Pääkirjoitukset

Vihapuheen taltutus tarpeen – poliitikot voisivat ottaa onkeensa ja toimia esimerkkeinä

Pääkirjoitukset 20.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vihapuheen taltuttamiseksi on tarjolla kolmen ministeriön kokoamia konkreettisia keinoja.

Vihapuhe on kansalaisyhteiskunnan ja demokratian pohjaa nakertava ilmiö, johon on korkea aika puuttua.

Vihapuhe on viime vuosina hiipinyt internetin ja sosiaalisen median syövereistä ikävällä tavalla osaksi julkisen keskustelun valtavirtaa. Vihapuheesta on tullut jo niin vakava ongelma, että sen kitkemiseksi on aiheellista tehdä hallitustasoisia linjauksia ja lainsäädännöllisiä korjauksia.

Tätä ehdotti perjantaina Sanat ovat tekoja -raporttinsa julkaissut kolmen ministeriön työryhmä. Työryhmä esitti arvionsa tueksi varteenotettavia suosituksia osana laadittavaa toimenpideohjelmaa.

Työryhmän puheenjohtaja, emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen muistuttaa aiheellisesti, että viime kädessä vihapuheeseen puuttumisessa on kyse ihmisarvon puolustamisesta.

Tämä on totta, sillä viime vuosina yleistynyt vihapuhe on ahdistava, pelottava ja vastenmielinen ilmiö. Se vaikuttaa kielteisesti koko yhteiskuntaan ja ennen muuta tuhansien ihmisten elämään.

Yksilötasolla vihapuheen ja maalittamisen kohteeksi joutuminen on monelle kohtuuttoman raskas taakka. Erityisesti naiset joutuvat raportin mukaan brutaalin vihapuheen kohteeksi. Siksi on syytä kannattaa, että maininta sukupuolesta lisättäisiin rangaistuksen koventamisperustetta koskevaan lainkohtaan.

Tärkeää on havaita, että vihapuheessa ei ole kyse vain keskustelukulttuuriin pesiytyneistä huonoista tavoista, vaan vihapuhe kytkeytyy monin tavoin yhteiskunnallisiin ristiriitoihin. Sosiaalisessa mediassa välittyvästä vihapuheesta on tullut merkittävää vallankäyttöä.

Ongelmallista on myös se, että vihapuheen lähettäminen ja levittäminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Yksilön häpäisyn ohella vihapuhe murentaa demokratiaa ja oikeusvaltion perustaa, sillä sanoista voi olla lyhyt matka tekoihin.

Vihapuheeksi voidaan katsoa ilmaisut, jotka levittävät ja lietsovat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä ja muuta suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Vihapuheeseen liittyvät myös disinformaation ja valeuutisten kaltaiset vaikuttamiskeinot.

Kattava toimenpideohjelma on tarpeen, sillä vihapuheen vastainen työ on kovin hajanaista. Vihapuheen määrä kasvaa kuitenkin koko ajan, jolloin vihapuheen torjumisen pitää olla tukevammalla pohjalla.

Työryhmä suosittaa vihapuheen vastaista toimintaohjelmaa samoin kuin vihapuheen vastaisen osaamiskeskuksen perustamista. Näin vihapuheen kitkemiseen saataisiin tarvittavaa pitkäjänteisyyttä.

Samaten ehdotetaan medialukutaidon vahvistamista, verkkoalustojen vastuun lisäämistä aina kehotuksiin virkamiehelle sopivasta käytöksestä vapaa-ajalla. Pohdittavaa on myös siinä, pitäisikö vihapuheen joissakin tapauksissa olla virallisen syytteen alaista.

