Pääkirjoitukset

Trumpin Huawei-boikotissa isot riskit – lopulta kukkulan kuninkaaksi tapaa nousta edistynein tekniikka

Pääkirjoitukset 22.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Donald Trump yrittää katkaista kiinalaisen Huawein etenemisen mutta saattaa olla jo myöhässä.

Mittelön taustalla on vahvasti kauppapolitiikkaa. Todisteet kiinalaistuotteiden turvallisuusriskeistä ovat toistaiseksi puheiden varassa.

Taisto viestintäteknologian herruudesta otti sunnuntaina uusia kierroksia. Maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Google lopettaa Android-käyttöjärjestelmänsä palveluiden ja sovelluspäivitysten tuen kiinalaisen Huawein tuleviin kännyköihin.

Taustalla on presidentti Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Yhdysvallat rajoittaa yhteistyötä kansallista turvallisuutta uhkaavien yritysten kanssa. Viime torstaina Yhdysvallat kielsi jo yhdysvaltalaisyhtiöitä myymästä Huaweille komponentteja ilman erillistä lupaa.

Trumpin hallinnon neuvottelutaktiikka tapaa olla tietoisen poukkoilevaa. Uusia peliliikkeitä onkin odotettavissa. Maanantaina vientikiellon voimaantuloa kerrottiin lykättävän kolme kuukautta. Yhdysvaltojen nykyhallinnossa elää silti selvästi halu horjuttaa kiinalaisen teknologian asemia.

Trumpin hallinnon mukaan kiinalaisyhtiön tuotteet avaavat Kiinan hallinnolle takaportteja urkintaan. Epäilyjä on liitetty myös vähitellen käyttöön tulevaan 5G-verkkotekniikkaan, jonka suurimpia toimittajia Huawei on.

Lännen ei pidä katsoa Kiinaa liian sinisin silmin, ei vaikka viimeksi tiistaina Huawein johto muistutti, että yhtiö on kaupallinen toimija.

Autoritaarisessa Kiinassa mikään yhtiö ei voi olla ottamatta huomioon kommunistipuolueen ohjeita. Kiinalaisyrityksillä on jopa suoranaisia velvoitteita auttaa valtiota sen tiedusteluoperaatioissa.

Edelleenkään Huawein verkkojen tai puhelinten käytöstä valtiolliseen vakoiluun ei silti ole esitetty näyttöä. Tämä voi alkaa syödä syytösten uskottavuutta.

Suomenkin kännykkäverkoissa on käytetty jonkin verran Huawein teknologiaa. Vakoiluyrityksiä ei ole toistaiseksi havaittu.

Trumpilla onkin ilmeinen, vahva kauppapoliittinen tavoite. Huawei on vallannut nopeasti kännykkämarkkinoita. Kiinalaisvalmistaja ohitti viime vuonna Applen ja on nyt maailman kakkonen korealaisen Samsungin jälkeen.

Ei ihme, jos oman maan teollisuuden suojeluun uskova Trump on herännyt.

Tavalliselle Huawein käyttäjälle Googlen ja Huawein yhteistyön päättyminen ei ilmeisesti heti aiheuta ongelmia. Tulevissa puhelimissa niitä voi tulla, jos Huawein käyttäjä ei pääse kiinni Googlen suosittuihin sovelluksiin. Tämä saattaa puraista pahastikin Huawein myyntiä.

Aivan toinen juttu on, ketkä ovat pidemmän päälle kiistan voittajia ja häviäjiä. Trumpin päätökset voivat vielä kääntyä Yhdysvaltain tappioksi. Huawein valtavilla resursseilla korvaavien palvelujen ja komponenttien kehittäminen ei ole mahdotonta, vaikka siihen kuluisikin jonkin verran aikaa.

Lopputulos voi olla, että Google ja yhdysvaltalaisyritykset menettävät markkinaosuuksia. Kukkulan kuninkaaksi tapaa lopulta nousta edistynein tekniikka.

Verkkolaitteita koskevalla taistolla on vaikutuksensa myös Nokian verkkotuotteiden menestykseen ja sitä kautta Oululle. Lopputuloksen ennustaminen on vielä aikaista.

MAINOS

Kommentoi

Itseasiassa teknisesti parhaat ratkaisut eivät tule välttämättä valituiksi, tärkeämpää on kuka niiden takana on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan pääkirjoittaja ei ymmärrä USA:n ja Kiinan sirusuunnittelun ja ohjelmistotuotannon eroja: Kiina ostaa lähes kaikkien valmistamiensa sirujen teknologialisenssit muista maista. Ohjelmistotuotannossa Kiina on lähes täysin riippuvainen länsimaisista työkaluista. Lähes kaikkien ohjelmointikielien syntaksit perustuvat englanninkieleen, listaa voi jatkaa ad nauseam. Jos Huawei ei taivu länsimaiden valvontaan, niin Huaweille käy aivan samoin kuin esim. Nokialle kävi, markkinat sulaa alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nationalistit eivät halua vapaata kauppaa. Ja jos maan johdossa on paranoidinen nationalisti - niin se ei tiedä kenellekään hyvää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tähänkin asti on amerikan ylihintaiset tuotteet jääneet kaupan hyllylle. Nyt on varmaakin varmempi että boikotti pitää pitkälle tulevaisuuteen. Periaatteesta on kysymys. Epäreiluun kiristykseen ei pidä alistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
21
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
10
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
10
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
7
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image