Pääkirjoitukset

Pe­rus­tus­la­ki­kin pokkaa Vladimir Putinille, jonka vallan jatko varmistetaan hä­peä­mät­tö­mäl­lä sil­män­kään­tö­tem­pul­la

KUVA: YURI KOCHETKOV
Pääkirjoitukset 11.3.2020 20:00
Pääkirjoitus

Ovi on nyt Venäjällä auki sille, että presidentti Putinin valtakaudesta voi tulla jopa 36 vuoden mittainen.

Putinilla on myös laajaa kannatusta, mutta aito kansanvalta ja vallanpitäjien valinnan mahdollisuus pakenee nyt Venäjällä kohti horisonttia.

Venäjällä arvuuteltiin tähän viikkoon asti, miten "vuoden 2024 ongelma" hoidetaan. Kyseessä on vuosi, jolloin Vladimir Putinin toinen peräkkäinen kausi presidenttinä päättyy, ja nykyisen perustuslain mukaan hänen on väistyttävä.

Arveltiin esimerkiksi, että Putinille järjestetään uusi mahtivirka kansakunnan kaapin päältä, vaikkapa valtakunnanneuvoston johdosta tai että hän palaa pääministeriksi aiempaa vahvemmin valtaoikeuksin.

Tiistaina paljastui, ettei tällaisia piruetteja aiota tehdä, vaan Putinin jatko hoidetaan karun suorasukaisesti. Hänelle ei räätälöidä virkaa vaan perustuslaki räätälöidään hänen jatkolleen presidenttinä:

Kun uusi perustuslaki tulee lähiaikoina voimaan, presidentin tähänastiset virkakaudet nollautuvat. Näin Putin pääsisi pyrkimään vuonna 2024 kolmannelle perättäiselle ja yhteensä viidennelle kaudelleen Venäjän presidenttinä.

Kyseessä on poliittinen silmänkääntötemppu. Niinpä duumassa tiistaina vieraillut presidentti Putin teki parhaansa, jotta näyttäisi suhtautuvan ehdotukseen varauksellisesti. Hän näki mahdolliseksi aiempien virkakausien nollautumisen vain, jos perustuslakituomioistuin siunaisi tämän tulkinnan.

Olisi historiallinen yllätys, jos perustuslakituomioistuin asettuisi vastustamaan duuman jo hyväksymää mallia. Jo Neuvostoliitossa tunnettiin termi "telefonnoje pravo", puhelinoikeus, jossa vallanpitäjät tarpeen tullen viestittivät oikeuslaitokselle, millainen päätös on suotavaa tehdä. Sama perinne elää Venäjällä.

Niinpä vaikuttaa selvältä, että jos Putin on hengissä ja terve vuonna 2024, hän asettuu ehdokkaaksi ja saa kuuden vuoden jatkopestin.

Sen jälkeenkin perustuslaki sallisi hänelle vielä yhden kuusivuotiskauden. Periaatteessa Putin voisi jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 asti.

Näin vuonna 2000 presidenttinä aloittanut entinen KGB-virkailija ehtisi pääministerikausi mukaan lukien olla Venäjän johdossa 36 vuotta – pitempään kuin esimerkiksi Pietari Suuri. Ei ihme, että yhden venäläislehden mukaan Putinista on tulossa monarkki.

Perustuslain muutokset alistetaan huhtikuussa vielä kansanäänestykseen. Kun samaan uudistuspakettiin on leivottu anteliaita sosiaalisia lupauksia kuten indeksiin sidotut eläkkeiden nostot, on todennäköistä, että esitys saa kansan tuen. Jos vaarana on, ettei saa, oikea tulos hoituu luovalla ääntenlaskennalla.

Putinilla on aidostikin laaja kansansuosio, jonka takana on Venäjän olojen vakautuminen ja elintason nousu hänen valtakaudellaan. Krimin haltuunoton synnyttämä hurmos on kuitenkin haihtunut. Siksi valtiolliset televisiokanavat joutuvat tekemään parhaansa, jotta kansalaiset ymmärtäisivät, kuinka välttämätöntä Putinin on jatkaa.

Propaganda ehkä puree vielä vanhempaan väkeen, mutta heikommin nuoreen polveen, joka hankkii maailmaa koskevat tietonsa riippumattomista nettilähteistä sekä kansainvälisiltä uutissivustoilta.

Seurauksena on nuorten vieraantuminen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja se on maalle pitkällä jaksolla pelkästään vahingollista.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
20
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image