Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Valokuvat: Eläin­ten päivää vie­te­tään tänään, katso lu­ki­joi­den ottamia eläin­ku­via

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Mies ajoi autolla ra­vin­to­lan te­ras­sil­le Saksan Müns­te­ris­sä – kaksi kuoli ja useita louk­kaan­tui, epäilty tekijä surmasi itsensä

Saksassa ainakin kaksi ihmistä on kuollut auton ajettua ravintoloiden terasseilla olleiden ihmisten joukkoon Münsterin kaupungissa maan länsiosassa. Päälleajon uhrien lisäksi kuoli epäilty tekijä, joka ampui itsensä.

Poliisi eristi alueen, missä auto ajoi väkijoukkoon.
Poliisi eristi alueen, missä auto ajoi väkijoukkoon.
Kuva: NORD-WEST MEDIA

Saksassa ainakin kaksi ihmistä kuoli pakettiauton kaahattua ravintoloiden terasseille lauantaina Münsterin vanhassakaupungissa maan länsiosassa. Ainakin kaksikymmentä ihmistä loukkaantui. Lisäksi epäilty tekijä ampui itsensä.

Viranomaiset eivät ole löytäneet todisteita, että Münsterin yliajajalla olisi ollut islamistinen motiivi, kertoi Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeri Herbert Reul illalla. Ministeri kertoi tapauksessa kuolonuhrien määräksi kaksi, kun aiemmin päälleajossa kuolleiden lukumääräksi ilmoitettiin kolme.

Useiden saksalaisviestimien, kuten Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan, tekijällä oli ollut psyykkisiä ongelmia. Yleisradioyhtiö ZDF:n mukaan hän oli hiljattain yrittänyt itsemurhaa.

Tiedotusvälineiden mukaan tekijä oli noin 50-vuotias saksalaismies.

– Rikoksen tekijä, joka ajoi piittaamattomasti väkijoukkoon kello 15:n jälkeen, on tämänhetkisen tutkinnan mukaan Saksan kansalainen eikä esimerkiksi pakolainen, kuten kaikkialla on väitetty, ministeri Reul sanoi toimittajille.

– Rikoksen tekijä ajoi useille kahvila- ja ravintolaterasseille suurella aukiolla Münsterin kaupungissa, kertoi poliisin edustaja Vanessa Arlt uutistoimisto AFP:lle.

Poliisin mukaan loukkaantuneista kuusi sai vakavia vammoja.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa valokuvissa muun muassa särkyneitä tuoleja ja pöytiä lojuu ruokapaikan ulkopuolella olevalla jalkakäytävällä pittoreskissa keskiaikaisessa kaupungissa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa valokuvissa muun muassa särkyneitä tuoleja ja pöytiä lojuu ruokapaikan ulkopuolella olevalla jalkakäytävällä pittoreskissa keskiaikaisessa kaupungissa.

Poliisin tiedottaja Andreas Bode sanoo, että on liian aikaista kutsua tekoa tahalliseksi hyökkäykseksi.

– Tapahtuma on sen kaltainen, että hyökkäyksen mahdollisuutta ei voi sulkea pois, sanoi puolestaan turvallisuuslähde uutistoimisto Reutersille.

Münsterin kaupunki sijaitsee läntisessä Saksassa, Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Poliisi sulki osan Münsterin vanhastakaupungista. Spiegel-lehti kertoi Kiepenkerl-nimisessä ravintolassa tehtävästä laajasta poliisitutkinnasta. Sekä turistien että paikallisten suosima ravintola sijaitsee Münsterin historiallisen kaupungin keskellä.

Kaupungissa joitakin suomalaisia

Kahdeksan suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Münsteriin, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Outi Koskinen. Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Koskisen mukaan matkustusilmoituksen tehneille lähtee poikkeustilanteessa tekstiviesti, joka sisältää toimintaohjeita. Viestissä kehotetaan esimerkiksi ottamaan yhteyttä omaisiin ja seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita ja tiedotteita. Hätätilanteissa voi olla yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

–  Toivottavasti yhä lisääntyy tietoisuus siitä, että matkustusilmoitus kannattaa tehdä, mihin ikinä onkaan matkustamassa, Koskinen sanoo.

Suomalaisten matkustusilmoituksista kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Tuhoisimpia viime aikoina väkijoukkoon ajamalla tehtyjä terrori-iskuja.

–  Elokuussa 2017 Barcelonassa 13 ihmistä kuoli ja yli sata loukkaantui, kun heidän päälleen ajettiin pakettiautolla Barcelonan suositulla La Rambla -kävelykadulla.

–  Kesäkuussa 2017 Lontoossa seitsemän ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun kolme miestä ajoi pakettiautolla jalankulkijoiden päälle ja puukotti sen jälkeen ihmisiä.

–  Huhtikuussa 2017 Tukholmassa viisi ihmistä sai surmansa ja 15 loukkaantui, kun mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon kaupungin keskustassa.

–  Maaliskuussa 2017 Lontoossa viisi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui, kun mies ajoi auton väkijoukkoon Westminsterin sillalla ja puukotti poliisia parlamenttitalon luona.

–  Joulukuussa 2016 Berliinin joulutorilla 12 ihmistä kuoli ja viitisentoista loukkaantui, kun rekka ajettiin ihmisjoukkoon.

– Heinäkuussa 2016 Nizzassa mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon rantakadulla, jolloin yhteensä 86 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.