Pääkirjoitukset

Suomi joutui Latvian ja Viron viinasodassa kahden tulen väliin – ja siksi kotimainen alkoholiveron korotus joutunee odottamaan

Viinahintakamppailun taustalla ovat Viron parin vuoden takaiset alkoholiveron korotukset. KUVA: Ratilainen Mauri
Pääkirjoitukset 11.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomi seuraa sivusta Viron ja Latvian viinanhintataistoa, joka vaikuttaa myös suomalaisten ostopäätöksiin ja valtion verotuloihin.

Rinteen hallitus joutuu nyt punnitsemaan tarkasti, kannattaako alkoholiveroa korottaa.

Suomen uudessa hallitusohjelmassa on maininta, jonka mukaan alkoholiveroa korotetaan 50 miljoonalla eurolla. Huomioon aiotaan kuitenkin ottaa matkustajatuonnin kehitys.

Alkoholiveron varovainen korotus olisi valtion tulojen ja kansanterveyden näkökulmasta houkutteleva toimi: valtion tulot lisääntyvät ja alkoholiongelmat vähenevät, jos kulutus laskee.

Verojen korotuksen ennakoitiin tapahtuvan ensi vuonna. Tuoreimmat tiedot kuitenkin viittaavat siihen, että hallitus ottaa aikalisän. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi Helsingin Sanomissa, että verokorotusta ei ehkä ensi vuonna tulekaan.

Syy uuden harkinnan tarpeeseen tulee Suomen rajojen ulkopuolelta, Viron ja Latvian rajalta. Nuo naapurivaltiot ovat aloittaneet keskinäisen taistelun, jossa kumpikin maa pyrkii alkoholin hintaa pudottamalla houkuttelemaan viinan ostajat omalle puolelle rajaa. Aseena on alkoholiveron säätely.

Kamppailun taustalla ovat Viron parin vuoden takaiset alkoholiveron korotukset. Oluiden veroa nostettiin 70 prosenttia, viinien 45 prosenttia.

Maan tuolloinen hallitus arvioi, että korotukset toisivat valtion kassaan parikymmentä miljoonaa euroa uutta rahaa. Laskelma meni kuitenkin aivan metsään. Virolaiset käänsivät autojensa keulat kohti Latviaa, josta halutut juomat sai selvästi edullisemmin.

Viron valtion verotulojen menetysten arvioitiin viime vuonna jopa yli sadaksi miljoonaksi euroksi, kun kansalaiset ostivat Latviasta myös tupakkaa ja polttoainetta. Tulojen menetyksiä lisäsi se, että suomalaisten ostosmatkailu Viroon väheni ja Tallinnaan saapuneistakin osa jatkoi matkaa suoraan Latvian viinamarketteihin.

Viime keväänä aloittanut Viron uusi hallitus päätti kääntää matkustajien ja juomien virran ja alensi tämän kuun alusta alkoholiveroa 25 prosenttia. Latvian vastaiskua ei tarvinnut pitkään odottaa. Ensi kuun alussa maa laskee omaa alkoholiveroaan 15 prosenttia.

Jää nähtäväksi, kumpi hintasodan lopulta voittaa. Kummassakin maassa voidaan kuitenkin nähdä kaatuneita aivan konkreettisesti. Hintojen reipas lasku lisää juomista ja sen myötä alkoholihaittoja.

Oletettavaa on, että suomalaisten matkailu Viroon vilkastuu ainakin hivenen. Tätä toivoo myös Viron matkailuelinkeino, sillä suomalaisten matkat Viroon ovat muutamassa vuodessa vähentyneet selvästi.

Jokainen Virosta kannettu pullo tai tölkki viinaa tai olutta on kotimaisista verotuloista pois. Alkoholiveron tuotto ei ole Suomen valtiontaloudelle mitenkään vähäinen tulolähde, sillä sen tuotto on noin 1,5 miljardia euroa.

Lisäharkinta-aika ennen kotimaisen alkoholiveron nostoa lienee nyt viisasta. Pitemmälle katsoessa pitää toivoa, että Suomi ei pysyvästi jäisi Viron ja Latvian viinasodan rintamien väliin.

