Pääkirjoitukset

Yh­teis­kun­ta­rau­ha vaatii työtä

Pääkirjoitukset 6.12.2018 6:00
Pääkirjoitus

Ranskan mellakat osoittavat hätkähdyttävästi, millaisiin rajuihin purkauksiin tyytymättömyys voi vauraissa demokratioissakin johtaa.

Suomen tilanne on vakaa, mutta työtä eheän yhteiskunnan puolesta ei saa hellittää.

Poltettuja autoja, turmeltuja muistomerkkejä, kyynelkaasua ja ilmassa lentäviä kiviä.

Uutiset Ranskasta ovat hämmentäneet. Mielenosoitusten taustalla olevan tyytymättömyyden syitä on tuotu esiin, mutta silti suomalaisen on vaikea käsittää sitä raivokkuutta, jolla ärtymys tuodaan julki.

Ranskassa yhteiskunnalliseen toimintaan on aina kuulunut herkkyys lähteä kaduille puolustamaan omia näkemyksiä. Onko nyt kyse vain tämän perinteen väkivaltaisesta ilmitulosta vai jostakin uudesta, vakavasta yhteiskunnan repeämästä?

Suomi viettää itsenäisyyspäivää tilanteessa, jossa Ranskassa nähdyt tapahtumat tuntuvat mahdottomilta. Kaduille lähdön kynnys on täällä perinteisesti ollut korkea. Spontaanisti noussutta laajaa liikehdintää ei meillä ole nähty aikoihin.

Silti Suomessakin on katkeruutta aiheuttavia tekijöitä, jotka riittävästi kasvettuaan saattavat purskahtaa näkyville. Syrjäytyneiden joukko on edelleen suuri, työttömiä on edelleen yli parisataa tuhatta ja lapsiperheissä sekä eläkeläisten joukossa koetaan aitoa köyhyyttä.

Eheän, turvallisen yhteiskunnan rakentamiseen kuuluu aina heikoimmista huolehtiminen. Valtakunnan tasolla vastuu tästä on poliittisilla päättäjillä. Kaikilla ei ole kykyä tai voimia ottaa omaa elämäänsä hallintaan, ja siksi he tarvitsevat apua.

Myös uudenlainen protestihenki on pulpahdellut viime vuosina pintaan. Se on tullut näkyviin muun muassa maahanmuuton aggressiivisena vastustuksena tai vihapuheen kasvuna, jopa vainoamisena.

Kehitys on ilman muuta kielteistä. Nämä purkaukset eivät rakenna yhteiskuntaa vaan luovat ja syventävät rajalinjoja.

Samalla kannattaa muistaa, että vaikkapa maahanmuuton vastustus kumpuaa useista tekijöistä, ei vain rasismista tai suuttumuksesta, jonka joidenkin tulijoiden rikokset aiheuttavat. Jos elämä on raskasta vaikkapa taloudellisten vaikeuksien takia, on helppo nähdä ulkomaalaiset uhkana, joka tulee jakamaan samaa niukkuutta.

Tänään eri puolilla maata järjestetään useita itsenäisyyskulkueita. Sellaiseen on laillisilla järjestöillä oikeus. Mielipiteenvapaus kuuluu perusoikeuksiin, kunhan kannanotot eivät riko lakia.

Jälleen on puhuttu näkyvästi uusnatseista, joiden järjestön laittomaksi julistaminen on vireillä oikeuslaitoksessa. Viranomaisten on syytä pitää järjestöä silmällä jo siksi, että sen jäsenillä on ollut taipumus turvautua väkivaltaan.

Yhteiskunnan kuuluu suojata kansalaisia tältä uhalta. Suojaaminen on nimenomaan viranomaisten tehtävä.

Uusnatsien saama näkyvyys on järjestön kannatuspohjaan nähden kuitenkin ollut pahasti ylimitoitettua – mutta järjestölle itselleen epäilemättä mieluisaa.

Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä arvioidaan olevan Suomessa satakunta jäsentä. Kyse on sirpalejärjestöstä, samoin ajattelevien kuplasta. Tuolla joukolla ei muuteta yhteiskuntaa, mutta pelotellaan toki toisella tavalla ajattelevia ja vähemmistöjen edustajia.

MAINOS

Kommentoi

Mikä siellä on hätänä. Kotini on linnani. Saatte marssia kaduilla miten lystäätte, saatte kirjoittaa ja puhua, juhlikaa linnoissanne, pukekaa päällenne ihmeelliset juhla-asunne, pätekää miten haluatte, olkaa minkä värisiä vain iholtanne, olkaa puolueaktiiveja tai nukkuvien puolueessa, uskovaisia tai ateisteja, minua ei hetkauta elämänne mitenkään. Kun saan olla rauhassa kotonani, annatte minulle sekä perheenjäsenille rauhan, asiat ovat hyvin. Ihmeellistä vöyhötystä valmiissa maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus

Kaksi ensimmäistä pääkirjoitusta saman konsernin lehdeltä käy oivasta muistutuksesta sinne peräkammariin asioiden käsittelystä pääkirjoituksissa.

Kurkistus kuplan ulkopuolelle auttaa näkemään koko metsän, ei vain natseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä se yhteiskuntarauhan suurin uhka jälleen nimettiin: uusnationaalit!

Pariisin mellakoissa erittäin aktiivisina osapuolina ovat olleet globalisaatiovastainen äärivasemmisto ja anarkistit sekä ns. "casseurs" eli lähiöiden nuoria tai muita, joita yhdistää kova auktoriteetti- ja poliisiviha ja valmius väkivaltaiseen käytökseen. Nämä lähiönuoret eivät ole todellakaan natseja...

Suomettumisen jälkeinen hyssyttely näkyy politiikassa ja varsinkin (valta)median asenteissa ja toistuvasti ohitetaan se tosiseikka, että isänmaallisuus ja nationalismi eivät kulje käsikädessä. Kuitenkin juuri media on saanut suomalaiset häpeämään esim. "rasistien itselleen omimia" kansallistunnusten käyttöä.

Itsenäisyyspäivänäkin median toimesta kyseenalaistetaan toistuvasti suomalaisuus ja varsinkin ylpeys siitä.
On jostain syystä hyväksyttävämpää kompata vasemmistolaista ajatusmaailmaa, joka sinällään tähtää nykyisen yhteiskuntajärjestyksen alasajoon ja välttää puhumasta äärivasemmistosta/anarkisteista oikeilla nimillä ja nimittää heitä kunniakkaasti "äärioikeiston vastustajiksi".

Oudointa tässä on se, että ollaan olevinaan huolissaan kansan kahtiajakautumisesta tilanteessa, jossa yhteiskuntamme kantavia arvoja pitää puolustaa ja niistä pitää olla ylpeitä, mutta jopa pääkirjoitukset ovat kuin suoraan Tehtaankadulta.

Hyvää itsenäisyyspäivää toimitukselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vielä kadulla pala autot, kauppoja ryöstellä ja mellakantorjuntajoukut pamputa ihmisiä. Tämä aika on tulossa jatketaan vain istuvan hallituksen toimintatavoilla niin pääsemme nauttimaan Ranskan katunäkymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh entäs opposition vihervasemmistolainen unelma?

Näillä näkymin ne aikovat vaalit voitettuaan panna valtion omaisuudet lihoiksi, ottaa valtavasti velkaa ja aloittaa taas rajoittamaton maahanmuutto.
Lopputulos on Kreikan tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoinen pääkirjoitus. Ei sanaakaan Oulun tapahtumista.
Maahanmuuton vastustus ei johdu rasismista, suuttumuksesta, eikä köyhyydestä, vaan realismista.

Yhteiskunnan pitää suojata meitä äärioikeistolta?
Tätä uhkaa en ole havainnut. Uhka tulee aivan muualta suunnalta, kuten viimeaikainen uutisoiti pitkin Suomea kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image