Pääkirjoitukset

Stalinin haudoissa edelleen kaivettavaa – moni suomalainen kaipaa yhä tietoa sukulaistensa kohtalosta

Stalin ei välittänyt vähemmistökansoista. KUVA: skannattu
Pääkirjoitukset 9.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Stalinin vainoissa menehtyneiden suomalaisten kohtaloissa on edelleen selvitettävää.

Aihe on poliittisesti arka eikä perusteellinen tutkimus siksi ehkä onnistu ilman Venäjän johdon myötävaikutusta. Sitä kannattaa etsiä.

Vähemmistökansallisuudet eivät olleet Neuvostoliittoa vuosina 1924–53 johtaneen Josif Stalinin suosiossa. Vainoharhaisin hän oli valtakunnan rajoilla asuneita kansallisuuksia kohtaan, etenkin jos samaa väkeä oli kahta puolta rajaa.

Tähän joukkoon kuuluivat myös Neuvostoliiton suomalaiset. Niinpä tuhansien itärajan takana asuneiden suomalaisten elämä päättyi teloittajan luotiin tai aliravitsemuksiin ja sairauksiin työleireillä ja karkotuskohteissa.

Neuvostoliiton suomalaisten kohtaloista on tehty useita tutkimuksia. Työhön päästiin 1990-luvulla sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli hajonnut. Silloin monet suljetut arkistot avautuivat, jopa turvallisuuspalvelu KGB:n arkisto hetkeksi.

Silti lukuisten suomalaisten kohtalo on selvitystä vailla. Monet suomalaiset Suomessa ja Venäjällä eivät edelleenkään tiedä, mitä heidän esivanhemmilleen tai sukulaisilleen tapahtui vainon vuosina.

Keskustelu aiheesta sai vauhtia toissa viikolla, kun toimittaja Unto Hämäläinen esitti Helsingin Sanomissa vetoomuksen, että valtiojohto myötävaikuttaisi virallisen tutkimuksen käynnistämiseksi.

Kun sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Antti Rinne (sd.) väläyttelivät vihreää valoa, Kansallisarkisto on päättänyt tehdä asiasta esiselvityksen. Siinä aiotaan luoda kuva siitä, missä Neuvostoliiton osissa suomalaisia ylipäätään oli. Karjalan ja Leningradin seudun ohella heitä oli esimerkiksi Azerbaidzhanissa, Kazakstanissa ja Siperiassa, myös vapaaehtoisesti.

Ennakolta hankalimmalta esteeltä vaikuttaa Venäjän hallinnon ja poliittisen johdon tuen saanti tutkimukselle. Stalinin kauden pimeä puoli ei ole Venäjällä kielletty puheenaihe. Samaan aikaan diktaattorin mainetta on Venäjällä pyritty kiillottamaan vetoamalla muun muassa siihen, että hänen johdollaan Neuvostoliitto kukisti natsi-Saksan.

Valitettavasti Venäjällä elää myös halu kirjoittaa historiaa uudestaan. Se on tullut viime aikoina näkyviin esimerkiksi Karhumäen lähellä Sandarmohissa, jossa on tuhansien Stalinin uhrien joukkohautoja.

Pari vuotta sitten alueelle ilmestyi Venäjän sotahistoriallisen seuran edustajia. Heidän tavoitteinaan on osoittaa, että Sardarmohiin olisi haudattu myös suomalaisten jatkosodan aikana teloittamia venäläissotilaita.

Asiaan perehtyneet riippumattomat tutkijat Venäjällä ja Suomessa ovat pitäneet oletusta epäuskottavana ja poliittisesti motivoituna.

Kiinnostavaa on, että sotahistoriallinen seura on perustettu presidentti Vladimir Putinin käskystä, ja seuran puheenjohtaja on Venäjän nykyinen kulttuuriministeri.

Todennäköisesti suomalaisten kohtalon selvittäminen kahden maan yhteistyönä vaatii suopeutta Venäjän ylimmältä johdolta. Professori Kimmo Rentola on arvioinut, että yhteistyöhön voidaan päästäkin, jos Venäjä voi olettaa, ettei ikävilläkään tutkimustuloksilla ryhdytä meillä elämöimään.

Se, päästäänkö lopulta yhteistyöhön, mittaa Suomen ja Venäjän suhteiden nykytilaa ja luottamuksen aitoutta.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki Afganistanin läheisyyteen siirretyt suomensukuiset eivät todellakaan ole siellä vapaaehtoisesti. Toisekseen, vankileirien saaristo ei ollut käytössä vain Stalinin aikaan. Ja kolmanneksi, Suomella on valtava muukin intressi pitää totuudesta kiinni, Venäjä kovasti on laittamassa mm. Stalinin vainoissa ammuttuja muiden valtioiden vastuulle.

Suomessa ei oikein ymmärretä, paljonko NL/Venäjä manipuloi, syyllistää, kääntää asioita nurinkurin, vääristää historiaa ja syyttää poliittisia vastustajiaan juuri niistä asioista, mitä se on itse tehnyt. Suomessa edelleen pidetään useita NL:n tekoja ymmärrettävinä tai jopa tarpeellisina ja hyväksyttävinä - tai muiden kansojen omana syynä. NKVD/KGB:n propagandaosasto todella osasi työnsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia pitäisi todella selvittää kunnolla. Samalla suomalaisten kommunistien rooli Neuvostoliittoon houkuttelussa ja asioiden peittelyssä ennen ja jälkeen Neuvostoliiton. Samaten se, miten entinen SKDL ja nykyinen vasemmistoliitto stalinismin perillisenä massamurhiin on suhtautunut ja suhtautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ollut ikävää varsinkin Suomen kannalta katsottuna,se kuinka paljon ihmiset joutuivat kärsimään
Venäjän vainosta,mitenpaljon siellä on tutkimattomia seutuja.Siperian radan tekovaiheet ym!
Harmi vaan sinne aikoinaan meni vapaehtoisesti Suomalaisiakin,luvattiin hyvää
mitä se täällä on vapaat halot,talot todellisuus ol ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image