Sieltä päästään pois varmimmin, jos sekä Viro että Latvia jossain vaiheessa nostavat uudelleen alkoholiveroaan. Ne päätökset voivat kuitenkin olla vuosien päässä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Mikään alkoholiveron korotus ei riitä! Tavoitteena täytyy olla kieltolaki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen alkoholipolitiikka ja liikennevalvonta muistuttavat kovasti toisiaan.
Toinen toistaan kummallisimmilla argumenteilla ja hämäysoperaatioilla peitellään vain sitä tosiseikkaa, että rahaa/veroja tässä ollaan keräämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten matkustaminen Viroon vähentynyt selvästi ? Mistä tällainen tieto, sehän on väärä ?
Vuodet 2017 ja 2018 ovat olleet kaikkien aikojen huippuvuodet suomalaisten Viron matkailussa, satamien ja laivayhtiöiden tilastojen mukaan siis.
Suomalaisten yöpymisten määrät Tallinnan hotelleissa ovat kylläkin kylläkin laskeneet muutamalla prosentilla - syynä se että osa suomalaismatkaajista käyttää nylyään airbnb:tä hotellien sijaan. Toisekseenn suomalaiset ovat enää vain kolmannes Viron turismista, valtaosa tulee muualta maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa minullakin omat kansanedustajat, jotka edistävät minun asioitani ja bisneksiä yhtä hyvin kuin suomalaisten ostosretkiä matkustajalaivoilla naapurimaihin. Se on niin "tärkeä" Suomelle oma kauppalaivatonnisto EU-Suomessa, sen säilyminen Suomessa menee kaiken edelle. Elätte Euroopan pussinperällä Venäjän naapurissa, vapiskaa suomalaiset, ostakaa lisäksi kalliit sotalaivat sekä amerikkalaiset hävittäjät kauppalaivastonne suojaksi. Viinapirukin vaanii, holhousta tarvitsette maailman onnellisin kansakunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkään tästä logiikasta: ”jos sekä Viro että Latvia jossain vaiheessa nostavat uudelleen alkoholiveroaan”, Suomen ongelmat ratkeavat kun muualla tehdään jotain (meidän ei tarvitse siis sopeutua ympäröivään maailmaan) ja toosaalta Suomen pitäisi ratkaista maailman ongelmat olemalla esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla kovinkaan fiksu tajutakseen sen että meikäläinen alkoholiverotus ei ole missään suhteessa tasapainossa vs. muu eurooppa. Täällä länsirajalla viinia ja olutta kannetaan ihan vastaavaan tapaan Ruotsista ja verot jäävä sinne. Haparannan Systembolaget on Ruotsin eniten myyvä liike ja juuri tekee lajennusta että voi myydä vielä enemmän. Jos katsoo alkoholin kokonaisverotusta Suomessa niin ei veroilla kerättyjen eurojen määrä ei missää nimessä tule kasvamaan vaan käy juurikin niin että tuonti lisääntyy. Järkevämpää olisi laskea verotusta ja elää ns. normaalia keskieurooppalaista elämää täälläkin. Se porukka joka juo, juo silti vaikka hinta olis mitä. Tämmönen tavallinen käyttäjä hakee ne viinit mieluummin Ruotsista kun sellaiseen on mahdollisuus ja verot jäävät sinne. Hakisin juomat kotimaasta mutta kun hintaero on 30% niin ei kannata. Ostan kotimaista olutta halvemmalla Ruotsista?! Ei mitään järkeä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli Viron hallitus teki saman mokan kuin Suomenkin hallitus. Ajattelivat veroja nostamalla pistää rahoiksi. Tuo vasemmistolainen ajattelu ei ole toiminut koskaan eikä tule koskaan toimimaan.

