Pääkirjoitukset

Suomelle häpeätuomio ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­mel­ta – tapahtui juuri se, mitä ei pitäisi tapahtua

Turvapaikanhakijat osoittivat Valkean edustalla Oulussa mieltään palautuksia vastaan maaliskuussa 2017. Telttaan kiinnitetyssä lapussa vedotaan, ettei heitä lähetettäisi kuolemaan. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 16.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

EIT:n antamasta langettavasta tuomiosta on otettava opiksi. Suomen maine nuhteettomana oikeusvaltiona koki kolauksen.

Irakilaismiehen turvapaikka- käsittelyssä tapahtui juuri se, mitä ei pitäisi tapahtua.

Suomen maine nuhteettomana oikeusvaltiona on saanut kolauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n langettavasta päätöksestä. Suomi sai torstaina ensimmäistä kertaa tuomion ihmisoikeussopimuksen ydinartiklojen rikkomisesta. Kyse on siitä, että Suomi palautti irakilaisen turvapaikanhakijan, joka surmattiin pian kotiinpaluun jälkeen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomi sai langettavan päätöksen ihmisoikeussopimuksen artikla kahden ja kolmen rikkomisesta. Artiklat turvaavat jokaiselle oikeuden elämään ja kieltävät kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun.

EIT:n aiemmat Suomi-tuomiot ovat koskeneet muun muassa oikeudenkäyntien oikeudenmukaisuutta, kaksoisrangaistusta, oikeusprosessien pitkittymistä ja sananvapauden rikkomuksia.

Tuomioistuimen päätöksestä on syytä ottaa opiksi. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomella on nyt vakavan pohdinnan paikka. Maahanmuuttovirasto Migri on jo myöntänyt epäonnistuneensa riskianalyysissa.

Turvapaikkahaun vaikein kohta on juuri riskiarvion tekeminen, hakijan luotettavuuden arviointi ja faktojen tarkistaminen. Toisaalta ihmissoikeussopimuksen periaate siitä, ettei ketään saa palauttaa maahan, jossa vaarana on hengen menetys tai kidutetuksi joutuminen, on varsin selkeä.

Turvapaikkapolitiikan on oltava johdonmukaista. Edellinen hallitus kiristi turvapaikkapolitiikkaa, ja nykyinen hallitus selvittää muutosten vaikutukset. Turvapaikkaprosessin käsittelyn puutteita on jo luvattu käydä läpi.

Suomen saama langettava tuomio koski irakilaismiestä, joka haki Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015. Mies toimi Saddam Husseinin hallinnon aikana armeijassa ja sen jälkeen amerikkalaisessa yrityksessä ja viimeksi sisäministeriön alaisessa virastossa, joka tutki korruptiota ja ihmisoikeusrikoksia.

Sunnitaustaustainen mies joutui virastossa vaikeuksiin sen jälkeen kun puolisotilaalliset shiiajoukot vahvistivat asemiaan. Mies yritettiin murhata kahdesti, jolloin osa perheestä pakeni ja hän haki turvapaikkaa Suomesta.

Migri hylkäsi miehen hakemuksen joulukuussa 2016. Helsingin hallinto-oikeus päätyi samalle kannalle, eikä korkein hallinto-oikeus antanut valituslupaa. Käännytyksen saanut mies palasi Bagdadiin marraskuun lopussa 2017 kohtalokkain seurauksin.

Migri piti irakilaismiehen kertomusta ja tappoyrityksiä uskottavina, mutta virasto ja myöhemmin hallinto-oikeudet eivät selvästikään tunnistaneet hengenvaaraa, johon mies joutuisi. Uhka realisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla.

Voi vain kysyä, että ketkä sitten saavat turvapaikan, jos eivät juuri kyseisen irakilaismiehen kaltaiset turvapaikanhakijat. Kaikki turvapaikanhakijat leimataan herkästi onnenonkijoiksi. Irakilaismiehen tapaus osoittaa, että hakijoiden joukossa on henkensä kaupalla pakenevia ihmisiä. Juuri heidät pitäisi tunnistaa ja myöntää turvapaikka. Tässä tapauksessa Suomi epäonnistui suojelun tarjoamisessa.

