Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Mikä ihmeen MP3-soi­tin?

Juuri kun kasettimankka-ajan kasvatti pääsi ikävöimästä vinyylilevyjään ja oppi sietämään korvalappustereoita, pötkähti päälle uusi villitys. MP3-soitin on jälleen uusi tapa hankkia ja kuunnella musiikkia.

Juuri kun kasettimankka-ajan kasvatti pääsi ikävöimästä vinyylilevyjään ja oppi sietämään korvalappustereoita, pötkähti päälle uusi villitys. MP3-soitin on jälleen uusi tapa hankkia ja kuunnella musiikkia.

Oulun Gigantin viihde-elektroniikan osastopäällikkö Teuvo Ervasti: Mikä on MP3-soitin?
Se on mukana kuljetettava laite, johon pakataan musiikki- tai muita tiedostoja. Sinne voi esimerkiksi ladata Exel-taulukon, jolloin laite toimii muistitikkuna. Muistin koko vaihtelee 128 megatavusta 20 gigatavuun ja tehokkaimpiin laitteisiin voi tallentaa vaikka elokuvan. Pienimmät MP3-soittimet ovat tulitikkuaskin kokoisia ja soittimia on myös joissakin kännykkämalleissa.

MP3 on lyhenne sanoista MPEG audio layer 3. Mitä se oikein tarkoittaa?
Tiedostojen pakkausformaattia. Toinen pakkausmuoto on nimeltään WMA (Windows Media Audio), millä soittimeen saadaan mahtumaan enemmän musiikkia. Voidaan puhua samankaltaisesta asiasta kuin videoiden VHS- ja Beta-järjestelmät.

Miten musiikin tallentaminen käytännössä tapahtuu ja onko se laillista?
Tietokoneelle voidaan kopioida CD-levy ja siirtää tämä tiedosto MP3-soittimeen. Omaan käyttöön tarkoitettuna se on laillista. Toinen tapa on ostaa ja ladata musiikki soittimeen internetistä laillisilta sivuilta. Maksu tapahtuu sähköisesti. Valitettavasti netissä on myös sivustoja, joiden ylläpitäjät jakavat musiikkia laittomasti.

Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta: Mitä uusi tekijänoikeuslaki säätää musiikin kopioimisesta?
Lakiin on kirjattu laillisen lähteen vaatimus, eli selvä viesti lainsäätäjältä siitä, mikä on oikein. CD-levyjä, ei kuitenkaan piraattilevyjä, saa kopioida omaan käyttöön ja musiikkia imuroida netistä, jos se on laillisesti jaossa. Jakelija huolehtii siitä, että musiikin tekijät saavat työstään korvauksen.

Voidaanko tätä aukottomasti valvoa?
Ei voida. Imurointiin ei edes kohdisteta valvontaa, vaan lain noudattaminen on ihmisten moraalin varassa. Suomalaiset kuitenkin ovat lainkuuliaista väkeä ja meiltä kysellään paljon mikä on luvallista. Laittomasta kopioinnista ei voi jäädä kiinni, jollei tee jotain muutakin. Jos esimerkiksi imuroi musiikkia ja jakaa sitä eteenpäin, käry voi käydä. Laittomasta kopioinnista voi joutua maksamaan tekijänoikeuskorvauksia jälkikäteen.