Se on sama kaikessa kuten jos nostat yritysten verotusta, niin työllisyys ja aivan kaikki lähtee laskuun. Yritykset alkavat siirtämään varallisuutta sekä toimintojaan ulkomaille ja lopulta siirtyy koko yritys. Ne tekee nykyään jopa suomalaiset kengät Kiinassa ja rahtaa kirjaimellisesti meidän kengät toiselta puolen maapalloa. Niin järkyttävän kova on meidän verotus, että kengät ja kaikki muukin kannattaa tuoda planeettamme toiselta laidalta. Ja kuinka ekologista tuo on tuoda kegät tuhansien kilometrien päästä? Kyllä se niin on, että kova verotus kiihdyttää ilmastonmuutosta ja kukaan ei tiedä minkälaisissa oloissa ne kengät siellä Kiinassa valmistetaan. Kannattaisiko ehkä postaa ne verot Suomessa ja tehdä kaikki täällä ekologisesti ja turvallisissa olosuhteissa?

Vasemmisto on ajanut Suomen aivan kuralle ja verojen nosto tai verotus ylipäätään aiheuttaa vain lisää ongelmia ja työttömyyttä. Vaan eliitillähän on tähän kikkakolmonen eli he nimittävät tätä systeemiään "hyvinvointivaltioksi", eikän kukaan saa kritisoida hyvinvointivaltiota, että mennäänpäs kaikki kiltisti maksamaan niitä korkeita vasemmiston veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto? Eiköhän se ole ollut kokoomus ja Keskusta joka näitä veroja on nosellut viimeiset 8-vuotta. On tullut sun vaikka mitä uutta veroa...Toki vassarit ja demarit tykkää verottaa myös ihan kunnolla mutta ei yksistään ne. Eli totuushan on se että täällä maksetaan veroja enemmän kun missään muualla maailmassa, jopa enemmän kun Ruotsissa tai Norjassa. Eli täällä autoilu, asuminen, sähkö, tupakka ja viina on niin korkeasti verotettua että ei mitään rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulutus laskee kun alkoholiveroa/hintoja nostetaan? Se näkyy vain Suomessa myytävien alkoholin myynnissä mutta lisää naapurimaista tuontia ja se tuonti ei olekaan enää yksi pullo väkeviä vaan yksi autolastillinen tai peräkärryllinen väkeviä ja vahvoja muita juomia.Venäjällä käynti ei kuulu joukkoon mutta Ruotsi (Haparanda),Viro ja Latvia kuuluvat josta kannattaa hakea juomansa.Samoin kannattaa ostaa näihin maihin suuntaavilta laivoilta juomansa jossa alkoholi voi olla halvempaa kuin maissa. Näistä paikoista saa yleensä kunnon juomat Suomalaisen Alkon "kyykkyviinojen" hinnalla. Samoin kun/jos käy lomamatkoilla etelämpänä (Espanja,Portugali,Italia ym.)niin ylimääräinen matkalaukku kannattaa ottaa lentokoneen ruumaan meneväksi ja täyttää se hyvillä juomilla. Juomapullot kannattaa valita muovisena koska silloin saa tuotua enemmän juomia painoon nähden kuin lasipulloissa joiden paino on jo tyhjänäkin n.700 gr mutta muovikuori painaa vain muutaman gramman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsehän Suomi on sodan aiheuttanut, Sekä Viro että Latvia molemmat näkevät konkreettisesti sen minkä meidän hallitus yrittää kieltää viimeiseen asti. Molempiin maihin kun kannetaan laivalasteittain euroja ja takaisin tuodaan alkoholia niin sillä on molemmille maille niin suuri merkitys rahallisesti, että veroja lasketaan poikkeuksellisen nopealla aika-taululla molemmissa maissa. Saman näkee myös kun Haaparannalla käy perjantaina, niin ilta-päivästä jonoa on kuin ämpäreitä jaettaisiin.
