Mikko Ke­kä­läi­nen saunoo ra­dios­sa ja te­le­vi­sios­sa, mutta miksi hän ei löy­lyt­te­le ko­to­naan?

Mikko Kekäläinen saunoo mökillä joka päivä, mutta kotisaunassaan hän käy harvoin. Arkiaikaan hän saunoo useimmin urheilupaikoissa, kuten uimahallissa.

Mikko Kekäläinen haluaa nauttia lämmöstä pitkään, siksi hän pitää leppeistä löytyistä.
Mikko Kekäläinen haluaa nauttia lämmöstä pitkään, siksi hän pitää leppeistä löytyistä.

Mikko Kekäläinen saunoo mökillä joka päivä, mutta kotisaunassaan hän käy harvoin. Arkiaikaan hän saunoo useimmin urheilupaikoissa, kuten uimahallissa.

– Kotona sauna on enemmänkin varastona, Kekäläinen sanoo.

Tänä kesänä Kekäläinen saunoo kahdeksana maanantaina eri saunassa ympäri Suomea. Syynä on Mikko Kekäläisen saunapäivä -ohjelma.

Radio taitaa olla saunomiselle ihannepaikka: ulkonäöllä ei ole väliä, ei ole tirkistelyfiilistä, vain tunnelma ja kiukaan sihahtelu.

Kekäläinen kutsuu vieraita lauteille rupattelemaan saunasta, saunatontuistakin puhutaan.

– Saunatonttu nousee esiin varsinkin perheissä, joissa saunomisella on suuri merkitys ja lapsille halutaan siirtää saunakulttuuria.

Ei kännykkää saunaan

Löylyissä on sekä tavallisia saunaporukoita ja perheitä että julkisuudesta tuttuja ihmisiä. Mukaan ovat lupautuneet muun muassa Arja KorisevaTuomo KarilaAli Jahangiri, Seksikäs-Suklaa ja Saunan kansa -kirjan kirjoittaja Satu Laatikainen.

Kenenkään kotona ei löylytellä, vaan lauteille noustaan muun muassa yleisissä saunoissa. Vimpelissä päästään pesäpallokentän viereisessä Savonjoessa olevaan lauttasaunaan. Sen erikoisuus on liki seinän kokoinen tv-ruutu, josta voi seurata pesäpallo-ottelua. Lautan kattoterassilta näkyy Saarikentälle.

– Kaikille sauna tuntuu olevan rauhoittumisen paikka. Usein mainitaan, että sinne ei tuoda kännyköitä.

Saunapäivänä saunotaan 24 tuntia

Sauna näkyy Ylen kanavilla kesä-heinäkuussa. Yle Puheella alkaa 29.6. Tuija Pehkosen Saunapäivä, TV1:llä alkaa 6.7. Saunapäivä-sarja.

Huipennus on 27.7. saunapäivänä. Silloin Radio Suomi hikoilee 24 tuntiia. Kaikkien suomalaisten osallistumista toivotaan.

27.7. voi oman saunansa avata yleisölle.

Mikko Kekäläisen saunapäivä, Yle Radio Suomi maanantai 10.6. klo 19.00