Pääkirjoitukset

Sitkeä stigma – mie­len­ter­vey­den häiriöissä ensimmäiseksi pitää päästä eroon häpeästä

Mielenterveysongelmat tulevat sairastelun ja eläköitymisen takia yhteiskunnalle kalliiksi. Siksi ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kannattaa panostaa. Turhauttavaa onkin, että moni joutuu häpeäleiman takia salaamaan mielen sairastumisen. Asenteissa on vielä paljon parantamisen varaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 21.11.2019 6:00 | Päivitetty 21.11.2019 10:44
Pääkirjoitus

Työelämän kovuudesta kertoo se, että jopa puolet haluaa salata mielenterveysongelmansa työtovereiltaan.

Mielenterveyden häiriöissä ja ongelmissa on ensimmäiseksi päästävä eroon häpeästä.

Mielen sairaudet ovat vaiettuja ongelmia, joita hävetään leimautumisen pelossa. Tällä viikolla julkistetun Mielenterveyden keskusliiton vuosittaisen mielenterveysbarometrin mukaan lähes joka toinen mielenterveysongelmia kokenut tuntee joutuneensa leimatuksi ja joka kolmas tuntee häpeää hoitoon hakeutumisen vuoksi.

Työelämän kannalta huolestuttavaa on, että jopa puolet jättäisi kertomatta mielenterveysongelmistaan työtovereilleen ja runsas kolmannes esimiehilleen.

Mielenterveysongelmien paljastumisen pelätään johtavan työyhteisössä niin aseman ja arvostuksen kuin työpaikan menetykseen. Jos sairastuneita katsotaan työpaikoilla näin karsaasti, ei ihme, että asiasta halutaan vaieta. Häpeily ja leimautumisen pelko ovat kohtalokkaita, jos niiden takia viivytellään hoitoon hakeutumista. Varhainen apu on tärkeää, kuten missä tahansa muussakin sairaudessa.

Mielenterveyden häiriöihin ja ongelmiin liittyvistä asenteista kertoo paljon se, että niin moni häpeää kertoa asiasta muille. Valitettavasti avoimuus voi johtaa siihen, että muut ryhtyvät välttelemään sairastunutta. Tilannetta ei helpota, jos tukea tarvitseva ihminen tulee raskaiden kokemustensa lisäksi vielä torjutuksi.

Mielenterveysongelmaisia kavahdetaan, sillä neljäsosa suomalaisista torjuu ajatuksen mielenterveysongelmaisista naapureista. Asenteet ovat tässä suhteessa koventuneet, sillä nimby-ilmiö on vain vahvistunut. Nimby tulee englanninkielen sanoista not in my backyard eli ei minun takapihalleni. Entistä useampi mielenterveysongelmainen kokeekin jäävänsä muun yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tilanne on karu, kun mielenterveyden sairauksiin ja häiriöihin ei osata suhtautua luontevalla tavalla. Fyysistä sairautta potiessa tilaansa ei yleensä tarvitse salailla, vaan hoidosta ja mahdollisesta hoitoon pääsyn vaikeudesta puhutaan ilman leimautumisen pelkoa. Harva sen sijaan repostelee työpaikan kahvipöydässä, miten vaikeaa oli saada lähete psykiatriselle osastolle tai terapiaan.

Elämänkulku ei ole tasaista taapertamista, vaan siihen kuuluu myös sairastelu. Joskus voi käydä niin, että sairaudesta ei jää minkäänlaista jälkeä. Toisinaan sairaus voi jossain vaiheessa uusiutua.

Mielenterveysongelmat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, siksi niiden ennaltaehkäisemiseen ja hoitamiseen kannattaa panostaa. Mielenterveyden häiriöt ovat tätä nykyä suurin yksittäinen taustasyy työkyvyttömyyseläkkeen saamiseen. Mielenterveyden häiriöt ovat myös merkittävin ja kasvava Kelan korvaamia sairauspoissaoloja aiheuttava sairausryhmä.

Suomi on OECD:n raportin mukaan EU-maiden kärjessä mielenterveysongelmien yleisyydessä. Hyvän mielenterveyden varjeleminen ja psyykkisen työkyvyn ylläpitäminen ovat tärkeitä ja keskeisiä asioita, joista työelämässä on pidettävä huolta. Mielenterveyspalveluja on saatava matalalla kynnyksellä. Ihan ensimmäiseksi on syytä päästä eroon häpeästä.

Juttua muutettu kello 10.45. Mielenterveyden keskusliitto julkaisee vuosittaisen mielenterveysbarometrin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomi on viinamyönteinen maa ja tämä aiheuttaa suuren osan mielenterveysongelmista. Päälle vielä huumeet.