Eiköhän se olisi aika jättää Puskan haamu sinne komeroon ja nyky-aikaistaa alkoholin verotus keski-euroopan tasolle, niin voisivat ruotsalaiset ja norjalaiset sitten massashoppailla meillä alkoholinsa ja viedä sinne myös terveyshaitat kuten me tällä hetkellä teemme Viron, Latvian sekä Ruotsin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juupatijuu.Itte kylläkin ottele kerran pari viikossa olutta sekä kirkkaita.Mutta Suomesta en ole ostanut vissiin viiteen vuoteen yhtää alkoholituoteita.Kaikki verohyöty mennyt ulkomaille.Samalla ostelen paljon muutakin kun käyn.verovaroin myös tuetaan laivaliikenettäkin.minun mielestä ei oo mitään järkee tässä suomen holhouksessa.nuuskasta puhumattakaan.sitä saa Euroopasta kioskeilta mut Suomessa ei,pitää salakuljettaa ja roudarit kiittää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite ”Hintojen reipas lasku lisää juomista ja sen myötä alkoholihaittoja” ei kyllä pidä paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella on oma sotansa kuningas Alkoholin kanssa. Muistakaa kaikki puolustustaistelut 0,8 prosentin alkoholipitoisuuden korotusta vastaan. Siellä istuvat nyt hallituksessa tämä porukka, joka näki perikadon lonkeroissa ja oluessa. Ulkomaan tuonti tyssää, kun hinnat ovat kohdallaan. Verotulot jäävät Suomeen, eikä kansa kaadu katuojiin. Ongelmakäyttäjiä ei hinnoittelulla hoideta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyypä suunnata lomamatka tänäkin syksynä Latviaan ja Liettuaan ja tuoda satsi tullessa. Kaksi kärpästä samalla iskulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just käytii autolla Bulgariassa, siel on kyl halpaa, tosi ei kannata ehkä 2500km viinan perässä käyä, lomalla siis oltii. Mut miu pointti oli siis se että Liettua on kalliimpi viinan suhteen ku Latvia, oli Latvian etelärajallaki viinakauppa liettualaisia varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko olleet ikinä Tallinnan lautalla. Yrittäkää joskus asettua ulkopuolelle tätä viinarallia ja katsoa lautalla ihmisiä, kun jokaisella on melkein kärryt mukana ja kaikki paikat ja matkalaukut täynnä olutta ja viinaa. Eikö ole aika koominen näky? Olen viimeksi muutama vuosi sitten katsonut tätä hommaa ja ei käy kateeksi, ei sitten yhtään, sillä kyllä tämä touhu aika typerältä ja barbaariselta näyttää ulospäin. No, jokainen taplaa tyylillään, ei koske meikäläistä, ei sitten ollenkaan. Jos juon jotakin, pystyn ostamaan sen Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muista kuitenkin että veronmaksana maksat miljardien hintaiset vuosittaiset alkoholihaitat Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla juomat kulkee mukavasti farmariautossaja sinne sopii isommankin hääjuhlan juomat ja jää ylikin. Halvempien hintojen myötä rahaa jää sitten mukasti vielä lomamatkaankin. Minä kyllä äänestän lompakollani, onhan äänestäminen kansalaisvelvollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Tallinnan lautalla toistakymmentä kertaa vuodessa työmatkojen vuoksi, enkä tunnista tuota viinanrahtausilmiötä. Väitän että 95 % matkaajista on työmatkaajia ja lomalaisia jotka eivät ole viinan haun ja juonnin vuoksi reissussa. Tallinkin lautoilla tuskin kukaan on edes humalassa, Eckeröllä jokunen juhlija ja Vikingillä myöskin. Homma on siistiytynyt viimeisen 5 vuoden aikana koko lailla täysin, rauhallista ja mukavaa on lautoilla matkustaa vaikka olisi täynnään matkaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinankulutus ei laske pätkääkään veronkorotuksilla. Hintojen noustessa kipupisteeseen, tuodaan juomat ulkomailta tai tehdään itse. Pontikankeitto on jo nyt lisääntynyt takavuosista. Kyllä kansa tietää, viranomaiset välttämättä ei. Suomi saa viinaverotulonsa takaisin vain laskemalla omaa veroaan reilusti. Pieni lasku ei enää auta kun ihmiset opetettiin hankkimaan viinansa ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
58
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
37
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
21
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image