Pääkirjoitukset

Saksan väkivalta huolestuttaa

Pääkirjoitukset 3.9.2018 10:27
Pääkirjoitus

Itäisessä Saksassa puhjenneet ääri-oikeiston mielenosoitusmellakat osoittavat natsimielisten järjestäytyneen tehokkaasti.

Yhtä laajaa etnisesti valikoitunutta katuväkivaltaa ei ole koettu Euroopassa useisiin vuosikymmeniin.

Saksan itäisen osavaltion Saksin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Chemnitzissä tapahtui elokuun lopulla asioita, joita Euroopassa on pelätty mutta osattu myös kauhunsekaisesti odottaa. Äärioikeistolainen, natsiaatetta ihaileva satojen ihmisten joukkio lähti viime viikon sunnuntaina kaduille etsimään ja pahoinpitelemään ulkomaalaisen näköisiä asukkaita. Useat sattumalta hakatut joutuivat sairaalaan.

Etnisesti valikoitunut katuväkivalta herättää huolta, sillä tiettävästi Euroopassa ei ole tapahtunut vastaavaa tässä mittakaavassa yli 75 vuoteen.

Kauhistuttavinta tapauksessa oli väkivallan ja vainon kohdistuminen täysin sivullisiin ihmisiin, jotka eivät sattuneet täyttämään äärioikeiston näkemystä aidoista saksalaisista.

Natsitervehdyksiä tehnyt väkijoukko ilmoitti syyksi väkivaltaiselle purkaukselleen sunnuntaiaamuna sattuneen joukkotappelun, jossa yksi Saksan kansalainen menehtyi puukotukseen.

Syyllisiksi epäillään syyrialaista ja irakilaista maahanmuuttajaa. Heidät on pidätetty ja heitä odottaa oikeudenkäynti ja mahdollinen tuomio niin kuin oikeusvaltiossa pitääkin.

Äärioikeisto sai yllättävän nopeasti tiedon tappeluun osallistuneiden kansallisuudesta ja pidätysmääräyksestä. Tieto mahdollisesta pakolaisten tekemästä puukotuksesta alkoi saman tien kiiriä somessa, jonka avulla äärioikeiston johto sai monisatapäisen kostojoukon kaupungin kaduille.

Sekasorto Chemnitzissä laajeni äärioikeistolaisten ja uusnatseja vastustavien yhteenotoiksi. Loppuviikosta mielenosoitukset rauhoittuivat.

Chemnitzin alueen poliisille viikko on ollut synkkä. Paikallispoliisi ei ottanut vakavasti Saksan turvallisuuspalvelun varoituksia mielenosoituksiin pesiytyneestä väkivaltaisesta aineksesta. Väkijoukkoa yritettiin pitää aisoissa liian pienellä poliisimäärällä.

Viranomaiset arvelevat myös, että tieto maahanmuuttajien pidätyksestä vuodettiin luvattomasti ulos poliisilaitoksen sisältä. Syyttäjä määräsi kotietsinnän vuodosta epäillyn poliisina työskentelevän bremeniläisen oikeistopopulistisen aluepoliitikon kotiin.

Vaikuttaa siltä, että jotkut poliisit pitävät yhteyksiä ääriryhmiin ja informoivat niitä. Tällainen yhteydenpito on omiaan rapauttamaan poliisin uskottavuutta.

Ääriliikehdintää voi osaltaan selittää Saksin alueen heikolla taloudella, työttömyydellä ja syrjäytymisellä. Chemnitz eli entinen Karl-Marx-Stadt oli aikoinaan tuhansien työpaikkojen teollisuuskeskus, jonka raskas teollisuus näivettyi Saksojen yhdistymisen jälkeen.

Koetunlainen organisoitu väkivalta kumpuaa kuitenkin muualta, ja siihen Saksassa on puututtava. Tapaus osoittaa, että jyrkän linjan oikeistolaiset ovat luultua paremmin organisoituneita ja valmiita voimankäyttöön.

Katseet kääntyvät liittokansleri Angela Merkeliin. Hänen toimistonsa tuomitsi oman käden oikeuden käytön tuoreeltaan, mutta huomattavasti järeämpi puuttuminen on tarpeen.

MAINOS

Kommentoi

Tämä pääkirjoitus on paljastunut valeuutiseksi ja Saksassa on laajalti tunnustettu median raportoineen tapauksesta valheellisesti.

