Pääkirjoitukset

Hätäilyä aktiivimallin purkamisessa – uudenkin hallituksen pitää olla huolellinen lain­val­mis­te­lus­sa

Lainsäädännön arviointineuvosto pitää hallituksen esitystä aktiivimallin leikkureita koskevasta lakiesityksestä vaikeasti hahmotettavana. Lainsäädännössä on oltava huolellinen oikeudellisuuden, teknisten yksityiskohtien ja vaikuttavuusarvioiden takia. Jos on kiire, niin helposti syntyy sutta ja sekundaa. KUVA: Nina Susi/Arkisto
Pääkirjoitukset 11.10.2019 6:00 | Päivitetty 11.10.2019 7:13
Pääkirjoitus

Hallitus saa lainsäädännön arviointineuvostolta sapiskaa aktiivimallin purkamista koskevan lakiesityksen puutteista. Lainvalmistelussa on oltava huolellinen, muuten syntyy sutta ja sekundaa.

Lainsäädännön arviointineuvosto moittii hallitusta poikkeuksellisen kovasanaisesti aktiivimallin purkamista koskevan lakiesityksen puutteista.

Arviointineuvoston keskiviikkona julkaiseman lausunnon mukaan aktiivimallin leikkureita koskeva esitys on vaikeasti hahmotettavissa eikä siitä oikein selviä, minkälaista ongelmaa loppujen lopuksi on tarkoitus korjata.

Arviointineuvosto antaakin hallitukselle laiskanläksyä ja kehottaa korjaamaan esitystä neuvoston lausunnon mukaisesti ennen kuin hallituksen esitystä viedään eteenpäin.

Aktiivimallinleikkurin purkaminen oli keskeinen osa SDP:n ja vasemmistoliiton kampanjointia viime kevään eduskuntavaaleissa. Edellisen hallituksen luomaa aktiivimallia on moitittu työttömiä nöyryyttäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei jääty aikailemaan, vaan aktiivimallin kumoamista koskeva työttömyysturvalain muutosehdotus lähti lausunnolle elokuun puolivälissä, vaikka valmistelussa ei ollut käytettävissä aktiivimallin vaikutuksia arvioivaa loppuraporttia.

Hallitusohjelman lupausten mukaisesti lakiesityksessä ehdotetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet kumotaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty. Aktiivimallin edellytysten täyttämättä jättäminen ei enää johtaisi työttömyysetuuden alentamiseen 4,65 prosenttia.

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksia selvittävän raportin tutkimustulokset julkaistaan kuitenkin vasta lokakuun lopussa. Tutkimustulokset luvattiin ottaa lainvalmistelussa huomioon myöhemmin.

Näin kiire ei sentään pitäisi olla, kun on kyse vain muutamista kuukausista. Lainsäädännön arviointineuvostolta saadut moitteet osoittavat, että aktiivimallin purkamiseen tähtäävä lakiehdotus on kiireen ja poliittisen tarkoituksenmukaisuuden takia huteralla pohjalla. Hallitus halusi osoittaa, että se toteuttaa lupauksensa ripeästi, mutta nyt jouduttiin vain ojasta allikkoon.

Toimeksianto aktiivimallin leikkureiden poistosta näyttää sitoneen virkamiesten käsiä. Arviointineuvosto opastaa, että aktiivimallin lopullisia tutkimustuloksia pitää hyödyntää esityksen valmistelussa.

Rinteen hallituksen pitäisi varoa, ettei se sorru samanlaiseen hutilointiin, josta aiemmin moitittiin Juha Sipilän (kesk.) hallitusta. Lainvalmistelussa on syytä olla huolellinen, muuten syntyy sutta ja sekundaa, jota joudutaan myöhemmin paikkaamaan.

Sipilän hallitus joutui perumaan useita lakiesityksiä, koska vahvan poliittisen ohjauksen takia niissä ilmeni oikeudellisia ongelmia. Yhden jos toisenkin kerran törmättiin perustuslakiin. Silloinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi, että hallitus oli sivuuttanut hänen kantojaan ongelmallisten lakiesitysten korjaamisessa. Oikeusoppineet huomauttivat tuolloin, että poliittisten päättäjien on annettava lainvalmistelulle riittävästi aikaa.

Asiantuntijoiden hyvät neuvot pätevät myös nyt. Lainvalmistelulle on annettava sille kuuluva aika. Sillä taataan, että tehdään huolellista työtä.

