Pääkirjoitukset

Suomessa on riittävästi tilaa sekä ihmisille että susille – pulaa on esimerkiksi suurpetoa koskevasta tietämyksestä

Suomen susikanta on Luken viimekeväisen arvion mukaan 185 – 205 eläintä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 7.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomen susikannan tuore hoitosuunnitelma pyrkii sovittamaan yhteen susireviirien tuntumassa asuvien kansalaisten tunnot ja susien suojelun.

Tehtävä ei ole helppo. Susikeskustelu nousee meillä perinteisesti ylikierroksille.

Monesta keskeisestä suteen liittyvästä seikasta ei Suomessa vallitse yksimielisyyttä. Ei lukumääristä, ei vaarallisuudesta eikä edes siitä, onko eläimellä sijaa Suomen luonnossa.

Tutkimustietoja epäillään. Jyrkimmät mielipiteet tulevat tässäkin vastaan nettipalstoilla.

Kuten tiistain Kalevassa kerrottiin, susikeskustelussa esitetyt uhkailut ovat saaneet Luonnonvarakeskuksen eli Luken jo selvittämään henkilöstönsä turvallisuusriskejä. Vihapuheella maalitetaan Luken väen lisäksi maa- ja metsätalousministeriön ja jopa Suomen metsästäjäliiton toimihenkilöitä.

Tällainen hyökkäily tuskin vie päätöksentekoa kiihkoilijoiden haluamaan suuntaan.

Onneksi sentään ylimmällä asiantuntija- ja päätöksentekotasolla susikysymyksestä pystytään keskustelemaan asiallisesti. Näin mielipide-eroista huolimatta.

Esimerkki tästä on Suomen susikannan uusi hoitosuunnitelma, joka julkistettiin tiistaina. Suunnitelma, joka on samalla kiihkoton tietopaketti herkästä kysymyksestä, pyrkii sovittamaan yhteen susireviireillä asuvien kansalaisten tarpeet ja toiveet sekä susikannan suojelun. Kummatkin pitää ottaa huomioon.

Kansalaisten tunnot nousivat vastikään esiin esimerkiksi Limingassa ja Lumijoella, jossa poliisi ja riistanhoitoyhdistykset ryhtyivät karkottamaan asutuksen tuntumassa liikkuneita susia.

Hoitosuunnitelmassa todetaan, että kaikilla reviirialueilla sudet saattavat yksittäisinä kertoina kulkea lähellä ihmisasutusta. Usein öiseen aikaan tapahtuvat vierailut eivät ole sudelle epätyypillisiä.

Sen sijaan toistuvasti pihoilla vieraileva susi käyttäytyy epätyypillisesti. Näin sutta voidaan pitää sellaisena uhkana ja turvallisuuden heikentäjänä, että se voidaan karkottaa tai jopa lopettaa.

Viime vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista pelkää sutta. Osuus on hämmästyttävän suuri nähden, mitä tiedetään susien hyökkäyksistä ihmisiä kohtaan.

Päätöksenteossa ei kuitenkaan voida ottaa huomioon vain sitä, kuinka vaarallisia sudet tutkimustiedon mukaan ihmiselle ovat. Huomioon on otettava myös se, miten susien läheisyys vaikuttaa ihmisen turvallisuudentunteeseen.

Suomen susikanta oli Luken viimekeväisen arvion mukaan 185 – 205 eläintä. Luvussa eivät ole tuon jälkeen syntyneet pennut.

Maiden välisessä vertailussa kanta ei ole järisyttävä. Esimerkiksi Ruotsissa on noin 300 sutta.

Iso pohdinnan aihe on, miten susia siedettäisiin paremmin kuin nyt. Keinoina ovat suunnitelman mukaan ainakin susitietämyksen lisäys sekä esimerkiksi metsästyskoiravahinkojen nopeammat korvaukset.

Tutkimustietoa on myös siitä, että suden laillinen metsästys vähentäisi eläinten laitonta tappamista. Se, että laillisten metsästyslupien saanti tuntuu olevan mutkien takana, ei kuitenkaan oikeuta salametsästystä.