Suomessa vihapuhe on tähän asti saanut rehottaa liian vapaasti. Selväksi on käynyt, että sananvapaus tarvitsee ohjaavia liikennesääntöjä. Raportti valmistuikin sopivasti evästämään uutta hallitusta. Puolueet voisivat ottaa ensimmäisenä onkeensa ja näyttää esimerkkiä sitoutumalla raportin ehdotuksiin. Vihapuhetta on voitava taltuttaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Noiden työryhmien ajatukset ovat vähän karmaisevia. Orwellilaista uuskieltä: "sanat ovat tekoja" No ei ole. Jos kirjoitan, että käyn huomenna kaupassa, en siellä siltikään välttämättä käy. Sukupuoleen perustuvia koventamisperusteita. Kaikki on tasa-arvoisia, mutta jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Vihapuheen vastainen osaamiskeskus. Jess! Alempana joku kirjoitti Orwellista. Kannattaa lukea kirja, jos ei ole sitä lukenut. Orwell oli kyllä mestari ymmärtämään totalitarismin "psyykettä". Joitakin synkkiä kaikuja sieltä taitaa kantautua näihin työryhmiin. Tämmöiseenhän kyttäykseen sellaiset yhteiskunnat menee. Taitaa meissä kaikissa asua jossain mielen sopukoissa pieni totalitaristi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan moni, kuten itsekin on purkanut pahaa oloa esim. masennusta meuhaamalla somessa?
Omat krooniset kivut ja puolison sairastuminen vakavasti aiheuttivat vakavan masennuksen. Silloin ei ole kriittinen itseään ja ilmaisuaan kohtaan.
Nyt, kun mielialalääkitys tehonnut tuntuu pahalta se mitä on tullut kirjoitettua.
Jos purat pahaa oloasi toisiin, niin mene lääkäriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

George Orwell: Vuonna 1984

Orwellilainen yhteiskunta on kuvattu tässä Orwellin tunnetuimmassa teoksessa. Vuonna 1984 on käsite ja vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, moni käyttää sujuvasti siinä esiteltyjä käsitteitä. Vähintään valvovan isoveljen tuntevat kaikki.

Vuonna 1984 on hyytävä dystopia, jonka päähenkilö Winston Smith tekee kylmää työtä. Smith on töissä totuusministeriössä ja kuten asiaan kuuluu, muokkaa totuutta keksimällä valheita. Smithin tehtävänä on muokata vanhoja lehtiartikkeleita nykyisten totuuksien mukaisiksi. Jos joku henkilö osoittautuu ei-toivotuksi ja katoaa, Smithin työtä on poistaa dokumenteista kaikki viittaukset tähän henkilöön. Kun työ on tehty, kadonneesta ei ole mitään jälkeä – häntä ei ole koskaan ollut olemassakaan.

Smith syyllistyy pahimman luokan ajatusrikokseen. Hän ei voi sietää jatkuvaa valvontaa ja tarkkailua. Hän inhoaa Isoaveljeä, jonka kasvot tuijottavat jatkuvasti joka puolelta. Tällaiset ajatukset ovat vaarallisia vuoden 1984 maailmassa, jossa kansalaisia tarkkaillaan koko ajan. Jokaista asuntoa hallitsee iso teleruutu, joka on kaksisuuntainen: ketä tahansa voidaan tarkkailla sen kautta koska tahansa.

Smith asuu Oseaniassa, yhdessä maailman kolmesta suurvallasta, joka on jatkuvasti sodassa joko Euraasiaa tai Itäaasiaa vastaan. Pahin vihollinen on kuitenkin Emmanuel Goldstein, entinen puolueen johtohahmo, joka nyt johtaa salamyhkäistä Veljeskunta-vallankumousjärjestöä. Goldsteinia kuuluu luonnollisesti vihata sydämensä kyllyydestä (vaikka ei oikeastaan edes tietäisi miksi), mutta Smith on lähinnä kiinnostunut Goldsteinista.

Smithin oman elämän vallankumous tulee, kun hän saa eräältä naiselta salaisen rakkaudentunnustuksen. Julia on nuori ja vaikuttaa innokkaalta ja puritaaniselta puolueaktivistilta, mutta pian paljastuu, että Julia onkin sisäisesti melkoinen kapinallinen, joka innostaa Smithiäkin kapinallisiin tekoihin. Smith tietää koko ajan, että luvaton rakkaussuhde ei voi johtaa muuhun kuin molempien osapuolten kuolemaan, mutta se ei häntä estä. Romaanin kolmas osa kuvaakin sitten mitä tapahtuu, kun väistämätön kohtaaminen ajatuspoliisin kanssa koittaa.

