Pääkirjoitukset

Turpeen energiakäyttö uhka ilmastolle – Il­mas­to­pa­nee­lil­ta muistutus Suomelle

Ilmastonkannalta turpeesta on tullut monella tavalla erittäin ongelmallinen, jopa kivihiilen haittoihin verrattava fossiilinen energiamuoto. KUVA: Teija Soini
Pääkirjoitukset 9.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kansainvälinen ilmastopaneeli on nostanut turpeen energiakäytön haitat esille uudessa raportissaan. Turvetta käyttävälle Suomelle tilanne voi olla kiusallinen, mutta soiden suurta ilmastovaikutusta ei pidä vähätellä.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tähän saakka laajin katsaus ilmastonmuutokseen herättelee toivottavasti entistä enemmän myös suomalaisia.

Ilmastopaneelin raportissa kuvataan yksityiskohtaisesti, kuinka piittaamaton maankäyttö vaarantaa yritykset hillitä ilmastonmuutosta. Yksi raportin piittaamattomaksi laskema maankäytön muoto on suomalainen turpeen nosto.

Suomen kannalta raportissa on merkittävintä turveteollisuuden kielteisten ilmastovaikutusten voimakas esille tuominen. Raportin viesti on syytä ottaa vakavasti, vaikka se Suomessa kipeää tekeekin.

Ilmastonkannalta turpeesta on tullut monella tavalla erittäin ongelmallinen, jopa kivihiilen haittoihin verrattava fossiilinen energiamuoto.

Turpeen nostossa suo joudutaan repimään koneellisesti auki, jolloin maaperän hiilinielukyky loppuu. Maahan sitoutunutta hiiltä alkaa vapautua kasvihuonepäästönä ilmakehään.

Ilmastoraportin mukaan maankäyttö sekä maa- ja metsätalous aiheuttavat runsaan viidenneksen kaikista ihmisen tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä, jotka lämmittävät ilmastoa. Välinpitämättömällä maankäytöllä luonnolliset hiilinielut vaarantuvat.

Turpeen ongelmallisuus ei jää vielä tähän. Suomessa nostetusta turpeesta yli 90 prosenttia poltetaan voimaloissa energiaksi.

Turpeen tuotannosta ja poltosta aiheutuu laskelmien mukaan noin 7,5 miljoonan tonnin kasvihuonekaasupäästöt.

Ilmastopaneelin raportissa mainitaan yhdeksi nopeaksi keinoksi ilmaston lämpenemisen ehkäisyssä turvemaiden ja soiden suojelu. Perusteena on soiden kyky sitoa hiiltä paljon ja pitkään.

Vaikka turvetta käytetään näin runsaasti energiamuotona vain Suomessa, ilmastovaikutusta ei kannata vähätellä. Siitä ei päästä yli eikä ympäri, että turveteollisuuden päästöosuus on yksistään huomattavan korkea. Turve aiheuttaa lähes 14 prosenttia kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Kivihiilen poltto on Suomessa kielletty kymmenen vuoden siirtymäajalla, mutta turpeelle ei ole näköpiirissä viimeistä käyttöpäivämäärää.

Antti Rinteen (sd.) hallitus on luvannut ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti. Hallitusohjelmassa Suomesta halutaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Turpeen käyttö on elinkeino- ja aluepoliittinen kysymys ja siten varsin herkkä. Moni taho ryhtyy puolustamaan turvetta kotimaisena energiamuotona.

Turpeen energiankäytöstä on vaikea luopua nopeasti ja ilman siirtymäaikaa, mutta luopumista koskeva päätöksenteko on entistä lähempänä. Ilmastoraportin perusteella tarvitaan ajattelutavan muutos. Turvesoita kannattaa alkaa laskea rahanarvoisina hiilivarastoina.