Se on yksiselitteisesti rikollisuutta, joka mustaa myös vastuullisten metsästäjien mainetta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Nyt kun tätä susikeskustelua käydään.Niin tuo ihmetyttää,että miksi susiin kielteisesti suhtautuvat leimataan vihapuhujiksi.Kyllä tuolta suojelija joukolta myös vuosienmittaan on saanut.Melkoisia vihapuheita lukea,näiltä somepalstoilta,aina tappouhkauksia myöden.Tuosta niinkutsutusta vihapuheesta on keksitty uusi trendi.Jota viljellään hyvin hanakasti Poliittisen Eliitin ym.Virkakunnan taholta heti,kun joku esittää jyrkän eriävän mielipiteen em.Päättäjien päätöksistä.Jos yhteiskunnassa vallitsee demokratia ja sananvapaus,niin silloin voi jyrkkiäkin eriäviä mielipiteitä esittää.Jos taas demokratiaa ja sananvapautta ei ole.Niin silloin voidaan valtapolitiikasta,eriävät mielipiteet tulkita täksi uudeksinormaaliksi,eli vihapuheeksi.Läpinäkyvä politiikka ja oikeudenmukaiset päätökset kyllä vähentävät tämän vihapuheen aikas minimiin.Suomen suurpetopolitiikka ei kyllä ole läpinäkyvää,ja oikeudenmukaista suden kohdalla.Se asettaa Maaseudun asukkaat aivan eri asemaan,Kaupunkilaisiin verrattuna.Miksi Luke ei voi suostua siihen,että Metsästäjien,Suurpetoyhdyshenkilöiden,Paikallisten vapaaehtoisten,Luonnonsuojelijoiden,ym henkilöiden kanssa.Tehtäisiin kokomaan kattava lumijälkikanta-arvio tulevana Talvena.Tällä toimenpiteellä saataisiin tarkempi,ja oikeudenmukaisempi kanta-arvio.Ja turhat epäilyt sekä syyttelyt Lukea kohtaankin melkovarmaan loppuisivat.Tätähän Keskustan Anne Kalmari jo ehdotti kommentissaan,jokin aika sitten.Ja vielä lopuksi palaan tuohon vihapuheeseen sen verran,että selvät tappouhkaukset,sairauden ynnä muun pahan toivomiset,Luken,Maa ja Metsätalousministeriön,Riistakeskuksen,Metsästäjäliiton,Virkamiesten,ynnä muiden tahojen kohdalle.Ovat sitä oikeaa vihapuhetta,joka on pyrittävä kitkemään pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan 6.11. mukaan lokakuun lopussa päättyneellä lupakaudella oli kaadettu 305 karhua, joista 219 poronhoitoalueen ulkopuolella. Kun ajatellaan susi vastaan karhu tilannetta, tulee mieleen, että miksi karhun kaato tunnutaan hyväksyttävän, vaikka sen aiheuttamat vahingot mm. saaliseläintensä ja esim. koirien suhteen eivät olekaan niin suuret kuin harvalukuisemman suden. Jokin vääristymä tässä susien lellimisessä täytyy olla, koska sen lopettaminen ilmeistä vaaraa aiheuttamastakin vaikuttaa olevan viranomaisten luvallakin erittäin korkean kynnyksen takana. Valitettavasti en ole vielä 60 v eri puolilla Suomea luonnossa samoilleena nähnyt kumpaakaan otusta joten oma hoitosuunnitelmani niiden suhteen on täysin avoinna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kuulu susi ihmisten ilmoille. Lopetettava kaikki 100 km säteellä ihmis asutuksesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha, tämmöistä propagandaa tällä kertaa susien puolesta. Totuus nyt vain on se, että susia on aivan liikaa! Luken ilmoittamat määrät ovat törkeästi valheellisia. Susia on todellisuudessa yli 15 kertainen määrä siihen nähden, mitä Luke väittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa vika sudessa on se että se tappaa ihmisten eläimiä. Kun susi saadaan luopumaan metsästysvaistosta, se tullaan hyväksymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten Kalevankin palstoilla on usein nähty, susipelko ei perustu järkisyihin vaan kyseessä on fobia. Juurisyyt ovat todennäköisesti jonkin muun kuin itse suden pelossa ja vaikeasti esiin kaivettavia. Kun nämä ihmiset sitten reagoivat tunteella, ylikierroksille siirrytään hetkessä ja salaliittoteoriat sekä kauhufantasiat kukoistavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi juoksi pihamme poikki, kaupungin omakotialueella, iso ja komea. Ihmisen asuma-alue koirineen häiritsi selvästi suden jolkottelua, jälkien mukaan oli hakenut pitkään reittiä asuma-alueemme läpi. Enpä kertonut asiasta kenellekään ulkopuoliselle, näytin perheelleni suden jäljet, oli elämys kaikille. Hyvää matkaa susi, pysy kaukana ihmisistä, älä mene varsinkaan pihapiireihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.. mahtava on lasten pihalla leikkiä suden kanssa... ja vauvan nukkua vaunuissa ulkona...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattaa huomioida, että 2005 hoitosuunnitelman mukaan susikanta ei ole kasvanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaisten lisääntynyt susien paapominen ei tunnu hyvältä. Se lisää vain kitkaa, kun asiasta vähiten tietävät haluavat määrätä susipolitiikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutulta sain viimeistä tietoa itäsuomesta ,ovat nähneet ainakin 7 susilaumaa. Joissakin paikoissa eivät uskalla jatkaa koirien kanssa hirvenmetsästystä.
Hyvä vai huono asia ? Ottakaapa kantaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen eläinrakas.
Kannan hämähäkitkin lehden päällä ulos..
Mielestäni susien ja muitten petoeläinten suojelu on mennyt hyvin.
Niitä löytyy jo kotien takapihoiltakin.
Lasten puolesta pelkään, kun ovat sopivia suupaloja isoille pedoille.
..että jokin holtti tulisi olla suojelussakin, kiitos.
Ja jatkan:
Koska TV:stä tuttu nukutus ja kauas pois kuljetus ei kuulu suomalaisten tapoihin...
Valitettavasti, on silloin pakko ampua peto pois asutusten läheltä, ennekuin jotain tapahtuu.
Pitää muistaa, että peto ei elä teidän parlamenttaarista jahkailu aikataulua.
Sillä voi olla jo nyt nälkä ja tähtäimessa eskari- ikäinen tuulipuku hahmo auton vieressä odottamassa, että iskä tulisi ja avaisi oven!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan ei ole susia oikeastaan juuri lainkaan. Näillä susimäärillä meillä ei voi olla mitään todellista susiongelmaa. Kaikkiaan 19:ssä Euroopan maassa 28:sta (Venäjä ei mukana) on enemmän susia (vähintään 200 yksilöä) kuin Suomessa.

