Pääkirjoitukset

Me­nes­tys­ta­ri­nal­le jatkoa – Oulun yliopistolla ainekset globaalisti tunnetuksi

Oulun yliopisto on toiminut Pohjois-Suomen parhaaksi jo 60 vuotta. Myös globaali vaikutus on merkittävä, sillä lähes kolme miljardia ihmistä maailmassa käyttää Oulussa kehitettyä teknologiaa päivittäin. KUVA: Torvinen Maiju
Pääkirjoitukset 3.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oulun yliopiston perustaminen on ollut merkittävä asia Pohjois-Suomen, mutta myös muiden alueellisten yliopistojen synnyttämisessä.

Seuraavaksi on varmistettava, että yliopisto jatkaa menestyksellisesti seuraavat 60 vuotta ja siitä eteenpäin.

Paljon on vettä virrannut Oulujoessa sen jälkeen, kun Ouluun ryhdyttiin puuhaamaan omaa yliopistoa. Kalevassa kerrottiin jo sata vuotta sitten Pohjanmaan Korkeakouluseuran, sittemmin Oulun Korkeakouluseuran toiminnan alkamisesta ja tavoitteista.

Hankkeen alullepanijat tuskin arvasivat, miten vaativaksi tehtäväksi pohjoisen yliopiston perustaminen lopulta osoittautui. Pohjois-Suomen yliopistohanketta vastustettiin ankarasti pääkaupungissa ja vanhoissa yliopistoissa.

Professori Pentti Kaiteran jättämä eriävä mielipide korkeakoululaitoksen kehittämistä ja laajentamista koskevaan mietintöön 1950-luvulla ryyditti osaltaan tapahtumasarjaa, joka koitui Oulun hyväksi (Kaleva 2.9.). Sinnikäs työ tuotti tulosta ja Oulun yliopiston ensimmäisiä avajaisia vietettiin syksyllä 1959.

Oulun yliopiston perustamisen on ollut merkittävä asia Pohjois-Suomen, mutta myös koko Suomen kannalta. Oulun yliopiston perustaminen pani alulle nykyisten alueellisten yliopistojen ja korkeakoulujen perustamisen.

Maanantaina yliopistossa juhlittiin 60:tä toimintavuotta ja kunniavieraina oli opiskelunsa yliopistossa sen ensimmäisenä toimintavuotena aloittaneita henkilöitä. Voi olettaa, että he tuskin tunnistivat Linnanmaan kampusta opinahjokseen, sillä moni asia on muuttunut vuosikymmenten varrella.

Väliaikaistiloissa aloittaneesta kahden tiedekunnan ja runsaan neljänsadan opiskelijan yliopistosta on kehkeytynyt Linnanmaalle ja Kontinkankaalle sijoittunut monitieteinen tiede- ja tutkimusyliopisto, jossa on kahdeksan tiedekuntaa, 13 000 opiskelijaa ja 2 900 työntekijää. Lisää muutoksia on tulossa, kun pääosa Oulun ammattikorkeakoulun opetuksesta siirtyy ensi vuonna Linnanmaalle.

Oulun yliopiston merkitys koko Pohjois-Suomen kehitykselle on laajasti tunnistettu ja tunnustettu. Alusta asti tärkeänä on pidetty teknillistä, luonnontieteellistä ja lääketieteellistä koulutusta sekä opettajankoulutusta. Valtion, kuntien, yritysten, yhteisöjen ja yritysten palvelukseen on saatu opettajia, lääkäreitä, virkamiehiä, insinöörejä ja monia muita osaajia.

Mikään instituutio ei elä menneisyyden saavutuksilla vaan koko ajan on oltava kehityksen kärjessä. Puolen Suomen yliopiston onkin varmistettava, että menestystarina jatkuu seuraavat 60 vuotta ja siitä eteenpäin. Keskeinen huolenaihe on opiskelijoiden riittävyys, kun ikäluokat pienenevät. Yliopiston pitää olla myös riittävästi resursoitu opetuksen ja tutkimuksen järjestämiseksi.

Oulun yliopiston panos tietoliikennetekniikan kehittämisessä on oma lukunsa. Tällä hetkellä eletään jo 6G:n tunnelmissa ja yliopiston maine langattoman tietoliikennetekniikan kehittämisessä on kiistaton. Viestinnällinen tarina siitä, että lähes kolme miljardia ihmistä maapallolla käyttää päivittäin Oulun yliopistossa kehitettyä teknologiaa kaipaa silti vielä kehittämistä. Kiehtova tarina saa lisäaineksia myös oman rauhannobelistin saavutuksista.

