Pääkirjoitukset

Kreml jatkaa kovia otteita – toiveet de­mok­ra­ti­soi­tu­mi­ses­ta ovat poliisin pamputuksen jäljiltä yhä tyhjän päällä.

Poliisi otti kovat otteet käyttöön tukahduttaessaan viikonloppuna opposition mielenosoituksen Moskovassa. Opposition ehdokkaita on painostettu ja estetty asettumasta ehdolle syyskuun paikallisvaaleissa. Toiveet venäläisen yhteiskunnan demokratisoitumisesta karkaavat poliisin pamputuksen jäljiltä entistä kauemmaksi. KUVA: YURI KOCHETKOV YURI KOCHETKOV
Pääkirjoitukset 30.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Toiveet venäläisen yhteiskunnan demokratisoitumisesta karkaavat poliisin näyttävän pamputuksen jäljiltä entistä kauemmaksi.

Vuoropuhelun sijaan Putinin hallinto tiukentaa otettaan ja tukahduttaa opposition vaikutusyritykset.

Kreml on puuttunut kovin ottein Moskovassa pidettyihin mielenosoituksiin. Viimeksi viikonvaihteessa Moskovassa pidätettiin noin 1 400 mielenosoittajaa.

Entisestään kiristyneestä otteesta kielii se, että kyseessä oli vuosikausiin suurin protesteihin kohdistunut poliisioperaatio.

Mielenosoittajat ovat protestoineet, koska opposition ehdokkaita estetään asettumasta ehdolle syyskuussa Moskovassa pidettävissä paikallisvaaleissa. Toiveet Venäjän demokratisoitumisesta ovat poliisin näyttävän pamputuksen jäljiltä yhä epärealistisia kuin ennenkin.

Länsimaissa normaali puolueiden välinen dialogi ja kansalaisvaikuttaminen ovat Venäjällä vierasta. Valtion hallitsemat tv-kanavat puolestaan pitävät huolen siitä, kenen ääni kuuluu.

Oppositioehdokkaiden painostus ja puuttuminen paikallisvaalien ehdokasasetteluun kertovat siitä, että pinnan alla kuplii. Vallanpitäjät eivät halua ottaa sitä riskiä, että valituiksi tulisi myös opposition ehdokkaita.

Huolestuttavaa onkin, että vuoropuhelun sijaan presidentti Vladimir Putinin hallinto tiukentaa otettaan ja tukahduttaa opposition vaikutusyritykset kerta toisensa jälkeen.

Viikonvaihteen jäljiltä kohua on herättänyt oppositiojohtaja Aleksei Navalnyihin liittyvä tapahtumasarja. Navalnyi on ollut useita kertoja pidätettynä ja tuomiolla paikallisvaaleihin liittyvien protestien takia. Viime viikolla pidätettyä Navalnyita käytettiin sairaalassa jonkinlaisen kohtauksen jäljiltä. Aiemmin häntä vastaan on hyökätty kadulla. Tekaistuilta vaikuttavat syytteet puolestaan estivät häntä asettumasta Putinin vastaehdokkaaksi viime vuonna.

Venäjällä hallinnon arvostelijoiden kohtalo on tyly. Vastustajia on kuollut hämärissä olosuhteissa, ja surmaajia tai heidän taustavoimiaan on ollut yllättävän vaikea saada vastuuseen.

Venäläisten keskuudessa on ainakin suurkaupungeissa protestointivalmiutta, vaikka mielenosoittamista on vaikeutettu. Poliittisten mielenosoitusten lisäksi on järjestetty mielenilmauksia, joissa on vaadittu, että hallinto ottaisi huomioon kansalaisten arkeen ja elinympäristöön liittyviä ongelmia.

Presidenttikeskeinen järjestelmä on mahdollistanut sen, että hallinnolle uskollinen eliitti on voinut kahmia etuuksia ja omaisuuksia mielin määrin. Vielä ei ole näköpiirissä, miten kauan epäoikeudenmukaisuuden tunne kansalaisten keskuudessa voi rehottaa ilman seurauksia.

Putinin kansansuosio on yleensä pysynyt korkeana, riippumatta siitä, miten tyytymättömiä kansalaiset ovat hallitusta ja viranomaisia kohtaan.