Juttua muokattu 11.10. kello 7.14. Jaakko Jonkan nimi korjattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Täysin käsittämätöntä on tällainen politiikka, jossa työttömiä nöyryytetään. Heitä kohdellaan kuin he olisivat suuria rikollisia ja huijareita. On iso joukko veronmaksajien kustantamia byrokraatteja, joiden ainoana tehtävänä on antaa karenssia. Kuinka kalliiksi tällainen tulee veronmaksajille? Miksi ihmeessä työtöntä ei kannusteta ja anneta neuvoja virkailijan vastaanotolla. Tällainen syyllistävä byrokraattivirkailija on täysin turha virka. Suuri joukko työttömiä jättää koko homman kesken. Osa heistä syrjäytyy. Kukaan ei edes halua auttaa. Joku mainitsi mahdollisuuden lisäkoulutukseen. Sekin on byrokraatin määräysvallassa. Jos itse ehdottaa mitä haluan opiskella lisää, byrokraatti estää sen kuitenkin antamalla karenssia. Joku merkonomi tietää paremmin mitä korkeasti koulutettu saa opiskella. Ketä motivoi tällainen järjestelmä? Kankea neuvostoaikainen byrokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kyllä pidä paikkaansa. Sain juuri lausunnon te-toimistosta jolla saan opiskella omaehtoista koulutusta ja saan tuen siihen pariksi vuodeksi. Koulutukseen pitää antaa perustelut että miten se edistää omaa työllistymistä.
Sinun tietosi on vanhaa tietoa. Opiskelusta ei anneta karenssia. Opiskelujen etenemisestä annetaan tieto 6kk välein te-toimistolle. Myös ansiosidonnaisella saa opiskella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli oli säädettäessä täysi susi, eikä kukaan oikein tiennyt miten se kanssa toimitaan. Oliko se ollenkaan hyvän lainvalmistelun tuote. Poistamalla leikkuri ei työttömät voi edelleenkään olla sen helpommalla kuin ennenkään. Karenssit työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä johtuen jatkuvat edelleen. Täällä näkyy asioista tietämättömät kirjoittelevat provosoivia viestejä työttömiä kohtaan. Nämä taitavat täyttää kiihoittamisen kansanryhmää vastaan. Pitäisikö näistä kirjoituksista tehdä ilmoitus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Juha Sipilä juntannut tuon Aktiivimallin läpi muutamassa viikossa kuuntelematta "asiantuntijoita" mitä sitten lienevätkin sitä vasten peilaten tämä aktiivimallin purku sujuu todella hidastellen ,hyvä että puretaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei siinä mitään hätäilyä ole, olisi vain pitänyt kumota nykyinen ja palata entiseen ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Aktiivimalli ei jostain syystä lähdekään. Niin sitten noi teollisuusliiton tyehto heikennykset kin täytyy mennä läpi., puolitetaan lomarahat, ylityökorvaukset pois , sairausajan palkka pois ja kiky tunteja lisää k, kolme lauantaita töissä löysi korotukset pois. Siinä listaa mitä työn antaja puoli ehdottaa . Niin saadaan työssä käyvillekkin keppiä olan takaa, kun aina halutaan rankaista työtöntä . Jos noi ehdotukset menee läpi niin ei sitä kannata töissä käyäkkään, vai mitä olette mieltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen vaalikausi menikin kätevästi kun perustuslakivaliokunta etsi porsaan reikiä jolla kaikki mahdolliset uudistukset voidaan torpata ja paluu paikalleen jämähtäneelle Stalinistiselle 70-luvulle voisi vihdoin toteutua. Nyt saavat maistaa omaa lääkettään. Jos ei muuta, niin ehkä tästä vielä saadaan muutamat hyvät naurut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta keskustavasemmistolaisen hallituksen ei tarvitse olla niin kovin huolellinen, muutoin jo päätöksien tekoon kuluu liikaa aikaa, mikä saattaa johtaa toteuttamisen viivästymiseen. On eroa aatteella ja aatteella, ei pitäisi valittaa nykyhallituksesta, se on hyvä, suuren johtajansa Rinteen kaltainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se poistu, eikä pidäkkään. Koventaa sitä aktiivimallia pitäisi.
Muutoksia toki pyrkivät väsäämään, mutta poistu ei.
Elämäntapatyöttömät pitää laittaa kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi työpaikan tarjoaminen ei kävisi?