Juoppohulluutta ei tarvitse hävetä, juoppohullu on sankari. "Oi jospa kaikki järvet viinaksi muuttuisi..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä työpahaoinvointi johtuu esimiesten huonosta johtamisesta, ja tämö on valitettavan yleistä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin. Pinnallisuus rehottaa. Kukaan ei viitsi eritellä juurisyitä. Eilen Ylellä joku MLL:n ihminen kertoi, että lasten yhteydenotot heidän puhelimeen ovat lisääntyneet. Ja että lapsilla on mielenterveysongelmia. Lapset haluavat jutella puhelimessa, kun se nyt on niin helppoa; vaikka veli tai sisko olisi siinä vieressä, ja voisi leikkiä. Ja sitten sieltä puhelimesta vaivihkaa kysytään, että onko sinulla mielenterveysongelmia. Lapsi tietenkin hymyilee ja mielessään ajattelee, että mitä? Mutta kun riittävän kauan manipuloidaan, niin alkaa ongelmia olla.

Kouluissa on psykologit, psyykkarit, kuraattorit, koulupoliisit, erityiskasvattajat jne. Näille kaikille täytyy löytää tehtäviä heti koulun alkaessa. Väistämättä 20-25 prosenttia lapsista syrjäytetään noihin hoitoihin. Lapset joutuvat eroon tovereistaan, tuntevat syyllisyyttä ja häpeää ja turhautuvat. Oravanpyörä on valmis. Valitettavasti kunnat palkkaavat lisää näitä psyykkareita, joilta ei vaadita erikoisempaa koulutusta. Kunnat luulevat, että on halpaa; mutta pitkässä juoksussa tulee äärimmäisein kalliiksi. Parasta olisi yksinkertaisesti palkata lisää opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimiehet saattavat naureskella ja pyöritellä silmiään työyhteisössä mielenterveyspotilaan selän takana. Sellainen varmaan kohottaa omaa egoa kummasti. Lapsellista touhua ja loukkaa sairastuneen ihmisyyttä.
Kun puhutaan mielenterveydestä, niin ei puhuta mielisairauksista, ne kun ovat eri asioita. Mielenterveyttä työpaikoilla hoidetaan asiallisella asenteella, avoimuudella. Keskustelukulttuuri asioiden tiimoilta osaksi rutiineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairastuin viime hallituksen EK toimien vuoksi pahasti. Tulotasot tippuivat lomia
lyhennettiin työelämän ja yrityksen toimet muuttuivat kireämmiksi ja epäinhimillisiksi.
Asiakaskunta muuttui monellakin tapaa vaikeammaksi ja monenlaiset ihmisten
ongelmat vain kärjistyivät enenemässä määrin, huumeongelmat lisääntyivät,
väkivalta, sekakäyttö, välinpitämättömyys, uskontokuntien aiheuttamat näkemys
erot ei yksin ulkomaisten vaan pohjois-pohjanmaan oman uskontokunnan.
Sivuttiin jo muidenkin alojen tehtäviä/töitä runsaasti jotka eivät normaalin työmme
kuvaan liittyneet. Sosiaalipuoli, maahanmuutto, terveyspuoli, mielenterveyspuoli,
poliisi, oikeus, lakimiehet ja paljon muuta sellaista työtä mitä ennen ei ollut kuin
vähäisissä määrin. Ketäänhän tämä ei tietenkään kiinnosta ennen kuin tapahtumat
sattuvat omalle kohdalle ja joudut hoitamaan pelkkiä ihmisten ongelmia ja ristiriitoja.
Tästä hajota ja hallitse politiikasta hyötyvät tietenkin ne joilla on asiat hyvin ja ovat saaneet
ajettua asiansa sekä etunsa hyvälle tolalle, käyvät yleensä äänestämässä jota vähempi osaiset
eivät tee, vaan ovat menettäneet toivonsa paremmasta elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä se on tämä yleismuotiselitys kaikkeen eli häpeä? Mitä hävettävää siinä on jos on sairas tai köyhä, korkeintaan päättäjien ja yhteiskunnan sopii hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän ei ole kovin kauaa kun kaikki normista poikkeavat suljettiin laitoksiin pois normaalien ihmisten silmistä. Liekö tämä syyn siihen että asia on jonkinmoinen tabu? Jalan urheilussa katkaissut on suuri sankari, mutta mielensä töissä katkaissut on outo, hullu jota pitää varoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaan vain kaikille joku diagnoosi, koska alan "tieteellisyys" ei estä sitä. Silloin ollaan kaikki samassa tilanteessa. Työttömyydenkin voisi selittää työfobialla ja ei tarvitse kiinnittää huomioita puuttuviin työpaikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne mielenterveysongelmat tulee työpaikan ilmapiiristä, ei työn rasittavuudesta. Oulun uskonnollisen ahdistuksen alueella ollaan hyvin hanakoita puuttumaan yksityisasioihin ja sitä kautta aletaan kampittamaan. Toinen on politikointi, persut kyllä kehtaa ottaa kantaa työkaverin vaimon kansallisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image