Pääkirjoitukset

Il­mas­toah­dis­tus vaivaa nuoria – sitä helpotetaan parhaiten päätöksillä, jotka lupaavat heille hyvän tulevaisuuden

KUVA: Anni Männikkö
Pääkirjoitukset 14.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vain pieni osa nuorista uskoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen voi onnistua. Vanhempien pitää antaa heille toivoa. Vanhemmat taas voivat ottaa nuorilta mallia elämäntapojen muutoksessa.

Perjantaina julkistettu, yläkouluikäisten suomalaisnuorten tulevaisuudenuskoa luotaava tutkimus kertoo sekä myönteisiä että huolestuttavia uutisia.

Eniten suomalaisten arjessa muuttuvat nuorten mielestä vuoteen 2050 mennessä liikkuminen, kuluttaminen, asuminen sekä syömisemme. Tuolloin keskeisiä arvoja Suomessa ovat nuorten arvioiden mukaan yhä oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan suurin osa nuorista on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan ja suhtautuu siihen optimistisesti.

Samaan aikaan kolmasosa 4 300:sta tutkimukseen osallistuneesta kokee, ettei heitä kuunnella tarpeeksi heidän tulevaisuudelleen tärkeissä teemoissa. Suorastaan hälyttävää tutkijoiden mukaan kuitenkin oli, että pieni osa nuorista ei pohdi tulevaisuuttaan lainkaan.

Usko tulevaisuuteen ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin on kuitenkin nuoren elämän keskeistä luottamusperustaa.

Merkittävä mittaustulos Lasten ja nuorten säätiön, teknologiayritys Tiedon ja Tulevaisuuskoulu-organisaation toteuttamassa tutkimuksessa on vastauksista esiin nouseva ilmastoahdistus. Nuorten mielestä ilmastonmuutos muokkaa Suomea teknologian kehitystä ja maahanmuuttoakin enemmän.

Hätkähdyttävästi vain kuusi prosenttia nuorista uskoo, että ilmastonmuutoksen hillinnässä onnistutaan.

On nuorten päättely paikkansapitävää tai ei, tämän luvun edessä nykyisten päättäjien, mielipidevaikuttajien ja kaikkien aikuisten on syytä pysähtyä – ja tehdä johtopäätökset. Tärkein niistä on, että nuorille pitää pystyä antamaan toivoa. Sitä syntyy ennen kaikkea teoista, jotka turvaavat nuorille hyvän tulevaisuuden.

Siihen nähden, että ilmastonmuutos on suomalaisnuorten mielestä vääjäämätön, heillä itsellään on kuitenkin vahva valmius toimia sen torjumiseksi. Lähes kaksi kolmesta nuoresta pitää toivottavana, että tulevaisuudessa ihmisten valintoja rajoitetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Samasta ilmiöstä kertoo myös Sitran loppuviikolla julkistama mittaus. Nuoret ovat kestävän elämäntavan suunnannäyttäjiä: kun kaikista vastaajista noin kolmannes kertoo muuttaneensa liikkumistaan, ruokailutottumuksiaan tai asumisratkaisujaan, alle 30-vuotiaista näin on tehnyt lähes puolet.

Lukemia ei kannata äimistellä. On luonnollista, että tämän hetken teini-ikäiset ja nuoret aikuiset miettivät elämää 30 tai 50 vuoden päähän vakavammin kuin se sukupolvi, joka tietää, ettei ole tuota maailmaa kokemassa. Tällä hetkellä toivo pitää silti asettaa nykyisten päättäjien valistuneisuuteen.

Kiistatonta tietysti on, ettei ilmastonmuutosta voi ratkaista vain suomalaisin päätöksin. Suomen keskeinen vaikuttamisreitti on EU, jossa nyt väännetään muun muassa siitä, pitääkö unionin olla hiilineutraali vuoteen 2050.

Valitettavan moni EU-maiden päättäjä edelleen katsoo tulevaisuutta vain seuraaviin vaaleihin asti ja saa sille äänestäjiltäkin tukea.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Mua ei niinkään ahdista ilmastonmuutos vaan se, ettei enää muusta puhuta! Käykää vaikka Bangkokissa kattomassa liikenteen määrää. Taitaa olla autoja ja pyöriä enemmän kuin koko härmässä. Tyhmät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on huolehtia itsestään, omasta perheestään ja ystävistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On nämä ilmastouutisien komenttipalstat kyllä jänniä. Ilmastotieteilijöitä -ja asiantuntijoita pukkaa ovista, ikkunoista ja savupiipuista. Tieteen perusteella kehitetyt autot, kännykät, netti, televisio, radio jne. kyllä kelpaavat. Mutta auta armias, kun ihan samalla fysiikalla, kemialla ja matematiikalla pystytäänkin mallintamaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, niin ei pidä paikkaansa ja eräässä blogissakin kumottiin ja taksikuskikin oli samaa mieltä, että pölijät ilmastotieteilijät mistään mitään tiedä.