Vastuullisesti käytettynä maaperä, metsien puusto ja muu kasvillisuus sitovat itseensä noin kolmanneksen ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä ja hillitsevät ilmastonmuutosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Väärien energiaratkaisujen (muun maailman apinointi) seurauksena eläminen Suomessa maksaa enemmän ja enemmän. Varakkaalla saattaa olla puolenkymmentä isohkoa kämppää ja kaikissa maalämpö. Köyhällä taas pieni elinkaaren päässä (5-20 vuotta) oleva omakotitalo, joka lämpiää öljyllä. Kumpi henkilöistä on nykykäsityksen mukaan uhka ympäristölle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suon voi ennallistaa turpeen noston päätyttyä tai tekemällä tämän pelloksi pysyväksi nurmeksi tai esim kylvämällä ruokohelpeä silloin situotuu monin kerroin enemmän hiiltä kuin kitukasvuisella suo alueella! Eihän nämä päättäjät sitä halua ymmärtää, minkä takia kielletään Suomen ehkä tärkein luonnon vara kun ei täälä öljyäkään ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turpeen polttamista voi vähentää vain vähentämällä kaukolämmön tuotantoa. Tämä onnistuisi korvaamalla asuntojen lämmitystä maalämmöllä, tuulisähköllä ja aurinkoenergialla. Kuitenkin verotus, energian siirtomaksut, kaukolämmön monopoli ja hinnoittelu estävät muun energia käyttämisen lämmitykseen. Kaukolämmön kuukausimaksut on pakko maksaa vaikka korvaisi kaukolämmön kokonaan aurinkoenergialla. Kaukolämmön energiaverotus on hyvin kevyttä verrattuna tuulisähköön. Vaikka tuulisähkön saisi ilmaiseksi niin sähkönsiirron korkeat maksut tekisivät tuulisähköstä liian kalliin asuntojen lämmitykseen. Ongelma tulee kun tuulisähkön tuotanto kasvaa pohjoismaissa 10 kertaiseksi.

Politiikassa on ollut huomiota herättävää se että poliitikot antavat merkittäviä etuja kuntien kaukolämpö- ja muille energiayhtiöille. Vapaata kilpailua ei sallita vaan sitä rajoitetaan verotuksella, lakipykälillä ja muilla säännöillä. Poliitikot tarkoituksella hidastavat aurinkoenergian hyödyntämistä koska se nähdään uhkana valtion verotuloille. Monessa mielessä poliitikot ovat korruptoituneet energia-alan suhteen joten nyt eikä lähitulevaisuudessa tulla näkemään merkittäviä vero ja laki uudistuksia joka suosisi uusiutuvaa energiaa kaukolämmön korvaamisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä vuonna tuulisähkön tuottajille on valtion budjetissa varattu 231,9 miljoonaa euroa tukiaisrahaa. Homma perustuu siihen, että tuulimyllytukiaisilla ( virallisesti tuulisähkön syöttötariffi ) tuulisähkön tuottajille taataan 12 vuoden ajan takuuhinta 83,5 €/MWh. Juuri tällä hetkellä, kun Suomen tuulisähkön 2 000 MW nimellistehosta saadaan irti 530 MW, sähkön markkinahinta Suomessa on 68,01 €/MWh. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta Suomessa tuotetusta tuulisähkön megawattitunnista energiaa ( MWh ) maksetaan verovaroista tuulisähköfirmalle 83,5 € - 68,01= 15,49 € tukea. Keskimäärin sähkön markkinahinta heiluu 35 €/MWh - 45 €/MWh välillä.
Vuonna 2018 tuulisähkön osuus Suomen sähkön tuotannosta oli 9 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvesoiden ennallistaminen ei tunnu kiinnostavan ilmastoihmisiä. Muutama vuosi sitten Suomen Kuvalehdessä oli juttu aikoinaan ennallistetusta turvesuosta. 30 vuoden kuluttua se näytti aivan normaalilta suomalaiselta suolta. Mitenkään ei olisi arvannut, että kyseessä oli entinen turvesuo! Kuvienkin perusteella suokasvillisuuskin rehotti mainiosti.

Paljon vahvemmin kannattaisi tuoda esille, että kaikki turvesuot voidaan ennallistaa. Ojat vain tukkoon ja pian meillä on taas normaali, hiilinieluna toimiva suomaisema ihmeteltävänä.