MAINOS

Kommentoi

Miksi Yle ei huomioi Oulun yliopistoa? Siksikö, koska Oulussa on panostettu paljon Suomen menestyksen kannalta merkittäviin tieteisiin, matemaattisluonnontieteelliseen ja teknilliseen koulutukseen?

Miten kulttuuri ja muut tieteenalat saisivat resurssinsa ilman matematiikkaa ja sen sovelluksia? Googlettakaapa, mitä esimerkiksi prof. Aatos Lahtinen sanoo ja haastatelkaa häntä!

Myös prof. Maarit Järvenpään puhe pitäisi saada ainakin nettiin. Muita avajaispuheita on Oulun yliopiston verkkosivuilla. Niitä olisi hyvä saada paperilehtiin, koska vanhat ihmiset eivät surfaile netissä eivätkä nuoretkaan aina ajaudu noille yliopiston sivuille.

Järvenpää nosti hienosti ne asiat, jotka pitäisi tietää matematiikasta. Hän ja muutkin matemaatikot voisivat kirjoittaa lehtiin. Erityisesti ilahduin, että Järvenpää suositteli matematiikan opiskeluun kynä&paperi-menetelmää.

Matematiikan osaaminen rapautuu hurjaa vauhtia. Opettajilta ympäri Suomea - tutuilta ja tuntemattomilta - tulee paljon palautetta. Opettajia lähtee muihin töihin tai jättäytyy eläkkeelle eikä uusia valmistu riittävästi. Rehtorit ja opettajat ottavat yhteyttä, löytäisinkö sijaisia ja opettajia pitempiaikaisempiinkin paikkoihin.

Kun on ollut pula matemaattisten aineiden opettajista, on pyydelty apua täältä pohjoisesta Suomen joka kolkkaan. Näin 1990-luvulla sekä 2000-luvun alussa ja jälleen nyt.

Koulumaailmassa toivotaan, että yliopistojen matemaatikot ottaisivat kantaa uuden opetussuunnitelman ja digin aiheuttamiin ongelmiin koulumaailmassa. Matematiikan osaamisessa ja opettajapulassa aletaan olla samassa tilanteessa kuin Ruotsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin hiljan kuuntelemassa saksalaisen RF-alueen gurun luentoja, ja huomasinpa, että heikko alkaa olla kotimainen fysiikkapohjakin. Tässä saa sitten yliopistokin katsoa itseään, kun oman alan aineopintojen nimissä nakerretaan perusluonnonlakien osaamista. Huonoimmillaan se voi johtaa siihen, että yritetään tehdä jotain semmoista, mikä ei ole nykyluonnonlakien mukaan mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston merkitys on ollut suuri meille siellä opiskelleille Itä- ja Pohjois-Suomen ylioppilaille. Kun itse valmistuin ylioppilaaksi, ei ollut opintotukia eikä edes halpakorkoisia lainoja. Ei ollut vara lähteä Savosta Helsinkiin. Tiesin, että Oulusta saa halvan asunnon eikä välimatkojen kulkemiseen tarvinnut pyörää kummempaa. Valitsin siis Oulun yliopiston enkä kadu. On täällä ollut paljon muitakin savolaisia. Pöydässäni istui eilen leppävirtalainen vuoden 1959 teekkari.

Onhan tämä ollut hieno kokemus! Olen saanut tutustua mielenkintoisiin asioihin ja ihmisiin kaikista tiedekunnista! Kiitos Oulun yliopisto ja menestystä tuleville vuosikymmenille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopistolla on myös ihan oma lehti. Sen nimi on Kaleva. Muissa lehdissä ei tällaisia liturgioita näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston merkitys näkyy Pohjois-Suomen lisäksi myös Itä-Suomessa. Tunnen aika paljon Oulun yliopistossa opiskelleita, jotka ovat tuoneet pöhinää Savoonkin. Pitäisikö kerätä listaa, jotta asia huomioitaisiin muissakin lehdissä kuin Kalevassa ja Ylekin uutisoisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin Ylen paikallisuutiset Pohjois-Pohjanmaalta 2.9.2019. Oli 0,5 minuutin uutinen Oulun yliopiston avajaisista. Pitäisikö uuden eduskunnan lisätä Ylen resursseja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopistolla oli mahdollisuus valita, pyrkiikö se kansainvälisesti tunnetuksi tiedeyliopistoksi vai paikallisesti merkittäväksi korkeakouluksi.

Valtion vahvasti avittamana se päätyi jälkimmäiseen. En tiedä, olisiko sillä ollut edes mahdollisuuksia muuhun.

Ainekset globaaliin tunnettuuteen on syöty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image