Putinin kannatuksessa alkoi poikkeuksellinen romahdus, kun kansalaiset lähtivät viime kesänä kadulle vastustamaan epäsuosittua eläkeiän nostoa. Krimin miehityksestä syntynyt yhtenäisyyden huuma näyttää olevan ohi.

Venäjän demokratiakehitykseen luottaneet joutuvat toistaiseksi pettymään, sillä näköpiirissä ei ole nopeaa muutosta.

MAINOS

Kommentoi

Kysymys on vaan siitä että opposition mielenosoitukset ja länsimainen demokratia eivät ole venäläisten arvojen mukaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjää kuva hyvin sanonta " rikollinen saatu kiinni, nyt pitää keksiä rikos"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamien virallisten kommentoijien ja kotimaisten stallarien on nähtävästi vaikea ymmärtää, että uutinen ei ollut muutaman tuhannen ihmisen mielenosoitus sinänsä vaan poliisin reaktio ja suhteeton väkivalta. Ja että lehdillä pitäisi olla jokin virallinen linja! Ehkä Maailma ja me-lehdellä sellainen aikoinaan oli, mutta missähän sellaisesta nykyään päätettäisiin ? Onpa tunkkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhteellisentajua hieman näihin mielenosoituskiihkoisiin kirjoituksiin. Moskovan väkiluku 11,5 miljoonaa, mielenosoittajia 1400! Päätoimttaja voisi laskeskella montako promillea siellä osoitti mieltään! Kovin on köykäisiksi uutiset lännellä menneet, jos noin minimaalisista luvuista pitää vouhottaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkeä päähän kommentointiin.

Miksi Venäjän hallinto pelkää mielenosoituksia niin paljon, että pistää poliisit pamputtamaan ja pidättämään rauhallisia mielenosoittajia? Ja miksi paikallisvaaleissakin estetään opposition ehdokkaiden esiintyminen vaalilistoilla.

Vastaus:

Venäjä on vajonnut diktatuuriin, kleptokratiaan. Talous taantuu, kansa köyhtyy, korruptio pahenee, rikkaat kahmivat itselleen aina vain suurempia voittoja eikä mitään toivoa kansalla ole paremmasta. Vallassa olijat pelkäävät pieniäkin protesteja kansan taholta, sillä ne voivat äkkiä kehittyä vallankumoukseksi. Silloin rikkaiden omaisuus menee uusjakoon ja heidät heitetään vankilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit ovat vaikuttamista varten. 0,2 promillen vähemmistön kovaäänisen ja väkivaltaisen mellakoinnin ei saisikaan antaa vaikuttaa ison näkyvyyden kautta julkiseen mielipiteeseen, kuten vaikkapa Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaleissa ei voi vaikuttaa, jos ehdokaslistoille päästetään vain hallitsevan klikin omia ehdokkaita.

Mistä näitä diktatuurin ihailijoita siunaantuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen tapa hallita, aina ja ikuisesti. Venäjän Tsaari oli aikoinaan Euroopan pahin hirmuhallitsija ja äärettömän rikas kansan kustannuksella. Läntiset valtiot karsastivat Venäjää, vaikka monet niiden kuninkaalliset olivat sukua tsaariperheelle . Kommunistit hallitsivat Neuvostoliittoa yhtä julmasti: oli vankileirejä, KGB, puna-armeija ja tietenkin toisinajatteljoiden teloituksia. Neuvostoliittoakin karsastettiin ja pelättiinkin läntisissä maissa. Nykyisin Venäjän meno on kuin tsaarin aikaan, tsaarina on presidentti Vladimir Putin. Turha odottaa demokratiaa Venäjälle, mukava olla rikas itsevaltias tsaari. Tsaareja riittää isossa ja rikkaassa suurvallassa aina ja ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä oli suomalainen väärinymmärrys kun Halosen kaudella lähetimme sinne verovaroistamme ison osan kehitysapuna demokratiaan siirtymisen vauhdittamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenosoitus - olipa luvallinen tai luvaton - ei ole tähän asti ollut sama asia kuin huliganismi.
Ja niin poliiseja kuin yksityishenkilöitä koskee Suomessa liioitellun väkivallan käyttöä koskeva kielto. Hätävarjelu on oikeutettua, mutta jos käyttää torjuntaan liikaa väkivaltaa, syyllistyy hätävarjelun liioitteluun, mikä on rangaistavaa. Yhtälailla jos poliisi käyttää virkatehtävässään väkivaltaa enemmän kuin tehtävä edellyttää, se on rangaistavaa. Poliisit tuossa mielenosoituksessa pamputtivat täysin voimin rauhallisia kansalaisia, ainakin uutisissa näytetyn videon perusteella. Ja kiinni otettiin, pidätettiin, myös katselijoita, ihmisiä jotka eivät osallistuneet mielenosoitukseen, eivät olleet sen porukan seassa. On raportoitu myös kallon - ja luunmurtumista, mikä osoittaa poliisin käyttäneen täysin ylimitoitettua väkivaltaa. Se sitten ilmeisesti ei ole Venäjällä rangaistavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus on tällä tasolla poikkeuksellisen yksipuolinen. Onko se lehden virallinen linja? Kuvituksena on poliiseja ahdistamassa tavallisia viattomia kansalaisia. Vain yksi johtopäätös on siis mahdollinen.

