Pääkirjoitukset

Johtaja vaihtui, opin ydin ei

Pääkirjoitukset 15.3.2013 0:00
Pääkirjoitus

Paavi Franciscus I voi tuoda katolisen kirkon toimintaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavia painotuksia. Kirkon oppiin on radikaaleja uudistuksia turha odottaa.

Ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta valittu paavi lähes 1 300 vuoteen, ensimmäinen eteläamerikkalainen paavi, ensimmäinen jesuiittajärjestön edustaja katolisen kirkon johtajana.

Argentiinalaisen Jorge Bergoglion, 76, valinta maailman suurimman kirkkokunnan johtoon konkretisoi muutosta, joka kirkossa on tapahtunut viime vuosikymmeninä. Katolisen maailman painopiste on jäsenmäärällä mitattuna liukunut kauas Roomasta ja Euroopasta.

Maailman noin 1,2 miljardista katolilaisesta yli 40 prosenttia on Etelä-Amerikassa. Euroopan osuus kirkon jäsenkunnasta on enää alle neljännes. Suhteellisesti nopeimmin kirkko kasvaa Afrikassa.

Valitessaan paavin vanhan maallistuvan mantereen ulkopuolelta katoliset kardinaalit osoittivat kykyä lukea ajan merkkejä. Ehkä kyse oli suorastaan välttämättömyydestä. Nyt kirkko on uskottavammin kaikkien maailman katolilaisten kirkko.

Pyhän Pietarin aukiolla argentiinalainen jätti itsestään kuulijoille kovin erilaisen kuvan kuin samalla paikalla esiintynyt edeltäjänsä Benedictus XVI. Siinä missä saksalainen vaikutti ylhäältä kansaa katsovalta korkea-arvoiselta teologilta, argentiinalainen oli maanläheinen, jopa itseironinen.

Vasta tulevaisuus näyttää, mitä Franciscuksen mukana muuttuu, vai muuttuuko mikään. Kotimaassaan Bergoglio tunnettiin vaatimattomista elämäntavoistaan ja köyhien asian ajamisesta. Tämä suuntaus voi nyt vahvistua kirkon linjauksissa, ellei se sitten huku Vatikaanin loisteliaiden rakennusten syövereihin.

Seksuaalieettisissä kysymyksissä Franciscus edustaa samaa linjaa kuin edellisetkin paavit. Argentiinassa hän on toiminut homoavioliittoja vastaan ja tukenut kirkon pappien naimattomuutta. Yllätys ei ole sekään, että hän vastustaa aborttia ja eutanasiaa. Naispappeutta argentiinalainen ei hyväksy.

Noissa kysymyksissä paavi on siis pesunkestävä konservatiivi. Muunlainen kardinaali tai piispa tuskin voisi nykyisessä katolisessa kirkossa paaviksi edes nousta. Kyseisillä näkemyksillä on katolisessa kirkossa kaiken lisäksi myös vahvaa kannatusta tavallisen jäsenistön joukossa, ennen kaikkea kehittyvissä maissa eli siellä, missä kirkko kasvaa.

Se, missä paavi voisi tehdä kirkkokunnalle suuren palveluksen on kirkon puhdistaminen pedofiilipapeista ja heidän suojelijoistaan. Myös Benedictus tuomitsi lasten hyväksikäytön, mutta hänen toimensa ongelman juurimiseksi vaikuttivat voimattomilta. Vaikka pedofilia lienee kirkon 400 000 pappismiehen joukossa pienen joukon sairas harrastus, ongelma ja sen peittely-yritykset ovat tahranneet koko kirkkoa.

Näihin skandaaleihin Franciscusta ei ole liitetty. Heti valinnan jälkeen alkoi kuitenkin levitä väitteitä siitä, että Jorge Bergoglio oli aikoinaan Buenos Airesissa seurakunnan johtajana kovin hyvää pataa Argentiinan sotilasjuntan kanssa ja jopa edisti junttaa vastaan pullikoineiden kirkonmiesten saattamista vallanpitäjien käsiin.

Uusi paavi tekee viisaasti, jos antaa ajanjaksosta nopeasti rehellisen selonteon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:11
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
6:00
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
6:00
Kansainvälinen sopimus on jo vuosia vaatinut suostumuksen puutetta raiskauksen määritelmäksi – Suomi ryhtyy toimeen vasta nyt Tilaajille
6:00
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen
22.1.
Hurrikaani kävi näyttämässä Ettalle puolustuspelin mallisuorituksen
22.1.
Jäälinjärven kunnostukseen halutaan lisärahaa - yhteensä haussa 21 000 euroa
22.1.
Pateniemen vuosia ruostuneet proomut halutaan käyttöön – nyt mietitään, mihin käyttöön
8
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
5
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
4
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
4
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
2
"Tarkoituksena kehittää maanpuolustushenkeä" – Tällainen oli kohutun Lemmenjoen kertausharjoituksen ohjelma
1
Eurooppa on pysyvä taistelutanner Britannian konservatiiveille – brexit pahensi puolueen jakolinjoja entisestään
1
Kärpät porskuttaa Liigan kärkipaikalla ja seuran junioriputki pursuaa laadukkaita lupauksia – Kaleva listasi lahjakkaimmat nuoret pelaajat Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image