Pääkirjoitukset

Jos lapsi ei kerro, voi kysyä, mitä somen maailmaan kuuluu – seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutumiselta on mahdollista suojautua

Sosiaalinen median myötä verkkoon on syntynyt nettiin groomingiksi kutsuttu ilmiö. KUVA: FELIPE TRUEBA
Pääkirjoitukset 28.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Lasten houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin on vaikea täysin kitkeä verkosta. On tärkeää, että lapsi uskaltaa kertoa aroistakin asioista – ja että vanhemmat uskaltavat kysyä.

Sosiaalisen median synty loi lähes saman tien nettiin groomingiksi kutsutun vastenmielisen ilmiön. Sanalla tarkoitetaan lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin.

Kaava toistuu verkossa yleensä seuraavasti: ensin harmittomaksi naamioitu lähestyminen, vaikkapa lapsen tai nuoren kuvan positiivinen kommentointi. Kun jonkinlainen luottamussuhde on luotu, yhteyden ottaja alkaa viedä viestittelyä seksuaalissävytteiseen suuntaan.

Pahimmillaan tapahtumat ovat johtaneet lapsen fyysiseen hyväksikäyttöön, jopa raiskauksiin. Ilman näitäkin saalistajien lähestymiset voivat jättää lapselle voimakkaita häpeän ja ahdistuksen tunteita.

Voisi ajatella, että grooming olisi helposti torjuttavissa. Esimerkiksi osassa some-palveluja epäilyttävän lähestyjän voi estää tai ilmiantaa.

Oulussa järjestetyssä, lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa käsitelleessä seminaarissa (Kaleva 27.) todettiin kuitenkin, ettei torjunta todellisuudessa ole aivan yksinkertaista. Myös houkuttelijat osaavat mukautua sosiaalisen median muutoksiin ja muuttaa toimintatapojaan.

Se, mitä seksuaalirikollisuuden tutkijat ja lastensuojelun asiantuntijat korostavat uhkien torjunnassa, on lasten ja vanhempien luottamuksellinen keskustelusuhde. Oulun seminaarissa kuultiin käytännöllinen neuvo: lapselta ja nuorelta voi kysyä suoraan, mitä netin puolelle kuuluu.

Kysymys on täysin perusteltu jo ajatellen sitä, kuinka paljon lapset ja nuoret netissä aikaa käyttävät.

Puhuminen seksuaalissävytteisistä yhteydenotoista omien vanhempien kanssa ei varmasti ole kaikille lapsille ja nuorille helppoa. Aihepiiri voi tuntua nololta tai häpeälliseltä. Osa nuorista osaa myös sujuvasti sivuuttaa epäilyttävät lähestymiset eikä koe tarpeelliseksikaan keskustella niistä aikuisten kanssa.

Jos lähestymiset ahdistavat ja pelottavat lasta ja nuorta, toimiva keskusteluyhteys aikuisen kanssa on kuitenkin ensiarvoinen. Vielä parempi, jos teema otetaan puheeksi ennen kuin lapsi on houkuttelun kohteeksi edes joutunut.

Se, että nuorella ei aina ole toimivaa keskusteluyhteyttä yhteenkään aikuiseen, on myös koukku, jota kalastelijat hyödyntävät. Härskeimmät heistä pyrkivät tekemään itseään aluksi tykö nimenomaan ymmärtävinä kuuntelevina aikuisina.

Asiantuntijat suosittelevat, että aikuiset myös tutustuvat niihin nettialustoihin, joilla lapset liikkuvat. Se, että tämän päivän lapsi tai nuori käskemällä jättäytyisi pois ikäistensä yleisesti käyttämistä viestintäkanavista, ei ole realismia.

Lasten houkuttelemisessa seksuaalisiin tarkoituksiin on kyse rikollisuudesta, joka on isoksi osaksi pystynyt pysymään piilossa. Jos ilmiötä ei saada käännettyä näkyviin, sillä säilyy elintila netin syövereissä.

Tätä uuden ajan rikollisuutta lienee mahdotonta kokonaan nitistää, mutta sen edessä ei myöskään pidä nostaa käsiä pystyyn. Toimet ovat tehokkaimpia, jos lasten ja nuorten tukena on vanhemmat, koulu, viranomaiset ja lastensuojelun asiantuntijat. Tähän suuntaan onneksi kuljetaan.

MAINOS

Kommentoi

Jos lapsi ja nuori on perso viinalle, tupakalle ja jopa huumekoukussa, silloin on helppo saalis hyväksikäyttäjille. Vanhemmilla pitää olla silmätkin selässä ja seurata missä jälkipolvi liikkuu ja kenen seurassa. Näytä minulle kaverisi, niin tiedän millainen olet eli seura tekee kaltaisekseen. Turha on jälkeläisilleen saarnata elämänohjeita ja terveitä elämäntapoja, jos ei itse osaa näyttää mallia kotona. Harrastukset ovat hyvä merkki, että elämä on hyvällä tolalla. Kiitos kaikille harrastuspiirejä vetäville seuroille, yhdistyksille, ihmisille ja perheille, on niin mukava nähdä jälkipolvensa olevan touhuissa mukana. Ihmetyttää, että Suomessa on huomattu Islannin panostavan lasten ja nuorten harrastustoimintaan, kansanedustajien mielestä näin pitäisi tehdä Suomessakin. Kiitos Islanti ja Ylen uutistoiminta, että näytätte hyvää elämää ja toimintatapoja Suomen Eduskunnallekin, saavat kansanedustajamme mietittävä muuhunkin kuin kevytautojen,Välimeren siirtolaisten siirtelyn ja ilmastonmuutoksen pähkäilyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on vakavasta asiasta, josta eräs puolue Suomessa on vastenmielisellä tavalla tehnyt itselleen politiikanteon välineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole vaikeaa ollenkaan, asiat saa kuitattua sanomalla niitä vaikeiksi ja siirtämällä vastuita taholtatoiselle. Keino tämänkin ongelman selvittämiseen on vaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
18:30
Francon haudan siirto päätti Espanjassa pitkän poliittisen köydenvedon – kaikki eivät ole valmiita hautaamaan diktaattorin muistoa
18:01
Kalle Penttilän komeat jouluvalot loistavat valtatielle asti – Led-jouluvalot kasvattavat maltillisesti sähkölaskua, vaikka polttaisi suurta määrää valoja koko ajan kolme kuukautta Tilaajille
17:36
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"
17:29
Mäkäräinen sivusi kauden parastaan, pystypaikan sakot erottivat kärkijoukosta
17:28
Rukalla myrskyn vuoksi perutun mäkikilpailun siirto Lahteen onnistuu – taloudellisesti suuri merkitys Hiihtoliitolle
78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
73
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
53
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
46
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
30
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image