Pääkirjoitukset

Sitkeä stigma – mie­len­ter­vey­den häiriöissä ensimmäiseksi pitää päästä eroon häpeästä

Mielenterveysongelmat tulevat sairastelun ja eläköitymisen takia yhteiskunnalle kalliiksi. Siksi ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kannattaa panostaa. Turhauttavaa onkin, että moni joutuu häpeäleiman takia salaamaan mielen sairastumisen. Asenteissa on vielä paljon parantamisen varaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 21.11.2019 6:00 | Päivitetty 21.11.2019 10:44
Pääkirjoitus

Työelämän kovuudesta kertoo se, että jopa puolet haluaa salata mielenterveysongelmansa työtovereiltaan.

Mielenterveyden häiriöissä ja ongelmissa on ensimmäiseksi päästävä eroon häpeästä.

Mielen sairaudet ovat vaiettuja ongelmia, joita hävetään leimautumisen pelossa. Tällä viikolla julkistetun Mielenterveyden keskusliiton vuosittaisen mielenterveysbarometrin mukaan lähes joka toinen mielenterveysongelmia kokenut tuntee joutuneensa leimatuksi ja joka kolmas tuntee häpeää hoitoon hakeutumisen vuoksi.

Työelämän kannalta huolestuttavaa on, että jopa puolet jättäisi kertomatta mielenterveysongelmistaan työtovereilleen ja runsas kolmannes esimiehilleen.

Mielenterveysongelmien paljastumisen pelätään johtavan työyhteisössä niin aseman ja arvostuksen kuin työpaikan menetykseen. Jos sairastuneita katsotaan työpaikoilla näin karsaasti, ei ihme, että asiasta halutaan vaieta. Häpeily ja leimautumisen pelko ovat kohtalokkaita, jos niiden takia viivytellään hoitoon hakeutumista. Varhainen apu on tärkeää, kuten missä tahansa muussakin sairaudessa.

Mielenterveyden häiriöihin ja ongelmiin liittyvistä asenteista kertoo paljon se, että niin moni häpeää kertoa asiasta muille. Valitettavasti avoimuus voi johtaa siihen, että muut ryhtyvät välttelemään sairastunutta. Tilannetta ei helpota, jos tukea tarvitseva ihminen tulee raskaiden kokemustensa lisäksi vielä torjutuksi.

Mielenterveysongelmaisia kavahdetaan, sillä neljäsosa suomalaisista torjuu ajatuksen mielenterveysongelmaisista naapureista. Asenteet ovat tässä suhteessa koventuneet, sillä nimby-ilmiö on vain vahvistunut. Nimby tulee englanninkielen sanoista not in my backyard eli ei minun takapihalleni. Entistä useampi mielenterveysongelmainen kokeekin jäävänsä muun yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tilanne on karu, kun mielenterveyden sairauksiin ja häiriöihin ei osata suhtautua luontevalla tavalla. Fyysistä sairautta potiessa tilaansa ei yleensä tarvitse salailla, vaan hoidosta ja mahdollisesta hoitoon pääsyn vaikeudesta puhutaan ilman leimautumisen pelkoa. Harva sen sijaan repostelee työpaikan kahvipöydässä, miten vaikeaa oli saada lähete psykiatriselle osastolle tai terapiaan.

Elämänkulku ei ole tasaista taapertamista, vaan siihen kuuluu myös sairastelu. Joskus voi käydä niin, että sairaudesta ei jää minkäänlaista jälkeä. Toisinaan sairaus voi jossain vaiheessa uusiutua.

Mielenterveysongelmat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, siksi niiden ennaltaehkäisemiseen ja hoitamiseen kannattaa panostaa. Mielenterveyden häiriöt ovat tätä nykyä suurin yksittäinen taustasyy työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen. Mielenterveyden häiriöt ovat myös merkittävin ja kasvava Kelan korvaamia sairauspoissaoloja aiheuttava sairausryhmä.

Suomi on OECD:n raportin mukaan EU-maiden kärjessä mielenterveysongelmien yleisyydessä. Hyvän mielenterveyden varjeleminen ja psyykkisen työkyvyn ylläpitäminen ovat tärkeitä ja keskeisiä asioita, joista työelämässä on pidettävä huolta. Mielenterveyspalveluja on saatava matalalla kynnyksellä. Ihan ensimmäiseksi on syytä päästä eroon häpeästä.

Juttua muutettu kello 10.45. Mielenterveyden keskusliitto julkaisee vuosittaisen mielenterveysbarometrin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomi on viinamyönteinen maa ja tämä aiheuttaa suuren osan mielenterveysongelmista. Päälle vielä huumeet.