Tiede ei toimi näin, ette voi valikoida vain kivoja juttuja ja lapsellisesti leikkiä (kieltää) ikävien asioiden olemassaoloa. Syöpä, HIV ja gammasäteily ovat harmillisia asioita ihmisille, mutta tieteellisesti ja kokeellisesti todistettuja ja täten meidän vain tulee elää siinä todellisuuden kanssa missä ne ovat olemassa. Lukekaa vaikka kirjoja, jos ei pää kestä todellisuutta.

Mutta luetelkaa toki alle ne kaikki denialistikliseenne jölleen kerran, olkaatte hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten on heitä, jotka eivät vaivaudu lukemaan ensimmäistäkään vertaisarvioitua artikkelia aiheesta koska eivät ymmärrä siitä yhtään mitään, vaan harppovat viihdeuutistasoisen lehtiartikkelin joka kolmannen rivin kautta tänne kommentoimaan kuinka maapallo tuhoutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä kommenttiketjussa taas joku trolli yrittää syöttää feikkitutkimusta. Lukekaa IPCC:n raportti.

Tarvittavat muutokset hiilineutraaliin maailmaan ovat isoja järjestelmämuutoksia, eivät mitään teinien kulutustottumusten muuttamista. Tosin samalla kun vaatii päättäjiltä rankkoja toimia, on hyvä aloittaa krääsän ja rättien ostamisen lopettamisella, syödä kasvisruokaa, käyttää sitä kännyä puolta vuotta pitempään, kävellä, pyöräillä tai mennä bussilla kouluun, kavereille ja harrastuksiin. Aikuisten teot ovat vielä vaikuttavampia, kun vaihtaa lämmityksen ja sähkön uusiutuvaan ja jos on pakko käyttää autoa, ostaa sähkö-, kaasu- tai hybridiauton.

Joku oli huolissaan roskien keräämisestä. Onnittelut pienistä huolista. Me muut katsomme kauhulla kun maapallo kuumenee ja tuhoutuu, jota prosessia jotkut ilkeät/höynäytetyt/maksetut trollit haluavat ilmeisesti vielä nopeuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue itse se raportti. Alkuperäisenä, ei lyhennelmää. Ja lue sitten ne vertaisarvioidut julkaisut, joihin IPCC:n raportti perustuu. IPCC kun ei itse tutki ilmastoa, eikä IPCC:llä edes ole yhtään ilmastotutkijaa. Saatat kauhistua nykyisestä mielipiteestäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh nyt olet ihan laukalla, katsoppa ohjelma muovista saatat hämmästyä. Jos tässä joku kuumuu niin näppikset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuore suomalainen tutkimus: ei todisteita ihmisen aiheuttamalle ilmaston-muutokselle
Turun yliopiston tutkijoiden tuore tutkimus osoittaa, että ihmisen aikaansaannos 0.1 C lämmön noususta viimeisen sadan vuoden aikana on vain 0.01 C.
Voiko ihminen siis juurikaan vaikuttaa asioiden kulkuun, tietenkin on hyvä vähentää päästöjä, mutta myös faktat olisi hyvä kertoa, Suomen hiilidioksidipäästöt ovat noin 0,14 % maailman kokonaispäästöistä, joten Suomi ei voi juuri vaikuttaa, vaikka täällä päästöt pusotetraisiin nollaan. Intian päästöt kasvavat kaksi kertaa Suomen kokonaispäästöjen verran vuodessa ja Kiinan päästöt ovat ihan omaa luokkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ahdistaa ettei immeiset osaa laittaa roskia roskiin vaan kaikki tienpientareet, kioskien, ostereiden ja baarien seutu on roskien peitossa ja kaiken kukkuraksi muoviroskaa. Roskien huolettomaan käsittelyyn syyllistyvät myös nuoret.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä konkreettisia toimia nuorille ajettavaksi.
1. Sähköt katkaistaan puoleksi tunniksi kaksi kertaa vuorokaudessa.
2. Yksi aikuinen saa lentää korkeintaan 1000km vuodessa.
3. Polttoaineita yksityisiin ajoihin saa ostaa enintään 800l vuodessa.
4. Muovipakkauksille 15% haittavero kaiken päälle.
5. Tuontivaatteille ja elintarvikkeille 18% tullimaksut nykyisten päälle.
6...
Ei marssiminen ja huutaminen juurikaan auta. Täytyy alkamaan tekoihin. Kyllä se näihin mukavuuksiin tottuneelle alkaa ilmastoaktiivisuus pikkuhiljaa hiipumaan, olettaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaisia keinoja, jatkan vähän:
6. Keinokuituvaatteiden, varsinkin polyesteri joka on muovia, ostaminen lopetetaan kokonaan.
7. Luontoa tuhoava lithiumakkupuhelin jätetään ostamatta.
8. Syödään pääasiassa vain lähiruokaa ja jätetään ostamatta kaikki sellainen ruoka, joka kuskataan laivoilla valtamerien takaa. Ostamatta jää siis ulkolainen superfood goijimarjat. Sen sijaan menään läheiseen mustikkametsään poimimaan superfoodia läheltä.
Näillä nuoriso voi ihan itsekin tehdä "Ilmastotekoja nyt!!!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

9. Jätetään kaikki Kiinassa valmistetut tuotteet, ja tuotteet jotka sisältävät kiinalaisia komponentteja, ostamatta. Ja lopetetaan niiden käyttö.
Taitaisi olla internet melko hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se "ahdistus" ja ilmastolakkoiluhalu siitä hälvenee kun otetaan konkreettiset toimet esiin.