Vuonna 1984 on edelleen upea, lukemisen arvoinen kirja. Se on jäinen varoitus totalitarismin, nationalismin, yksityisyyden tuhoavan valvonnan ja sensuurin vaaroista. Monet näistä teemoista ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka osa niistä kuvaakin enemmän kirjan kirjoitusvuotta 1948 kuin vuotta 1984 tai sitten nykypäivää. Toisaalta valvonnan, tarkkailun ja yksityisyyden teemat ovat nykypäivän tekniikan myötä entistä enemmän pinnalla. Vuonna 1984 on helppo nostaa kaikkien aikojen merkittävimpien ja vaikutusvaltaisimpien kirjojen listalle. Siksi se on myös ilmeinen valinta Kirjavinkkien perinteisen scifin ABC-listalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa näistä kommenteista osoittaa, että niiden kirjoittajilla ei ole halua, kykyä, ymmärrystä erottaa asiallista kritiikin vapautta vihapuheesta eli siitä, mitä laissa jo on mainittu mm kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan, kunniaa loukkaavista yms. puheista, videoista tai kirjoituksista.
Luulisi olevan selvää, että jos irakilaistaustainen henkilö tekee rikoksen, ei kaikkia samaan etniseen ryhmään kuuluvia voida viedä siitä oikeuteen eikä lakia rikkomatta lynkata syyllisiksi julkisesti.
Yksikään kommentti mm Tynkkyseltä ei ole minun silmiini sattunut, jossa hän viittaisi lukuisiin syytteisiin tai tuomioihin, joita kantasuomalaiset kristityt ovat saaneet samankaltaisista rikoksista tai rikosepäilyistä, joista nyt ulkomaalaistaisiin on kohdistunut.

Mihinkään kansanrymään kuuluvan yksittäisen henkilön rikoksia ei pidä rankaisematta hyväksyä. Kaikkein ahdistavinta ja traumaattisinta uhreille on, jos esim. seksuaalirikoksen tekijä kuuluu lähipiiriin, mikä tilastojen valossa on ns. kristillisiin arvoihin perustuvassa Suomessa aivan liian yleistä. Ja aivan liian paljon tutkimattakin jäävää.
Tässä kohtaa mm. vihapuhetta on yksipuolisesti kohdistettu maahanmuuttoa kohtaan joidenkin kansanedustajaehdokkaiden vaaliteemoissa ja etenkin somekirjoituksissa.

Hyvä ehdotus työryhmältä, että mm toimenpoideohjelmalla laaditaan tähän selkeät säännöt. Se ei silti mitenkään sananvapautta typistä. Lukutaitoisten ihmisten pitäisi oppia ymmärtämään sanojen merkitys ja käsittämään, mikä ero on vihapuheella ja sanavapaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihapuhetta ei ole olemassa. Koko sloganin ideana on sananvapauden rajoittaminen. Meillä on jo tarvittavat ja toimivat lakipykälät tukemaan jokaisen oikeuksia liittyen kiihotuksiin ja uhkauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun puolestani kyllä termi vihapuhe voidaan ko työryhmänkin esittämässä mahdollisessa toimenpideophjelmassa korvata nykyisen lainsäädännön termein, mikäli katsotaan, että ne riittävät.

Kansan käyttämässä nykykielessä tuo sana viha kuvastaa kuitenkin tunnetta ja kovin tunteisiin liittyviä purkauksiahan on mm. Some täynnä. Kyllä sielläkin asiallinen keskustelu olisi paljon parempi myönteisemmän ilmapiirin aikaansaamiseksi.
Joku somekäyttäytymistä tutkinutkin neuvoi, että jos tunnistat olevasi vihainen, kun olet kommentoimassa johonkin, niin älä paina lähetysnappia ennen kuin olet lukenut oman tekstisi ja miettinyt muutaman kerran, onko kommenttisi asiaa vai haukutko ehkä jonkun tuntematta taustaakaan tai edes omia tietojasi asiasta tarkemmin. Näin vältyt myöhemmältä katumisen tarpeelta.