Euroopan suurimmat susikannat:
Espanja: 3000 sutta
Puolassa ja Romania: 2500 sutta
Bulgaria: 1000-1200 sutta
Kreikka: 1020 sutta
Pohjois-Makedonia: 1000 sutta
Italia: 600-700 sutta
Latvia: 600 sutta
Ranska: 500 Sutta

Suomen susikanta pienenee koska jotkin viranomaiset tekee päätöksiä lähinnä somekirjoittelun perusteella ja joku keksi kannanhoidollisen sudenmetsästyksen maassa jossa susikanta ei sellaista kestä. Susia myös salametsästetään ja tapetaan enemmän kuin tapauksia tulee tutkintaan. Hyvä muistaa että salametsästys on rikos ja salametsästäjän suojelijat syyllistyvät avunantoon rikokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...eikä edes siitä, onko eläimellä sijaa Suomen luonnossa."?? Miten niin? Tuo ei ole mikään mielipidekysymys vaan fakta on että terveen ekosysteemin edellytys on että ravintoketju on kunnossa aina huippusaalistajia myöten. Yellowstonen kansallispuiston esimerkki suden palauttamisen vaikutuksista alleviivaa tätä hyvin vahvasti. Suomen luonnon ekosysteemi on sairas ja nimenomaan ihmisen petovihan takia.

Jos pitää nimetä laji millä ei ole sijaan Suomen luonnossa niin niitä pitää etsiä vieraslajeista kuten supi ja minkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole järkevää katsoa alue kartalta, jossa susi liikkuu ja viedä oma rakas koira, perheenjäsen sinne juoksemaan, toiveena koiran joutuminen suden suuhun, toiveena kunnon korvaus valtiolta koirasta, jos susi surmaa sen,. Metsämiehen/naisen toiveet outoja on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin mättää ja pahasti! Luken arviot suomen susikannasta vain tippuu. Alkavat olla jo liki puolittuneet muutaman vuoden takaisesta, jopa alle parinsadan, vaikka petokorvaukset ja ongelmat vain paisuvat. Ruotsin susikannaksi arvioidaan 300 elukkaa ja sitten kampanjoidaan, että suomesta voidaan viedä susia kannan vahvistukseen sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi selvästi tarvitsee kannanvahvistusta. Espanjassakin on sentään 3000 sutta...

Luken lukemat ovat kuitenkin ainoat joilla on tieteellinen pohja. Kaikki muut lukemat on hatusta vedettyjä tai keksitty Rukan laduilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petokorvauksista päästään kun lopetetaan niiden maksaminen. Voi tosin olla että yhtäkkiä petovahinkojen määräkin pienenee kun niistä ei enää saa korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image