Voi kuinka tunteisiin vetoavaa. Tuolle mielenosoitukselle ei oltu myönnetty lupaa. Oppositiojohtaja oli kutsunut ihmisiä kaduille. Missä on hänen vastuunsa, jos ihmisiä sen takia vahingoittuu? Ei ole kiva olla poliisi Moskovassa. Käsky on käsky. He tekevät siinä työtään ja keräävät ihmisiä pois ylläpitääkseen järjestystä kaduilla.

Myös Suomessa järjestetään mielenosoituksia. Myös Suomessa poliisi on velvollinen huolehtimaan järjestyksestä. Olivatko Helsingissä itsenäisyyspäivän mielenosoittajat fiksuja kansalaisia? Voi voi, kun ei saa rauhassa rikkoa paikkoja televisiokameroiden kuvatessa siinä vieressä. Joku ulkomaalainen toimittaja raportoi varmaan silloin kotimaahansa Suomen rajoittavan kansalaistensa mielipiteenvapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselet lehden virallista linjaa. Se jo paljastaa, että itse olet viran puolesta kommentoija.

Venäjää ja Suomea ei voi verrata, sillä Suomessa ei ole vallan monopolia. Suomessa valta voi vaihtua vaaleissa, kuten kaikissa demokratioissa voi. Venäjällä on vain demokratiaa imitoivia tyhjiä kuoria, joihin valistuneempi kansanosa siellä ei usko.

Putin on melkoisen nopeassa tahdissa menettämässä otettaan suuremmissa kaupungeissa. Jatkuva elintason lasku ja tulevaisuuden näköalattomuus ovat vahva voima, jota ei voi pysäyttää. Vapaus kiehtoo, mutta sekään ei Venäjällä toimi, vaan venäläisestä vapaudesta syntyy aina sekasorto, smuta. Diktatuurin ja kaaoksen kierre on Venäjän historiassa toistuva kaava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenosoituksilla ei ollut Venäjän lain vaatimaa lupaa toisin kuin esimerkiksi viikko sitten järjestetyllä mielenilmauksella.
.......................
Navalnyi sai keskiviikkona 30 päivän vankeustuomion luvattoman mielenosoituksen kutsumisesta koolle, Routers kertoo.

Lähde: Helsingin Sanomat 27.7.2019

Tätä tarkoitan kun puhun lehden linjasta ja oikean tiedon välittämisestä (soittaja).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin väkivalta kansalaisia kohtaan oli täysin ylimitoitettua. Ainoat mellakoitsijat olivat poliisit. Navalnyi sai 30 päivän vankeustuomion ja varoituksena myrkytettiin että moiset ”laittomuudet” eivät jatkuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä lupia myönnetään vain niille, jotka eivät vaaranna valtaapitävien asemaa.

Turhaan vetoat venäläiseen lainkäyttöön. sillä laki Venäjällä on valtaapitävien palveluksessa - vallanpitäjien mielivaltaa kapinoivaa kansaa vastaan, niin kuin se on aina ollut.

Lehden linjaankaan on vapaassa maassa turha vedota. Oikea tieto on todella harvoin sitä, mitä Venäjältä virallisesti tiedotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image