Mies ampui kaksi puussa ollutta kar­hun­pen­tua Suo­mus­sal­mel­la – Il­moit­ti yh­teis­pai­nok­si 140 kiloa, to­del­li­nen paino oli hieman yli 41 kiloa

Kaksi karhunpentua ampuneen miehen saama tuomio törkeästä metsästysrikoksesta ei muuttunut maanantaina hovioikeudessa.

Mies ampui kaksi alle vuoden ikäistä, puuhun kiivennyttä karhunpentua lokakuussa 2018 Suomussalmella, mutta ilmoitti riistakeskukselle karhujen olleen aikuisia. Kuvan karhu ei liity tapaukseen.
Mies ampui kaksi alle vuoden ikäistä, puuhun kiivennyttä karhunpentua lokakuussa 2018 Suomussalmella, mutta ilmoitti riistakeskukselle karhujen olleen aikuisia. Kuvan karhu ei liity tapaukseen.
Kuva: Jaana Skyttä

Kaksi karhunpentua ampuneen miehen saama neljän kuukauden ehdollinen vankeustuomio törkeästä metsästysrikoksesta ei muuttunut maanantaina hovioikeudessa.

Vuonna 1961 syntynyt mies ampui kaksi alle vuoden ikäistä, puuhun kiivennyttä karhunpentua lokakuussa 2018 Suomussalmella.

Kokenut metsästäjä kertoi oikeudessa ampuneensa aiemmin kaksi karhua ja toistasataa hirveä.

Lokakuussa 2018 hänellä oli lupa metsästää kaksi karhua. Hän oli tutkinut karhujen tuoreeseen lumeen jättämiä jälkiä ja päätellyt, että ne kuuluvat hänen metsästysalueellaan liikkuvalle emokarhulle ja erauskarhulle.

Mies seurasi jälkiä keskeneräiselle karhunpesälle ja huomasi kaksi puussa olevaa karhua. Hän piti niitä kyseisinä emo- ja erauskarhuina. Kun toinen karhuista alkoi laskeutua puusta nopeasti alas, hän ampui ne molemmat.

Mies ilmoitti riistakeskuksen Oma riista –palveluun ampuneensa kaksi aikuista karhua, jotka painoivat 65 kiloa ja 75 kiloa.

Luonnonvarakeskus tutki myöhemmin ammutut eläimet. Sen antaman lausunnon mukaan karhujen yhteispaino oli hieman yli 41 kiloa. Ne molemmat todettiin alle vuoden ikäisiksi.

Ase valtiolle ja kolme vuotta metsästyskieltoa

Käräjäoikeuden mielestä miehen olisi pitänyt jättää karhut ampumatta metsästäjälle kuuluvan korostuneen huolellisuusvelvoitteen vuoksi. Se katsoi hänen laiminlyöneen tämän velvoitteensa ja piti hänen tekoaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Karhujen ampumisessa käytetty ase määrättiin valtiolle rikoksentekovälineenä. Myös karhun taljat, ruho ja sisälmykset tuomittiin valtiolle. Ampuja asetettiin kolmeksi vuodeksi metsästyskieltoon.

Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hän olisi halunnut, että syyte hylätään tai hänen tuomiotaan ainakin lievennetään. Hän piti metsästyskieltoa ja aseen menettämistä kohtuuttomana seurauksena. Syyttäjä vastusti vaatimuksia.

Hovioikeus päätti maanantaina, ettei se muuta käräjäoikeuden tuomiota.

Se katsoi miehen metsästäneen rauhoitettuja, alle vuoden ikäisiä karhunpentuja. Tuomioistuimen mielestä hän otti tietoisen riskin siitä, että karhut eivät ole riittävän vanhoja.

– Hänen on täytynyt korostuneen huolellisuusvelvollisuuden vuoksi erityisesti varmistua siitä, etteivät metsästystoimet kohdistu rauhoitettuun eläimeen, jolla on erityistä suojeluarvoa, se toteaa tuomiossaan.

Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden lailla miehen menetelleen törkeän huolimattomaksi. Se ei muuttanut alioikeuden ratkaisua miltään osin.