Mies uhkasi ri­kos­seu­raa­mus­työn­te­ki­jää pu­he­li­mit­se – kertoi tar­koi­tuk­se­naan olleen va­lit­taa työ­teh­tä­vien hoi­dos­ta

Hovioikeus on linjannut, että puhelimitse rikosseuraamustyöntekijälle tämän henkeä ja terveyttä uhkaavan lausuman esittänyt mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen.

Mies soitti kesällä 2018 uhkaavat puhelut rikosseuraamustyöntekijälle sekä tämän esimiehelle. Käräjäoikeus katsoi vastaajan syyllistyneen laittomaan uhkaukseen. Kuvituskuva.
Mies soitti kesällä 2018 uhkaavat puhelut rikosseuraamustyöntekijälle sekä tämän esimiehelle. Käräjäoikeus katsoi vastaajan syyllistyneen laittomaan uhkaukseen. Kuvituskuva.
Kuva: Jarno Juuti

Rovaniemen hovioikeus on linjannut, että puhelimitse rikosseuraamustyöntekijälle tämän henkeä ja terveyttä uhkaavan lausuman esittänyt mies syyllistyi laittomaan uhkaukseen. Mies oli kesällä 2018 soittanut uhkaavat puhelut rikosseuraamustyöntekijälle sekä tämän esimiehelle.

Uhkauksen kohteeksi joutunut rikosseuraamustyöntekijä oli aiemmin toiminut vastaajan valvojana yhdyskuntapalvelurangaistuksessa. Asianomistajan mukaan hän oli esittänyt rangaistuksen muuttamista vankeudeksi. Rikosseuraamustyöntekijän mukaan hänen saamansa uhkauspuhelu koski esitystä muuttaa yhdyskuntapalvelu vankeudeksi.

Myöhemmin samana päivänä uhkauksesta syytetty oli soittanut rikosseuraamustyöntekijän esimiehelle tämän työtehtävien hoitoon liittyen. Syytetty oli lausunut esimiehelle tuntevansa henkilöitä, joita hän voi laittaa "puhuttelemaan" rikosseuraamustyöntekijää.

Vastaaja kiisti syytteet, mutta myönsi soittaneensa asianomistajalle sekä tämän esimiehelle tarkoituksenaan tehdä valitus rikosseuraamustyöntekijän virkatehtävien hoitamisesta. Käräjäoikeus katsoi vastaajan syyllistyneen laittomaan uhkaukseen. Vastaaja valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka piti tuomion ennallaan.

Vastaaja määrättiin sakkorangaistukseen sekä suorittamaan rikosuhrimaksu ja korvaamaan todistelukustannukset.