Juoppohulluutta ei tarvitse hävetä, juoppohullu on sankari. "Oi jospa kaikki järvet viinaksi muuttuisi..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä työpahaoinvointi johtuu esimiesten huonosta johtamisesta, ja tämö on valitettavan yleistä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin. Pinnallisuus rehottaa. Kukaan ei viitsi eritellä juurisyitä. Eilen Ylellä joku MLL:n ihminen kertoi, että lasten yhteydenotot heidän puhelimeen ovat lisääntyneet. Ja että lapsilla on mielenterveysongelmia. Lapset haluavat jutella puhelimessa, kun se nyt on niin helppoa; vaikka veli tai sisko olisi siinä vieressä, ja voisi leikkiä. Ja sitten sieltä puhelimesta vaivihkaa kysytään, että onko sinulla mielenterveysongelmia. Lapsi tietenkin hymyilee ja mielessään ajattelee, että mitä? Mutta kun riittävän kauan manipuloidaan, niin alkaa ongelmia olla.

Kouluissa on psykologit, psyykkarit, kuraattorit, koulupoliisit, erityiskasvattajat jne. Näille kaikille täytyy löytää tehtäviä heti koulun alkaessa. Väistämättä 20-25 prosenttia lapsista syrjäytetään noihin hoitoihin. Lapset joutuvat eroon tovereistaan, tuntevat syyllisyyttä ja häpeää ja turhautuvat. Oravanpyörä on valmis. Valitettavasti kunnat palkkaavat lisää näitä psyykkareita, joilta ei vaadita erikoisempaa koulutusta. Kunnat luulevat, että on halpaa; mutta pitkässä juoksussa tulee äärimmäisein kalliiksi. Parasta olisi yksinkertaisesti palkata lisää opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimiehet saattavat naureskella ja pyöritellä silmiään työyhteisössä mielenterveyspotilaan selän takana. Sellainen varmaan kohottaa omaa egoa kummasti. Lapsellista touhua ja loukkaa sairastuneen ihmisyyttä.
Kun puhutaan mielenterveydestä, niin ei puhuta mielisairauksista, ne kun ovat eri asioita. Mielenterveyttä työpaikoilla hoidetaan asiallisella asenteella, avoimuudella. Keskustelukulttuuri asioiden tiimoilta osaksi rutiineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairastuin viime hallituksen EK toimien vuoksi pahasti. Tulotasot tippuivat lomia
lyhennettiin työelämän ja yrityksen toimet muuttuivat kireämmiksi ja epäinhimillisiksi.
Asiakaskunta muuttui monellakin tapaa vaikeammaksi ja monenlaiset ihmisten
ongelmat vain kärjistyivät enenemässä määrin, huumeongelmat lisääntyivät,
väkivalta, sekakäyttö, välinpitämättömyys, uskontokuntien aiheuttamat näkemys
erot ei yksin ulkomaisten vaan pohjois-pohjanmaan oman uskontokunnan.
Sivuttiin jo muidenkin alojen tehtäviä/töitä runsaasti jotka eivät normaalin työmme
kuvaan liittyneet. Sosiaalipuoli, maahanmuutto, terveyspuoli, mielenterveyspuoli,
poliisi, oikeus, lakimiehet ja paljon muuta sellaista työtä mitä ennen ei ollut kuin
vähäisissä määrin. Ketäänhän tämä ei tietenkään kiinnosta ennen kuin tapahtumat
sattuvat omalle kohdalle ja joudut hoitamaan pelkkiä ihmisten ongelmia ja ristiriitoja.
Tästä hajota ja hallitse politiikasta hyötyvät tietenkin ne joilla on asiat hyvin ja ovat saaneet
ajettua asiansa sekä etunsa hyvälle tolalle, käyvät yleensä äänestämässä jota vähempi osaiset
eivät tee, vaan ovat menettäneet toivonsa paremmasta elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on tämä yleismuotiselitys kaikkeen eli häpeä? Mitä hävettävää siinä on jos on sairas tai köyhä, korkeintaan päättäjien ja yhteiskunnan sopii hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän ei ole kovin kauaa kun kaikki normista poikkeavat suljettiin laitoksiin pois normaalien ihmisten silmistä. Liekö tämä syyn siihen että asia on jonkinmoinen tabu? Jalan urheilussa katkaissut on suuri sankari, mutta mielensä töissä katkaissut on outo, hullu jota pitää varoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaan vain kaikille joku diagnoosi, koska alan "tieteellisyys" ei estä sitä. Silloin ollaan kaikki samassa tilanteessa. Työttömyydenkin voisi selittää työfobialla ja ei tarvitse kiinnittää huomioita puuttuviin työpaikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne mielenterveysongelmat tulee työpaikan ilmapiiristä, ei työn rasittavuudesta. Oulun uskonnollisen ahdistuksen alueella ollaan hyvin hanakoita puuttumaan yksityisasioihin ja sitä kautta aletaan kampittamaan. Toinen on politikointi, persut kyllä kehtaa ottaa kantaa työkaverin vaimon kansallisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image