasian kriteerit eivät merkitse kärsimyksen kriteereitä. Kunkin ihmisen kärsimys on hänen henkilökohtainen kokemuksensa, ja eutanasialle annettava kriteeristö määrittelee eutanasian ”turvarajat”. Kriteerit eli perusteet sille, missä tilanteessa eutanasia on mahdollinen ovat käytännön sanelemia ehtoja, joilla halutaan rajata eutanasian alaa. Kärsimyksen kohtuuttomuuden arvioiminen tapahtuu yhdessä potilaan ja häntä hoitavan lääkärin kanssa.

"Kun kärsimys on paha, koko suhtautuminen maailmaan ja omaan elämään muuttuu."

Onko kärsimys hyväksyttävää. Yksiselitteistä vastausta siihen ei voi antaa. Kärsimys on jotain, josta ihminen ajattelee ”sen tulisi lakata, en kestä”. Se on kokemus, jota hän ei pääse karkuun, ja joka vähitellen sulkee muun maailman ulkopuolelle. Oma keho alkaa vastustella, eikä enää tottele käskyjä, ja lopulta jäljellä on vain kokemus kivusta kipuun siirtymisestä ja lisääntyvä vierauden kokemus. Kun kärsimys on paha, koko suhtautuminen maailmaan ja omaan elämään muuttuu.

Nyt punnitaan, onko kansalaisaloite eutanasialain säätämiseksi asia, jota enin osa ihmisistä kannattaa (kansalaisaloite.fi) ja edistää. Minulle lain säätäminen merkitsisi itsemääräämisen lisääntymistä ja osan epäinhimillisestä kärsimyksestä poistumista. Mikäli se ei toteudu, se ei kaada maailmankuvaani. Jatkan silti edelleen niiden asioiden edistämistä, jotka katson oikeiksi. Toivon mukaan totuudellisuuteen ja faktoihin perustuvalla tavalla.

Juha Hänninen

palliatiivinen lääkäri

OAK ry pj.