Pääkirjoitukset

Stalinin haudoissa edelleen kaivettavaa – moni suomalainen kaipaa yhä tietoa sukulaistensa kohtalosta

Stalin ei välittänyt vähemmistökansoista. KUVA: skannattu
Pääkirjoitukset 9.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Stalinin vainoissa menehtyneiden suomalaisten kohtaloissa on edelleen selvitettävää.

Aihe on poliittisesti arka eikä perusteellinen tutkimus siksi ehkä onnistu ilman Venäjän johdon myötävaikutusta. Sitä kannattaa etsiä.

Vähemmistökansallisuudet eivät olleet Neuvostoliittoa vuosina 1924–53 johtaneen Josif Stalinin suosiossa. Vainoharhaisin hän oli valtakunnan rajoilla asuneita kansallisuuksia kohtaan, etenkin jos samaa väkeä oli kahta puolta rajaa.

Tähän joukkoon kuuluivat myös Neuvostoliiton suomalaiset. Niinpä tuhansien itärajan takana asuneiden suomalaisten elämä päättyi teloittajan luotiin tai aliravitsemuksiin ja sairauksiin työleireillä ja karkotuskohteissa.

Neuvostoliiton suomalaisten kohtaloista on tehty useita tutkimuksia. Työhön päästiin 1990-luvulla sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli hajonnut. Silloin monet suljetut arkistot avautuivat, jopa turvallisuuspalvelu KGB:n arkisto hetkeksi.

Silti lukuisten suomalaisten kohtalo on selvitystä vailla. Monet suomalaiset Suomessa ja Venäjällä eivät edelleenkään tiedä, mitä heidän esivanhemmilleen tai sukulaisilleen tapahtui vainon vuosina.

Keskustelu aiheesta sai vauhtia toissa viikolla, kun toimittaja Unto Hämäläinen esitti Helsingin Sanomissa vetoomuksen, että valtiojohto myötävaikuttaisi virallisen tutkimuksen käynnistämiseksi.

Kun sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Antti Rinne (sd.) väläyttelivät vihreää valoa, Kansallisarkisto on päättänyt tehdä asiasta esiselvityksen. Siinä aiotaan luoda kuva siitä, missä Neuvostoliiton osissa suomalaisia ylipäätään oli. Karjalan ja Leningradin seudun ohella heitä oli esimerkiksi Azerbaidzhanissa, Kazakstanissa ja Siperiassa, myös vapaaehtoisesti.

Ennakolta hankalimmalta esteeltä vaikuttaa Venäjän hallinnon ja poliittisen johdon tuen saanti tutkimukselle. Stalinin kauden pimeä puoli ei ole Venäjällä kielletty puheenaihe. Samaan aikaan diktaattorin mainetta on Venäjällä pyritty kiillottamaan vetoamalla muun muassa siihen, että hänen johdollaan Neuvostoliitto kukisti natsi-Saksan.

Valitettavasti Venäjällä elää myös halu kirjoittaa historiaa uudestaan. Se on tullut viime aikoina näkyviin esimerkiksi Karhumäen lähellä Sandarmohissa, jossa on tuhansien Stalinin uhrien joukkohautoja.

Pari vuotta sitten alueelle ilmestyi Venäjän sotahistoriallisen seuran edustajia. Heidän tavoitteinaan on osoittaa, että Sardarmohiin olisi haudattu myös suomalaisten jatkosodan aikana teloittamia venäläissotilaita.

Asiaan perehtyneet riippumattomat tutkijat Venäjällä ja Suomessa ovat pitäneet oletusta epäuskottavana ja poliittisesti motivoituna.

Kiinnostavaa on, että sotahistoriallinen seura on perustettu presidentti Vladimir Putinin käskystä, ja seuran puheenjohtaja on Venäjän nykyinen kulttuuriministeri.

Todennäköisesti suomalaisten kohtalon selvittäminen kahden maan yhteistyönä vaatii suopeutta Venäjän ylimmältä johdolta. Professori Kimmo Rentola on arvioinut, että yhteistyöhön voidaan päästäkin, jos Venäjä voi olettaa, ettei ikävilläkään tutkimustuloksilla ryhdytä meillä elämöimään.