Maasen pakotettiin eroamaan vihreiden ja vasemmistopoliitikkojen vahvalla myötävaikutuksella, koska uskaltautui kertomaan totuudenmukaisesti, ettei tässäkin pääkirjoituksessa vahvalla pensselillä maalailtuja tapahtumia tapahtunut.

Tämä pääkirjoitus on pöyristyttävää soopaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkel vierailee tänään Chemnitzissä, jossa turvapaikanhakijoiden epäillään olleen saksalaismiehen kuolemaan johtaneen puukotuksen tekijöitä. Toinen epäillyistä istuu tutkintavankeudessa, toista etsitään. Puukotus nostatti välittömästi mielenosoituksen uhrin muistolle ja lisääntynyttä väkivaltaa vastaa sekä, kuten yleensä, antifan ja muiden vasemmistoryhmien vastamielenosoituksen mielenosoittajia ja heidän joukkoonsa lyöttäytyneitä äärioikeistolaisia vastaan. Niiden yhteydessä väitettiin tapahtuneen ulkomaalaisten ajojahteja, joita ei viranomaisten mukaan kuitenkaan todellisuudessa ollut. Merkel ehti kuitenkin tuomita ajojahdit pelkästään antifan someen levittämän videon perusteella. Tilanne johti hallituskriisiin ja toi potkut kotimaantiedustelun päällikölle, joka rohkeni sanoa, että Merkel oli väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa käydä katsomassa facebookista, mitä Ylen toimittaja Pertti Rönkkö (Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta) on mieltä tästä Kalevan pääkirjoituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie ihmettelen kauhiasti saksalaisen syyttäjän tiedotustilaisuutta, näin sen Ylen uutislähetyksessä. Syyttäjä ilmoitti kovalla äänellä, että on tapahtunut saksalaisen henkilön puukotus, jonka tekijät on pidätetty. Oikein korosti pidätettyjen kansallisuutta: syyrialainen ja irakilainen. Suomessa ei toimita näin, kerrotaan vain poliisin toimesta, että pidätys on tehty asiaa tutkitaan. Ei korosteta mahdollisen epäillyn ulkomaalaistaustaa heti alkuvaiheessa, annetaan asian rauhoittua. Natsit saivat oikein virkamiehen tiedotustilaisuudesta buustia mielenosoitukseen, varmaa tietoa ulkomaalaisista "puukkojunkkareista". Turha kärjistää asioita ja olla mediaseksikäs, vähemmälläkin sanomisella voi tiedottaa asioista. Minun mielestäni Saksassa homma karkasi käsistä näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääriliikehdintä ei kumpua Saksin alueen taloudesta vaan ihan puhtaasti siitä Saksan hallitus Merkel etunenässä ei tee yhtään mitään käsiin räjähtäneelle matu-ongelmalle. Tavalliset kansalaiset saavat kokea nahoissaan Merkelin maailmanhalauspolitiikan seuraukset: Väkivallan, rauhattomuuden, huumekaupan ja pilviin nousevat kustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alustalla lienee vikaa, kun kommentit häviävät, joten koitetaan uudestaan.

Toimittaja Pertti Rönkkö siteeraa saksalaismediaa: "Chemnitzin syyttäjällä ei ole mediatietojen mukaan tietoa, että kapungissa olisi jahdattu ulkomaalaisia tai sellaiselta näyttäviä. Samalla kannalla on myös chemnitziläinen paikallislehti Freie Presse"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä nähdä kuinka kritiikittömästi ja sinisilmäisesti lehtien toimitukset toistavat valheellista tietoa, kun se sopii omaan maailmankuvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Täyttä roskaa nuo ulkolaisten hetzjagd- jahtausväitteet, joita muutkin mediat ovat levittäneet auliisti. Tämä on varmaan sitä "vastuullista ja luotettavaa journalismia"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
14:45
Kaakkuri-pilotti palkittiin – tavoitteena, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus harrastaa ja osallistua
14:45
Lu­mi­py­ry ruuh­kaut­ti taivaan ja vii­väs­tyt­ti len­to­lii­ken­net­tä Kit­ti­läs­sä: Mat­kus­ta­ja­ko­neet kier­si­vät kehää kym­me­niä mi­nuut­te­ja, yksi lähti Ro­va­nie­mel­le – "Täl­lai­sia ti­lan­tei­ta on kerran, kaksi tal­ves­sa"
50
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
38
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
29
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
17
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
14
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
14
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
12
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image