Aloitetaan nyt vaikkapa siitä, että alle 15km matkat kouluun ja harrastuksiin kävellään tai pyöräillään. Aina. Kesät, talvet, tuulet ja tuiskut.

Seuraavaksi rääsyjen shoppailu seis. Vaatteet ostetaan kierrätyksestä tai tehdään itse.

Kolmanneksi, kansainvälisten konsernien tuottamien kemikaalien, kuten meikkien ja hiustuotteiden käyttö lopetetaan. Kokonaan.

Miltäs kuulostaisi? Alkaako helpottaa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret lienevät oikeassa arvioidessaan, ettei ilmastonmuutoksen hillinnässä onnistuta. Tämä johtuu siitä, ettei tarvittavia toimia saada globaalisti toteutettua. Tikun nokkaan nostettu EU ja Suomen puheenjohtajuus ovat vain yksi palanen kokonaiskuvassa.

Ilmastoahdistusta vähentäisi, jos aihetta käsiteltäisiin julkisuudessa vähemmän. Vaalien välillä tämä lienee mahdollistakin. Toinen ja rinnakkainen vaihtoehto on uskotella, että on tehty tärkeitä päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Esim. kasvisruoan lisääminen kouluissa ja laitoksissa olisi tällainen päätös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on totta, lämpötilat ovat kohonneet tutkijoiden mallinnusten mukaan. Viime vuodet ovat olleet mittaushistorein kuumimpia. Esimerkiksi Alaskassa on ollut poikkeuksellisen kuuma vuosi, nyt siellä on paljon metsäpaloja. Ranskassa ja Intiassa tappohelteitä. Kaikkialla maailmassa jäätiköt sulavat, nyt myös antarktis alkaa murentua. Koralliriutat kuolevat. Oltuaan tuhansia vuosia vakaita kasvihuonekaasujen pitoisuus alkoi kohota 200 vuotta sitten kun teollistuminen lähti käyntiin. Ihmisen aiheuttama kasvihuonekaasujen pitoisuuksien hurja nousu aiheuttaa nykyisen ilmastokriisin.

Tutkijat ennustavat että kohta tullaan pisteeseen, jossa lämpeneminen alkaa kiihtyä hallitsemattomasti. Esimerkiksi ikiroudan metaanitaskut purkautuvat ja metaani on erittäin voimakas kasvihuonekaasu. Mikrobien kasvihuonekaasutuotanto voi myös kiihtyä. Maapallon järjestelmät ovat myllerryksessä, kehitys voi olla täysin hallitsematonta.

Monet ilmastotutkijat ovat raivoissaan ja epätoivoisia kun heitä ei kuunnella. Tuhannet tutkijat ovat lyöneet faktat pöytään ja soittaneet hälytyskelloja, nyt on viimeinen hetki toimia ja ne toimet pitää olla radikaaleja.

Jos sinä et ole vuosikausia ilmastoa tutkinut tieteentekijä, älä levitä valeuutisia, ole hiljaa. Älä puoskaroi asialla josta mitään et tiedä. Älä ole fossiliteollisuuden propagandamarionetti.

Voisit olla osa ratkaisua, mutta ei, päätät toimillasi varmistaa ihmiskunnan tuhon. Turha tulla sitten itkemään, kun ruuantuotanto on niin suurissa vaikeuksissa, että nähdään nälkää ja pitäisi vielä ruokkia miljoonia pakolaisia. 2015 pakolaisaalto on puropahanen sen rinnalla, mitä tullaan näkemään kun ihmisen aiheuttama (ja sinun varmistama) ilmastonmuutos laittaa valtavat pakolaisvirrat liikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoitu. Viha on huono tunne, se sairastuttaa. Ilmastotieteilijät eivät suinkaan ole yksimielisiä ilmastonmuutosten syistä ja ihmisen osuudesta. Maapallolla on ollut huomattavasti nykyistä lämpimämpiä kausia ja niin vain elämä jatkuu. Grönlantikin oli yhteen aikaan vihreä saari, siitä kai nimikin on tullut.
Ilmakehän ja maaperän saastuttaminen erilaisilla ihmisen valmistamilla kemikaaleilla pitäisi lopettaa. Hiilidioksidi ei ole myrkky, vaan yksi tärkeistä kasvihuonekaasuista. Mitä enemmän hiilodioksidia, sitä paremmin kasvit voivat ja meille kasvaa ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinähän olet varsinainen apokalyptikko. Sinä olet uskossasi vahva, mutta miksi melkoinen osa alan tutkijoista suhtautuu edelleen hyvin kriittisesti väittämiin ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen. Tätäkin sinun sietäisi miettiä. Ei tässä paljon viha eikä raivo auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image