Se, päästäänkö lopulta yhteistyöhön, mittaa Suomen ja Venäjän suhteiden nykytilaa ja luottamuksen aitoutta.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki Afganistanin läheisyyteen siirretyt suomensukuiset eivät todellakaan ole siellä vapaaehtoisesti. Toisekseen, vankileirien saaristo ei ollut käytössä vain Stalinin aikaan. Ja kolmanneksi, Suomella on valtava muukin intressi pitää totuudesta kiinni, Venäjä kovasti on laittamassa mm. Stalinin vainoissa ammuttuja muiden valtioiden vastuulle.

Suomessa ei oikein ymmärretä, paljonko NL/Venäjä manipuloi, syyllistää, kääntää asioita nurinkurin, vääristää historiaa ja syyttää poliittisia vastustajiaan juuri niistä asioista, mitä se on itse tehnyt. Suomessa edelleen pidetään useita NL:n tekoja ymmärrettävinä tai jopa tarpeellisina ja hyväksyttävinä - tai muiden kansojen omana syynä. NKVD/KGB:n propagandaosasto todella osasi työnsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia pitäisi todella selvittää kunnolla. Samalla suomalaisten kommunistien rooli Neuvostoliittoon houkuttelussa ja asioiden peittelyssä ennen ja jälkeen Neuvostoliiton. Samaten se, miten entinen SKDL ja nykyinen vasemmistoliitto stalinismin perillisenä massamurhiin on suhtautunut ja suhtautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ollut ikävää varsinkin Suomen kannalta katsottuna,se kuinka paljon ihmiset joutuivat kärsimään
Venäjän vainosta,mitenpaljon siellä on tutkimattomia seutuja.Siperian radan tekovaiheet ym!
Harmi vaan sinne aikoinaan meni vapaehtoisesti Suomalaisiakin,luvattiin hyvää
mitä se täällä on vapaat halot,talot todellisuus ol ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Onnettomuuksia nelostiellä: Henkilöauto törmäsi tolppaan Tupoksessa ja Iissä sattui peräänajo
15:06
Onnettomuuksia nelostiellä: Henkilöauto törmäsi tolppaan Tupoksessa ja Iissä sattui peräänajo
14:38
Iivo Niskanen haki Olokselta tuplan – voittovaihde löytyi myös vapaalla
14:00
Nordean pankkipalvelut toimivat jälleen normaalisti, käyttökatko on ohitse
13:33
Tuore tutkimus: Suomalaiset olivat ylivertaisia talvisodassakäynnissä toisen maailmansodan aikaan, varusteita ja taktiikkaa oli kehitetty sisällissodan jälkeen
13:16
Kahavilla: Potnia Artisan Cafe Roasterin Emily Wong tekee kahvista taidetta nyt uusissa tiloissa Myllyojalla
12:13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
86
Oulun yliopisto ei ole halvalla ja helposti siirrettävissä – ja mitä tehdään tyhjiksi jäävillä neliöillä? Lukijalta
55
Puheenaihe: Pitääkö Oulun lyseo korjata kouluksi? "Meillä ei ole varaa hylätä tanakkaa ja tervettä koulurakennusta"
47
Hätäisimmät demarit antaisivat Antti Rinteelle jouluun asti aikaa – puolue on nyt historiallisessa kannatuskuopassa
41
Postikiistan ratkominen jatkuu tänään – Useat tukilakot uhkaavat pysäyttää Postin lähetysten käsittelyn ja kuljetuksen maanantaina
13
Nordean kortit ja verkkopankki pois pelistä osan sunnuntaista – asiakkaita kehotetaan varaamaan käteistä
13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
12
Kahdeksan tehopisteen kakkosketju antoi vihdoin tulitukea Kärppien ykkösnyrkille – Kolmen pisteen iltaa viettänyt Jussi Jokinen: "Se oli tämän illan suurin juttu"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kuka ne työntekijöiden palkat neuvottelee? Ei ainakaan ytk Lue lisää...
Noo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.11.

Fingerpori

16.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image