MAINOS

Kommentoi

Tuossa palautuksessa ja siinä miten palautus ja arvionti prosessissa on edetty, on varmasti tapahtuntut virheitä. Mutta siihen totuuteen että Suomessa makailee rikollisia pakolais-statuksesta nauttivia henkilöitä, niin tämä tapaus ei saa vaikuttaa siihen että nämä rikolliset saadaan nopeutetusti pois sivistys valtiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kaikkein suojattomimpien ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten suoja sortajaa vastaan. Se suojelee ja puolustaa ihmistä, jonka oikeuksia ei jossain maassa kunnioiteta tai joka ei saa ääntän kuuluviin. Siksi täytyy olla huolissaan, kun Suomi saa sieltä moitteita. Ainahan rikkaat tai muuten menestyvät ihmiset saavat oikeutta ja äänensä kuuluviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjataan sellaiselle tolalle ne ongelmat niissä lähtömaissa,ettei tätä jo vuosikymmeniä jatkunutta massamuuttoliikettä ole.Syntyvyys täytyisi saada myös kunkin maan kantokyjyjä vastaaviksi.Eihän piikki voi olla auki vuosikymmeniä ja vuosikymmeniä.Päivän muotisana on konkreettinen.Tehdään niitä konkreettisia ratkaisuja niissä lähtömaissa,ettei niistä tarvitse lähteä ja tulla rampauttaman eurooppaa kehitysmaiksi kestämättömän kehitysavun seurauksina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten kannata Suomen tyytyä tuomioon, sillä tämän jälkeen saadaan maksaa korvauksia kaikesta, mitä täältä käännytetyille sitten tapahtuukin. Esim. jos 20 donaa saa tuosta vaan, niin eiköhän viidellä tonnilla saa ostettua viralliset paperit vaikka minkälaisesta väkivaltaisesta kuolemasta. Sitten vaan haaste vetämään ja korvausrahoja odottelemaan. Laskekaapas huviksenne tuotto sijoitetulle pääomalle ja sanokaa sitten vasta, ettei tommosta kukaan yritä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisilta tuomioilta vältytään, kun ei oteta ketään turvapaikanhakijaa vastaan. Kummasti se vaan hyvät sosiaalietuudet vetää sieltä kaukaa etelästä tänne lähes pohjoisnavalle, vaikka siinä matkan varrella on monta ilmastoltaan lämmintä eu-maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen halituksen toimet sataa suoraan persujen laariin se on fakta.Tulee murskavoitto persuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntäsuomi ottaa mallia ruotsista kaikessa kun ei osaa ite tehä ratkaisuja eikä päätöksiä ei minkää n asian suhteen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi kaikille, että esimerkiksi Ranska on saanut tänä vuonna jo kaksi vastaavaa tuomiota - eikä ole suinkaan ainoa tuomittu maa.
Hiukan perspektiiviä itseruoskintaan kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös turvapaikanhakijoilla olisi helpointa olla siellä kotimaissaan,jossa ei ehkä tarvitsisi pitää mielenosoituksia.Nythän tässä voi mennä entistäkin enemmän Suomen valtiolta alati väheneviä verovaroja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä asia on se, että seuraavat vaalit lähestyvät yllättävän nopeasti ja me tulemme äänestämään tuon sosialistisen vasemmistohallituksen pois, joka kumartaa kaikille mahdollisille globalistien laitoksille. Juu ei todellakaan mikään ihmeet EIT tai edes PUIT ala jakelemaan meille suvereenille Suomen kansalle sakkoja ja korvausmaksuja. Jos jotakin niin me lähetämme Suomessa majailleille laskun perästä, sillä ei tuo ylläpito mitään ilmaista ole. Mikäli henkilö itse ei ole kyvykäs maksua meille suorittamaan, niin lähetämme laskun hänen sukulaisilleen.
Joku roti tultava tähän hommaan. Vai että alkaa eliitti lähettämään meille laskuja vielä sen päälle kun ensin on meidän kansan rahoilla täällä ylläpidetty henkilöitä. Voin kertoa että muutos on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tällaista voi sattua, kun luottoa ei ole ja turvapaikkapuhuttelussa annetaan jatkuvasti väärää tietoa. Pitäisi tulla kunnon sanktiot jos puhuttelussa antaa väärää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyseessä Suomen kokemattomuus ko asioissa vai noudatetaanko liikaa naapureiden ohjeita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image