Pääkirjoitukset

Trumpin Huawei-boikotissa isot riskit – lopulta kukkulan kuninkaaksi tapaa nousta edistynein tekniikka

Pääkirjoitukset 22.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Donald Trump yrittää katkaista kiinalaisen Huawein etenemisen mutta saattaa olla jo myöhässä.

Mittelön taustalla on vahvasti kauppapolitiikkaa. Todisteet kiinalaistuotteiden turvallisuusriskeistä ovat toistaiseksi puheiden varassa.

Taisto viestintäteknologian herruudesta otti sunnuntaina uusia kierroksia. Maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Google lopettaa Android-käyttöjärjestelmänsä palveluiden ja sovelluspäivitysten tuen kiinalaisen Huawein tuleviin kännyköihin.

Taustalla on presidentti Donald Trumpin linjaus, jonka mukaan Yhdysvallat rajoittaa yhteistyötä kansallista turvallisuutta uhkaavien yritysten kanssa. Viime torstaina Yhdysvallat kielsi jo yhdysvaltalaisyhtiöitä myymästä Huaweille komponentteja ilman erillistä lupaa.

Trumpin hallinnon neuvottelutaktiikka tapaa olla tietoisen poukkoilevaa. Uusia peliliikkeitä onkin odotettavissa. Maanantaina vientikiellon voimaantuloa kerrottiin lykättävän kolme kuukautta. Yhdysvaltojen nykyhallinnossa elää silti selvästi halu horjuttaa kiinalaisen teknologian asemia.

Trumpin hallinnon mukaan kiinalaisyhtiön tuotteet avaavat Kiinan hallinnolle takaportteja urkintaan. Epäilyjä on liitetty myös vähitellen käyttöön tulevaan 5G-verkkotekniikkaan, jonka suurimpia toimittajia Huawei on.

Lännen ei pidä katsoa Kiinaa liian sinisin silmin, ei vaikka viimeksi tiistaina Huawein johto muistutti, että yhtiö on kaupallinen toimija.

Autoritaarisessa Kiinassa mikään yhtiö ei voi olla ottamatta huomioon kommunistipuolueen ohjeita. Kiinalaisyrityksillä on jopa suoranaisia velvoitteita auttaa valtiota sen tiedusteluoperaatioissa.

Edelleenkään Huawein verkkojen tai puhelinten käytöstä valtiolliseen vakoiluun ei silti ole esitetty näyttöä. Tämä voi alkaa syödä syytösten uskottavuutta.

Suomenkin kännykkäverkoissa on käytetty jonkin verran Huawein teknologiaa. Vakoiluyrityksiä ei ole toistaiseksi havaittu.

Trumpilla onkin ilmeinen, vahva kauppapoliittinen tavoite. Huawei on vallannut nopeasti kännykkämarkkinoita. Kiinalaisvalmistaja ohitti viime vuonna Applen ja on nyt maailman kakkonen korealaisen Samsungin jälkeen.

Ei ihme, jos oman maan teollisuuden suojeluun uskova Trump on herännyt.

Tavalliselle Huawein käyttäjälle Googlen ja Huawein yhteistyön päättyminen ei ilmeisesti heti aiheuta ongelmia. Tulevissa puhelimissa niitä voi tulla, jos Huawein käyttäjä ei pääse kiinni Googlen suosittuihin sovelluksiin. Tämä saattaa puraista pahastikin Huawein myyntiä.

Aivan toinen juttu on, ketkä ovat pidemmän päälle kiistan voittajia ja häviäjiä. Trumpin päätökset voivat vielä kääntyä Yhdysvaltain tappioksi. Huawein valtavilla resursseilla korvaavien palvelujen ja komponenttien kehittäminen ei ole mahdotonta, vaikka siihen kuluisikin jonkin verran aikaa.

Lopputulos voi olla, että Google ja yhdysvaltalaisyritykset menettävät markkinaosuuksia. Kukkulan kuninkaaksi tapaa lopulta nousta edistynein tekniikka.

Verkkolaitteita koskevalla taistolla on vaikutuksensa myös Nokian verkkotuotteiden menestykseen ja sitä kautta Oululle. Lopputuloksen ennustaminen on vielä aikaista.

MAINOS

Kommentoi

Itseasiassa teknisesti parhaat ratkaisut eivät tule välttämättä valituiksi, tärkeämpää on kuka niiden takana on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan pääkirjoittaja ei ymmärrä USA:n ja Kiinan sirusuunnittelun ja ohjelmistotuotannon eroja: Kiina ostaa lähes kaikkien valmistamiensa sirujen teknologialisenssit muista maista. Ohjelmistotuotannossa Kiina on lähes täysin riippuvainen länsimaisista työkaluista. Lähes kaikkien ohjelmointikielien syntaksit perustuvat englanninkieleen, listaa voi jatkaa ad nauseam. Jos Huawei ei taivu länsimaiden valvontaan, niin Huaweille käy aivan samoin kuin esim. Nokialle kävi, markkinat sulaa alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nationalistit eivät halua vapaata kauppaa. Ja jos maan johdossa on paranoidinen nationalisti - niin se ei tiedä kenellekään hyvää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tähänkin asti on amerikan ylihintaiset tuotteet jääneet kaupan hyllylle. Nyt on varmaakin varmempi että boikotti pitää pitkälle tulevaisuuteen. Periaatteesta on kysymys. Epäreiluun kiristykseen ei pidä alistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
47
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
28
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
19
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
13
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
10
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
9
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image