Polttoturpeen demonisointi on todella kummallinen ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turpeen kokonaismäärä Suomen soissa kuitenkin lisääntyy koko ajan. Suurin osa jokiveden humuksesta tulee muualta kuin turvesoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IPCC:n harhainen propaganda se vaan jatkuu. Uppoaako nämä jutut tosiaan joihinkin? Turve on uusiutuva luonnonvara.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkit käyttää päivässä 100 miljardia wattia energiaa, jolla lämmittävät HAARP projektissa ionosfääriä. Me ei voida tehdä yhtään mitään ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi, jos näitä valtioiden projekteja ei lakkauteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se mielenkiintoista kun Suomella sanotaan olevan turvetta ja siihen sitoutunutta energiaa saman verran kuin Saudi Arabialla on öljyä. Mutta kotimaisen turpeen käyttö halutaan kieltää ja sen sijaan tuoda öljymaista fossiilista polttoainetta korvaamaan se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko ilmastohomma on yhtä suurta puppua. Esim. Itävalta sanoo olevan hiilineutraalimaa ja onkin kun ostaa sähkön naapurimaasta jossa se tuotetaan hiilivoimalla. Roskat pukataan toiselle pihalle ja ah,synnit saa anteeksi.
Toinen asia mitä en anteeksi ymmärrä on se että jos lentolipusta maksaa enemmän niin lentokone savuttaa silloin vähemmän ja taas on asiat hienosti puhtaasti...pöh koko homma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvualustan poltto on "ympäristörikos"! Turvetuotanto sotkee myös vesistöt ja aiheuttaa kala/rapukantojen häviämisen ennen kirkkaina olleista vesistöistä.Nyt ne vesistöt ovat turvevelliä jossa ei voi edes vaatteita pestä eikä kesämökkiläiset uida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun Suomessa käytetään uusiutumatonta fossiilista turvetta energiatuotannossa ei maallamme ole uskottavuutta ilmastomuutoksen torjunnassa huolimatta välttämättömistä hyvistä toimista muilla sektoreilla.

Turpeen energiakäyttö on ehdottomasti lopetettava kokonaan ja niin pian kuin se käytännössä on mahdollista - eli VIIMEISTÄÄN 2030 mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vouhotus ja ilmastokiima vain yltyy. Vaikka kaikki suomalaiset katoaisivat maapallolta ja täällä olisi pelkkää metsää, ei sillä olisi mitään, ei kertakaikkiaan mitään vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Kaiken tämän vouhotuksen ainoa tarkoitus on ostaa itselleen hyvää omaatuntoa ja hyvesignaloida ulospäin. Jos Suomi haluaa olla merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, niin se tapahtuu ainoastaan teknologian kehittämisen myötä. Panostuksia olisi lisättävä koulutukseen ja tutkimukseen rajusti. Ainoastaan teknologian kehityksen kautta muutos voidaan saada aikaan, koska se teknologia voidaan myydä myös todellisille saastuttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä turvetuotannon vastustajat voivat muuttaa kuusen alle asumaan jos ei turpeella tuotettu lämpö ja sähkö kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla kyllä riittää lämpöä ja sähköä ilman tätä viheliäistä ilmaston ja vesistöjen pilaajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin teille vihervassareille sähkö tulee töpselistä ja lämpö pattereista. Avatkaa jo silmänne !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhytnäköistä aluepolitiikkaa tuhansien vuosien kertymästä parin vuosikymmenen hyötyyn. Turve on luonnon pääomaa ja kestävä talous käyttää pääomasta sen kerryttämän koron, ei itse pääomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turpeen käytön ilmastohaitat ovat suuremmat kuin suomalaisten autoilun. Oulun Energian uudella toimitusjohtajalla tulee olemaan haastava työsarka yhtiön talouden pidossa ja strategian uudistamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrsimme asfaltit maanteiltä ja lentokentiltä sekä kuskaamme rautatiekiskot terässulattoon, voimme istuttaa tiheän metsän tilalle. Näin syntyy aito "hiilinielu", joka imee kaiken haitallisen Suomesta ilmastoa kiusaamista. Ei liiku suomalaiset ikinä turhaan paikasta toiseen, ei ole tarvetta autoille, muutaman vuoden päästä on vähemmän suomalaisiakin saastuttamassa maapalloa. Maapallo pelastui, kiitos suomalaisten hiipumisen kivikauden tasolle. Kiinassa, Keski-Euroopassa , Venäjällä ja varsinkin Yhdysvalloissa elämä voi jatkua entiseen malliin, ah niin ihanaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image