Ai niin, tarkoituksesihan ei ole auttaa, vaan kostaa, vaikka syyttömille, kunhan vaan saat vihanhimosi tyydytettyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Värikäs merkki rintaan liikuttaessa kodin ulkopuolella ja asutuskeskuksissa saa liikkua vain viiden ryhmissä. Kauppojen pilaantuneita hedelmiä heittohaluisille voisi myös tarjota ilmaiseksi. Kaikki puhelut ja muu viestittely julkiseksi.

Jossain muuten oli analyysi, minkä mukaan omaa pahaa oloa puretaan niihin joiden koetaan olevan huonommassa asemassa kuin itse on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entäs nämä sitte kellä on eläkepäätös tai kuntoutus tuki päätös kesken ja syövät lellaisia obioidi särkylääkkeitä ettei pystyssä taho pysyä eikä rahaa tule kun eläke ja kuntoutustuen päätös kestää niin kauan ja nämä ilmoittautuu sairaslomalaisena työnhakijaksi että saavat rahaa jostakin niin tämä aktiivi malli koskee myös heitä. Heidän on myös etittävä töitä määrätty määrä kuukaudessa vaikkeivat särkylääkkeiden takia pystyssä meinaa pysyä ja jos joku työn antaja haluaisi ottaa kyseisen työnhakijan töihin niin se ei voi mennä särkylääkkeiden takia ja keskeneräisten hakemuksien takia ja näin ollen hänellä lakkaa päiväraha juoksemasta. Nimittäin kokemusta on tästäkin asiasta ettei tarvi kenenkään väittää ettei näin olisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaajat asialla. Kansa on puhunut. Haliituksesta toiseen sama ilmiö toistuu eli ei tunneta alaa, jolla työskennellään. Vähän sama kuin kaupassa asiakas yrittäisi ostaa televisiota, mutta lähtee mukanaan sähkösopimuksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimehallituksen aikana silloinen oppositio, nykyiset hallitusvastuu puolueet, vasuri, vihreät, demarit, huutivat kitalaki punaisena, ettei hallitus hallitse lainsäädäntöä. Eipä näy olevan heilläkään. No nyt heille pitäisi antaa samaa viestiä, homma ei hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoperustainen päätöksenteko unohtui jo ennen kuin puoli vuotta tuli täyteen. Miksi asiantuntijoiden ei anneta tehdä työtään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus oli laki asioissa törmäys kurssilla koko ajan. Aktiivi leikkurit tehtiin, siksi että saatiin Sote sekoiluun rahaa. Aktiivimalli ei ole tuonut yhtään ainutta uutta avointa työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa taas työttömillä helpot ajat. Rahaa tulee 20e kuukaudessa lisää mitään ei vaadita. Sohvalla saa rauhassa löhötä ja kitata kaljaa. Sitten itsell tippuu tulot 557e vuodessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanpas sitä vihamielistä työttömiä kohtaan, on mahtavaa kun itselläsi menee elämässä niin mahtavasti että on aikaa hyökätä huonommassa elämäntilanteessa olevia henkilöitä kohtaan. Mietitkö koskaan pitemmälle asioita? Elämä ei ole mustavalkoista ja kaikki ihmiset eivät ole identtisiä keskenään.

Itse kerkesin olla vain vuoden työttömänä opintojen jälkeen, enkä käytä alkoholia enkä myöskään löhönnyt sohvalla kuten ei 99% nyky-työttömistäkään tee. Nykyisin on varsinkin vaikeaa tulla toimeen, vuokrat ovat noussu taivaisiin, ruuan hinta nousee, polttoaineen hinnat nousee, Carunan epäinhimilliset riistohinnat.
Mitä olen huomannut yrityksien epäreilut vaatimukset ja riistopalkat jolla ei selviä kuukauttakaan edesauttaa työttömien määrien kasvua, sillä välin pomojen bonukset nousee ja porukkaa potkitaan pihalle "YT-neuvotteluissa".

Aktiivimallileikkuri pitäisi olla yrityksille, ei työttömille ihmisille jotka ei mahda sille mitään kun ei firmat palkkaa töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli= päivärahalla ja 9 euron kulukorvauksella ilmaistöitä yrityksille. Kunnon sosialismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image