Tämänkin oman kommentin luin kolme kertaa ja mietin motiiviani. Tulin siihen tulokseen, että en ole vihainen, vaan tyytyväinen, että joku jaksoi reagoida kommenttiini. Sehän on hyvä, että jokin siinä herätti kiinnostusta Oikeasti mietin, onko vihapuhe terminä oikein. En osaa sanoa, mutta kannatan asiallista keskustelua ja hyviä argumentteja erimielisyyttä aiheuttavasta termistä. Jospa se jauhamalla kirkastuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sen kirjan kyllä lukenut. 90- luvulla. Pidin hyvänä kirjana, mutta ymmärsin sen tosin paljon lajemmin fiktiivisenä kuvauksena mm. tekniikan kehityksen vaaroista totalitarismin mahdollisessa käytössä, kuin mitä tässä jutun otsikossa työryhmän esityksessä toimenpideohjelmalla tarkoitetaan.
Nythän te persut olette saaneet sen ison edustuksen eduskuntaan, joten vaikuttakaa sieltä asiallisella kritiikillä ja käytöksellä muita kansan äänestämiä puolueita kohtaan, kun mm tätäkin asiaa istunnoissa ja työryhmissä käsitellään. Vain silloin olette fiksumpia (kuin muut, tai yhtä fiksuja). Ei teiltä kuten muiltakaan sananvapautta ole viety eikä viedä, jos kannatatte edelleen demokraattista
päätöksentekoa. Suomalainen sanonta, "niin metsä vastaa kuin sinne huutaa", on hyvä viisaus. Jos "huudamme" ongelmista rakentavasti tarkoituksena parantaa tilannetta, niin että kaikki voivat paremmin, todennäköisesti keskustelu käynnistyy ratkaisukeskeisemmin. Mutta jos huudamme, että olette väärässä kaikki muut, tulee sitä vaan puolustautumista, joka ei johda muuhun kuin iänikuiseen poteroista tulittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niistä maahanmuuttajista ole tähän astikkaan saanut sanoa mitään pahaa vaikka tekevät mitä tahansa. Syyte tulee jos puhuu asioista suoraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatusrikoksia. Hallituksen arvostelu kielletty. Laittoman maahanmuuton arvostelu lieveilmiöineen kielletty. Maksakaa vain kiltisti. Kun alkuun päästään, ei lopusta ole tietoakaan. Henkilöt jotka pääsevät näitä kieltolistoja tekemään, tai ovat jo laatineet, eivät todellakaan ole puolueettomia vaan ajavat voimakkaasti oman ryhmänsä ideologiaa, rajatonta maailmaa. Siksi EHDOTON ei millekään sananvapauden rajoituksille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luultavasti vain Absurdistanissa tuollaisen työryhmän puheenjohtaja on henkilö, joka edustaa uhkailua, sortoa, fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa jatkuvasti tuottavaa aatetta, vaikkakin on ulkoistanut suurimman osan väkivallasta ja lopullisesta kostosta, kidutuksesta ja käristämisestä kolmannelle osapuolelle.

Onko tämä kommentti esimerkki työryhmän tarkoittamasta vihapuheesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se vihapuhetta jos lapsille sanotaan että "hunsvotit"olkaa hiljaa tai jotain muuta jossa käytetään tätä sanaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistö sanoi Kansan radion lähetyksessä, että Suomessa on toimiva lainsäädäntö kyseisen termin "vihapuhe" rankaisemiseen. Vihapuhe määritelmänä on katsojan ideologiasta ja jopa puoluekannasta kiinni tällähetkellä.
Rasistiset kommentoinnin SDP suunnalta eivät olleet rasistisia tai kiihoittamista, vaikka lähes sanatarkkaan samoilla kommenteilla joku persulainen sai syytteen ja tuomion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sananvapautta on tarve rajoittaa? Tähän on varmaan erittäin painavat syyt, jotka aina vaan jää näissä yhteyksissä melko ympäripyöreiksi samoin kuin vihapuheen tai tarvittavien rajoitusten määrittelytkin. Idiooteillakin täytyy olla oikeus mielipiteisiinsä ja niiden ilmaisuun demokraattisessa yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AIka tekopyhä kirjoitus, kun vihapuhe saa rehottaa Kalevan keskustelupalstalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on vihapuhe.Näillä vihapuheen vaientamisilla valtaeliitti ohjaa kansalaisten mielipiteitä haluamaansa suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja näin alkoi suomessa Sensuurin aikakausi, KePun johdolla.
Venäjän ja Pohjoiskorean mallia kohden mennään ja nopeasti... kai se on maastamuutto edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tai ketkä aiheuttavat sen, että kansalaiset alkavat puhua vihaisesti. Me luomme mielipiteemme perustuen pitkälti näkemäämme ja kokemaanne. Siitä muodostuu positiivisuus kansanryhmiä kohtaan tai negatiivisuus vastaavasti. Positiivinen mielipide on muodostunut esim. taimaalaisten omasta käytöksestä, toimintatavoista, ahkeruudesta ja kaikiesta sellaisesta jota kantasuomalaiset arvostavat ja näin hyväksyvät thaimaalaisen tervetulleeksi kansakuntaamme. Toisenlaisista ilmiöistä ei saa kirjoitaa se on vihapuhetta. Asioita ei saa ilmaista kadunmiehen kielellä, kortti heiluu hetimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image