Mies siirsi 15-met­ri­sen kuusen

Moni puhuu vihreiden arvojen puolesta, mutta käytännön toimet jäävät vähiin. Oululainen Tero Raiskio ei ole niitä miehiä. Keskiviikkona hän siirrätti kaatouhan alla olleen, noin 15-metrisen kuusen uuteen paikkaan Kaakkurissa.

Moni puhuu vihreiden arvojen puolesta, mutta käytännön toimet jäävät vähiin. Oululainen Tero Raiskio ei ole niitä miehiä. Keskiviikkona hän siirrätti kaatouhan alla olleen, noin 15-metrisen kuusen uuteen paikkaan Kaakkurissa.

Raiskiolle tuli kuitenkin arviointivirhe, sillä yksityisessä omistuksessa olevan tontin sijaan hän istutti puun kaksi metriä kaupungin puolelle. Perjantaina Oulun kaupunki kaataa Kuukkelitien varteen istutetun puun.

"Puu on hyvin vaarallisessa paikassa. Naapurin sokkelin vieressä", kerrotaan Oulun tonttipalveluista. Kaupungin tarkastajien mukaan huojuva puu on vaaraksi sekä autoilijoille, että rakennustyömaalle. Tontti on varattu Sivakan uusille vuokrataloille. "Hyvin erikoinen tapaus", torstai-iltana tavoitettu virkamies sanoi.

Tero Raiskio halusi vain pelastaa palan ympäristöä.

"Tämä puu kasvoi alunperin ihanalla metsittyneellä pellolla, joka haluttiin tuhota rakentamisen tieltä. En saanut ajoissa aikaiseksi mielenosoitusta sen paikan puolesta", Raiskio selittää syitä toimintaansa.

Ison kuusen siirtäminen kuulostaa mahdottomalta puuhalta, mutta Raiskion mukaan se oli itse asiassa varsin helppoa.

"Kuljetukseen hankin rekan sekä kuorma-auton, jossa oli nosturi. Lisäksi tein kolme kertaa kolmimetrisen kuopan, joka oli syvyydeltään metrin. Autot ja miehet maksoivat 200 euroa. Nyt kaupunki väittää, että puu voi kaatua tuulen voimasta, mutta on se sen verran hyvin pantu, että ei kaadu", Tero Raiskio vakuuttaa.Työmiehet pitivät hulluna


Mutta miten autoja kuljettaneet miehet oikein suhtautuivat ajatukseen kuusen siirtämisestä?

"Kyllä ne työmiehet keskenään pitivät minua ihan hulluna. Toinen kuitenkin oli ahkera mies ja auttoi lapioimaan maata puun ympärille. Mutta tällaisissa projekteissa mua auttaa sinnikkyys ja tietty hulluus", Raiskio sanoo.

Vaikka tilanne päättyisikin puun kaatamiseen, niin Raiskio pitää tärkeänä sitä, että on tehnyt jotain konkreettista. Vaikka hän ei yllytä vastaavaan toimintaan, niin hän kehottaa ottamaan luonnon huomioon nykyistä paremmin.

"Meitä ihmisiä on täällä maapallolla jo ihan liikaa. Ja sitä paitsi meitä ei edes olisi olemassa ilman kasveja."