Pääkirjoitukset

Jos lapsi ei kerro, voi kysyä, mitä somen maailmaan kuuluu – seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutumiselta on mahdollista suojautua

Sosiaalinen median myötä verkkoon on syntynyt nettiin groomingiksi kutsuttu ilmiö. KUVA: FELIPE TRUEBA
Pääkirjoitukset 28.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Lasten houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin on vaikea täysin kitkeä verkosta. On tärkeää, että lapsi uskaltaa kertoa aroistakin asioista – ja että vanhemmat uskaltavat kysyä.

Sosiaalisen median synty loi lähes saman tien nettiin groomingiksi kutsutun vastenmielisen ilmiön. Sanalla tarkoitetaan lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin.

Kaava toistuu verkossa yleensä seuraavasti: ensin harmittomaksi naamioitu lähestyminen, vaikkapa lapsen tai nuoren kuvan positiivinen kommentointi. Kun jonkinlainen luottamussuhde on luotu, yhteyden ottaja alkaa viedä viestittelyä seksuaalissävytteiseen suuntaan.

Pahimmillaan tapahtumat ovat johtaneet lapsen fyysiseen hyväksikäyttöön, jopa raiskauksiin. Ilman näitäkin saalistajien lähestymiset voivat jättää lapselle voimakkaita häpeän ja ahdistuksen tunteita.

Voisi ajatella, että grooming olisi helposti torjuttavissa. Esimerkiksi osassa some-palveluja epäilyttävän lähestyjän voi estää tai ilmiantaa.

Oulussa järjestetyssä, lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa käsitelleessä seminaarissa (Kaleva 27.) todettiin kuitenkin, ettei torjunta todellisuudessa ole aivan yksinkertaista. Myös houkuttelijat osaavat mukautua sosiaalisen median muutoksiin ja muuttaa toimintatapojaan.

Se, mitä seksuaalirikollisuuden tutkijat ja lastensuojelun asiantuntijat korostavat uhkien torjunnassa, on lasten ja vanhempien luottamuksellinen keskustelusuhde. Oulun seminaarissa kuultiin käytännöllinen neuvo: lapselta ja nuorelta voi kysyä suoraan, mitä netin puolelle kuuluu.

Kysymys on täysin perusteltu jo ajatellen sitä, kuinka paljon lapset ja nuoret netissä aikaa käyttävät.

Puhuminen seksuaalissävytteisistä yhteydenotoista omien vanhempien kanssa ei varmasti ole kaikille lapsille ja nuorille helppoa. Aihepiiri voi tuntua nololta tai häpeälliseltä. Osa nuorista osaa myös sujuvasti sivuuttaa epäilyttävät lähestymiset eikä koe tarpeelliseksikaan keskustella niistä aikuisten kanssa.

Jos lähestymiset ahdistavat ja pelottavat lasta ja nuorta, toimiva keskusteluyhteys aikuisen kanssa on kuitenkin ensiarvoinen. Vielä parempi, jos teema otetaan puheeksi ennen kuin lapsi on houkuttelun kohteeksi edes joutunut.

Se, että nuorella ei aina ole toimivaa keskusteluyhteyttä yhteenkään aikuiseen, on myös koukku, jota kalastelijat hyödyntävät. Härskeimmät heistä pyrkivät tekemään itseään aluksi tykö nimenomaan ymmärtävinä kuuntelevina aikuisina.

Asiantuntijat suosittelevat, että aikuiset myös tutustuvat niihin nettialustoihin, joilla lapset liikkuvat. Se, että tämän päivän lapsi tai nuori käskemällä jättäytyisi pois ikäistensä yleisesti käyttämistä viestintäkanavista, ei ole realismia.

Lasten houkuttelemisessa seksuaalisiin tarkoituksiin on kyse rikollisuudesta, joka on isoksi osaksi pystynyt pysymään piilossa. Jos ilmiötä ei saada käännettyä näkyviin, sillä säilyy elintila netin syövereissä.

Tätä uuden ajan rikollisuutta lienee mahdotonta kokonaan nitistää, mutta sen edessä ei myöskään pidä nostaa käsiä pystyyn. Toimet ovat tehokkaimpia, jos lasten ja nuorten tukena on vanhemmat, koulu, viranomaiset ja lastensuojelun asiantuntijat. Tähän suuntaan onneksi kuljetaan.

MAINOS

Kommentoi

Jos lapsi ja nuori on perso viinalle, tupakalle ja jopa huumekoukussa, silloin on helppo saalis hyväksikäyttäjille. Vanhemmilla pitää olla silmätkin selässä ja seurata missä jälkipolvi liikkuu ja kenen seurassa. Näytä minulle kaverisi, niin tiedän millainen olet eli seura tekee kaltaisekseen. Turha on jälkeläisilleen saarnata elämänohjeita ja terveitä elämäntapoja, jos ei itse osaa näyttää mallia kotona. Harrastukset ovat hyvä merkki, että elämä on hyvällä tolalla. Kiitos kaikille harrastuspiirejä vetäville seuroille, yhdistyksille, ihmisille ja perheille, on niin mukava nähdä jälkipolvensa olevan touhuissa mukana. Ihmetyttää, että Suomessa on huomattu Islannin panostavan lasten ja nuorten harrastustoimintaan, kansanedustajien mielestä näin pitäisi tehdä Suomessakin. Kiitos Islanti ja Ylen uutistoiminta, että näytätte hyvää elämää ja toimintatapoja Suomen Eduskunnallekin, saavat kansanedustajamme mietittävä muuhunkin kuin kevytautojen,Välimeren siirtolaisten siirtelyn ja ilmastonmuutoksen pähkäilyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on vakavasta asiasta, josta eräs puolue Suomessa on vastenmielisellä tavalla tehnyt itselleen politiikanteon välineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole vaikeaa ollenkaan, asiat saa kuitattua sanomalla niitä vaikeiksi ja siirtämällä vastuita taholtatoiselle. Keino tämänkin ongelman selvittämiseen on vaan.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image