Mies löi toista miestä kir­veel­lä ta­ka­rai­voon, eikä hä­lyt­tä­nyt apua – Lapin kä­rä­jä­oi­keus tuo­mit­si nel­jäk­si vuo­dek­si van­keu­teen

Lapin käräjäoikeus on tuominnut rovaniemeläisen 34-vuotiaan Jaakko Ari Pekka Heikkisen neljän vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syytetty tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen.
Syytetty tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen.
Kuva: Juhani Salo

Lapin käräjäoikeus on tuominnut rovaniemeläisen 34-vuotiaan Jaakko Ari Pekka Heikkisen neljän vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Heikkinen huitaisi miestä täysmetallisella kirveellä takaraivoon. Mies menehtyi pään haavaan ja siitä seuranneeseen verenvuotoon. Heikkinen ei hankkinut miehelle apua huitaisun jälkeen.

Ei tarkoitus tappaa

Käräjäoikeus totesi, että kirveellä lyönti oli kuitenkin enemmän huitaisu ja hallittu, koska uhrin pään haava ei ulottunut ihokerrosta pidemmälle. Näin käräjäoikeus katsoi, että Heikkisen tarkoituksena ei ollut uhrinsa tappaminen.

Huitaisu osoitti käräjäoikeuden mukaan myös sen, ettei Heikkinen voinut pitää uhrin kuolemaa lyöntinsä todennäköisenä seurauksena.

Teko ei täyttänyt tapolta edellytettävää tahallisuutta, mutta täytti törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön, koska uhrille aiheutui hengenvaarallinen tila, lyönti tehtiin kirveellä ja isku takaraivoon osoitti myös teolta raakuutta ja julmuutta.

Oikeus hylkäsi toisen miehen syytteet

Uhri liikkui asunnossa lyönnin jälkeen, mutta kuoli lopulta eteisen lattialle.

Heikkinen oli koko ajan läsnä asunnossa, eikä hankkinut uhrilleen apua. Heikkinen aiheutti käräjäoikeuden mukaan törkeällä huolimattomuudellaan uhrinsa kuoleman.

Oikeus katsoi kyseessä olevan törkeä kuolemantuottamus, koska Heikkinen suhtautui välinpitämättömästi ja piittaamattomasti toisen henkeen ja terveyteen sekä aiheutti välittömän hengenvaaran.

Vankeuden lisäksi Heikkinen määrättiin korvaamaan uhrin omaisille yhteensä 8 630 euroa hautauskuluista ja kärsimyksestä sekä maksamaan yhteensä 9 065 euroa oikeudenkäynti- ja muita kuluja.

Syytettynä oli myös toinen mies, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet hänen osaltaan.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.