Pääkirjoitukset

Trumpin Huawei-boikotissa isot riskit – lopulta kukkulan kuninkaaksi tapaa nousta edistynein tekniikka

Pääkirjoitukset 22.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Donald Trump yrittää katkaista kiinalaisen Huawein etenemisen mutta saattaa olla jo myöhässä.

Mittelön taustalla on vahvasti kauppapolitiikkaa. Todisteet kiinalaistuotteiden turvallisuusriskeistä ovat toistaiseksi puheiden varassa.

Taisto viestintäteknologian herruudesta otti sunnuntaina uusia kierroksia. Maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Google lopettaa Android-käyttöjärjestelmänsä palveluiden ja sovelluspäivitysten tuen kiinalaisen Huawein tuleviin kännyköihin.

Taustalla on presidentti Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Yhdysvallat rajoittaa yhteistyötä kansallista turvallisuutta uhkaavien yritysten kanssa. Viime torstaina Yhdysvallat kielsi jo yhdysvaltalaisyhtiöitä myymästä Huaweille komponentteja ilman erillistä lupaa.

Trumpin hallinnon neuvottelutaktiikka tapaa olla tietoisen poukkoilevaa. Uusia peliliikkeitä onkin odotettavissa. Maanantaina vientikiellon voimaantuloa kerrottiin lykättävän kolme kuukautta. Yhdysvaltojen nykyhallinnossa elää silti selvästi halu horjuttaa kiinalaisen teknologian asemia.

Trumpin hallinnon mukaan kiinalaisyhtiön tuotteet avaavat Kiinan hallinnolle takaportteja urkintaan. Epäilyjä on liitetty myös vähitellen käyttöön tulevaan 5G-verkkotekniikkaan, jonka suurimpia toimittajia Huawei on.

Lännen ei pidä katsoa Kiinaa liian sinisin silmin, ei vaikka viimeksi tiistaina Huawein johto muistutti, että yhtiö on kaupallinen toimija.

Autoritaarisessa Kiinassa mikään yhtiö ei voi olla ottamatta huomioon kommunistipuolueen ohjeita. Kiinalaisyrityksillä on jopa suoranaisia velvoitteita auttaa valtiota sen tiedusteluoperaatioissa.

Edelleenkään Huawein verkkojen tai puhelinten käytöstä valtiolliseen vakoiluun ei silti ole esitetty näyttöä. Tämä voi alkaa syödä syytösten uskottavuutta.

Suomenkin kännykkäverkoissa on käytetty jonkin verran Huawein teknologiaa. Vakoiluyrityksiä ei ole toistaiseksi havaittu.

Trumpilla onkin ilmeinen, vahva kauppapoliittinen tavoite. Huawei on vallannut nopeasti kännykkämarkkinoita. Kiinalaisvalmistaja ohitti viime vuonna Applen ja on nyt maailman kakkonen korealaisen Samsungin jälkeen.

Ei ihme, jos oman maan teollisuuden suojeluun uskova Trump on herännyt.

Tavalliselle Huawein käyttäjälle Googlen ja Huawein yhteistyön päättyminen ei ilmeisesti heti aiheuta ongelmia. Tulevissa puhelimissa niitä voi tulla, jos Huawein käyttäjä ei pääse kiinni Googlen suosittuihin sovelluksiin. Tämä saattaa puraista pahastikin Huawein myyntiä.

Aivan toinen juttu on, ketkä ovat pidemmän päälle kiistan voittajia ja häviäjiä. Trumpin päätökset voivat vielä kääntyä Yhdysvaltain tappioksi. Huawein valtavilla resursseilla korvaavien palvelujen ja komponenttien kehittäminen ei ole mahdotonta, vaikka siihen kuluisikin jonkin verran aikaa.

Lopputulos voi olla, että Google ja yhdysvaltalaisyritykset menettävät markkinaosuuksia. Kukkulan kuninkaaksi tapaa lopulta nousta edistynein tekniikka.

Verkkolaitteita koskevalla taistolla on vaikutuksensa myös Nokian verkkotuotteiden menestykseen ja sitä kautta Oululle. Lopputuloksen ennustaminen on vielä aikaista.

MAINOS

Kommentoi

Itseasiassa teknisesti parhaat ratkaisut eivät tule välttämättä valituiksi, tärkeämpää on kuka niiden takana on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan pääkirjoittaja ei ymmärrä USA:n ja Kiinan sirusuunnittelun ja ohjelmistotuotannon eroja: Kiina ostaa lähes kaikkien valmistamiensa sirujen teknologialisenssit muista maista. Ohjelmistotuotannossa Kiina on lähes täysin riippuvainen länsimaisista työkaluista. Lähes kaikkien ohjelmointikielien syntaksit perustuvat englanninkieleen, listaa voi jatkaa ad nauseam. Jos Huawei ei taivu länsimaiden valvontaan, niin Huaweille käy aivan samoin kuin esim. Nokialle kävi, markkinat sulaa alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nationalistit eivät halua vapaata kauppaa. Ja jos maan johdossa on paranoidinen nationalisti - niin se ei tiedä kenellekään hyvää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tähänkin asti on amerikan ylihintaiset tuotteet jääneet kaupan hyllylle. Nyt on varmaakin varmempi että boikotti pitää pitkälle tulevaisuuteen. Periaatteesta on kysymys. Epäreiluun kiristykseen ei pidä alistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
20:07
Kempeleen talousarvioon esitetään yli puolen miljoonan euron määrärahamuutoksia
20:04
Kempele ostaa kymmenen hehtaaria maata Hakamaan pohjoisosasta
19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
78
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image