Pääkirjoitukset

EU:n suuntaa haastetaan

Pääkirjoitukset 12.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Italian ja Puolan oikeistojohtajat virittelevät uutta liittoumaa Euroopan unionin sisälle.

Touko-kesäkuun eurovaalit ovat koko unionin suunnan kannalta poikkeuksellisen merkittävät.

Viime keskiviikkona Puolan Varsovassa ajettiin jo määrätietoisesti asemiin loppukevään eurovaaleja varten. Kaupunkiin saapui vieras Italiasta poliisitakki päällään. Tulija oli Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini. Hän saapui tapaamaan erityisesti hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen johtajaa Jaroslaw Kaczynskia.

Salvini johtaa oikeistopopulistista Lega-puoluetta. PiS:ää voi luonnehtia oikeistokonservatiiviseksi. Keskeinen puolueita yhdistävä seikka on voimakas tyytymättömyys Euroopan unioniin. Kumpikaan ei kuitenkaan halua viedä maataan EU:sta ulos.

Varsovassaei lähtöuhkauksia kuultukaan. Sen sijaan Salvini kertoi Italian ja Puolan yhteisistä tavoitteista tulevissa eurovaaleissa. Varapääministerin mukaan nuo suunnitelmat tuovat Eurooppaan ”uutta verta, uutta voimaa ja uutta energiaa”.

Salvinin konkreettinen tavoite on luoda Euroopan parlamenttiin vahva kansallismielinen oikeistoryhmä, jossa Puolan PiS:n ohella olisivat mukana ehkä Le Penin kansallinen liittouma Ranskasta sekä Itävallan vapauspuolue.

Ideologisesti samaan leiriin istuisi myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue. Nimenomaan Orbánin kanssa Salvini julkisti viime elokuussa maahanmuuttovastaisen manifestin.

Tähän asti Orbánin puolue on johtajansa autoritaarisista otteista ja aisan yli potkimisista huolimatta saanut pysyä europarlamentin keskustaoikeistolaisessa EPP-ryhmässä, jolla ei ole ollut ryhtiä erottaa EU:n ydinarvoista erkaantunutta puoluetta.

Kun oikeistopopulistit aiemmin lähinnä julistivat sanomaa EU:n tulevasta hajoamisesta, Salvinin tavoitteena näyttää olevan unionin kurssin kääntö sisältä päin.

Äänestäjien päätä voidaankin yrittää kääntää puhumalla ”vallan ottamisesta takaisin Brysselin byrokraateilta”, mutta jos iskulauseet muuttuvat kapeakatseiseksi kansallismieliseksi politiikaksi, edessä voi olla integraation pysähdys ja tähänastisten saavutusten kuten vapaan liikkumisen mureneminen.

Populistien innokkaimpia haaveita kuitenkin jarruttaa se, että EU:n saama tuki kansalaisilta on viime aikoina ollut vahvempaa kuin koskaan ennen. Puolalaisista enemmän kuin kaksi kolmesta pitää jäsenyyttä hyvänä asiana, Unkarissa kuusi kymmenestä ja Italiassakin selvästi suurempi osa pitää jäsenyyttä hyvänä kuin huonona.

Euroopan laitaoikeiston ja populististen puolueiden yhteistyössä on myös kriittiset kohtansa kuten suhde Venäjään. Salvini on Putinin ihailija, ja tämän kaveri haluaa olla Orbánkin. Puolan Kaczynski taas suhtautuu Venäjän johtajaan kuin ruttoon.

Eikä Puolan johtaja ole lainkaan innostunut siitäkään Salvinin ajatuksesta, että turvapaikanhakijoita sijoitettaisiin nykyistä paljon tasaisemmin kaikkiin EU-maihin.

Populistien voimakas eteneminen synnyttäisi EU:hun epävarmuuden ajan, sekä unionin sisällä että sen ulkosuhteissa kuten Venäjän-politiikassa. Se ei missään tapauksessa olisi Suomenkaan etu.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

On hyvä että otetaanetäisyyttä Eu:n liittovaltio pyrkimyksiin. Kansallisen identiteetin vahvistuminen on kovasti ristiriidassa nykyisen kehityksen kanssa joka johtaa lopulta kaiken kansallisen päätäntävallan menettämiseen, lopunkin itsenäisyyden menettämiseen.
Olisiko kuitenki hyvä pitää kiinni edes niistä pienistä itsenäisyyden rippeistä mitä vielä on jäljellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Äänestäjien päätä voidaankin yrittää kääntää puhumalla ”vallan ottamisesta takaisin Brysselin byrokraateilta”, mutta jos iskulauseet muuttuvat kapeakatseiseksi kansallismieliseksi politiikaksi, edessä voi olla integraation pysähdys ja tähänastisten saavutusten kuten vapaan liikkumisen mureneminen."

Kenelle valta otetaan takaisin näissä entisissä Itä-Blokin maissa ? Moskovalleko ? Lyhyt näyttää olevan muisti näissä maissa, ei edes 30 vuotta. Lyhyt näyttää olevan muisti myös muutamilla Suomessakin, kun puhuvat "etäisyyden ottamisesta EU:hun", jolla todellisuudessa tarkoittavat Fixitiä. Fixit-sanaa ei näinä aikoina ole ehkä poliittisesti edullista käyttää johtuen Brexitistä. Mutta asian tavoite ei näiltä ole mihinkään kadonnut.

Että pieni 5,5 miljoonan Suomi pitäis palauttaa siihen YYA-ajan lähtöruutuun, josta presidentti Koivisto määrätietoisesti johti Suomen 90-luvun alussa takaisin läntiseen kulttuuripiiriin, euroon ja EU:hun. Jos Suomi olisi taas yksin itänaapurin kyljessä, ei olisi kuin ajan kysymys, kun kutsu kävisi "neuvotteluihin" Kremliin. Ja siinä tilanteessa ei taaskaan tuosta kutsusta voisi kieltäytyä. Eikä siinä auttaisi suomalaisten poliitikkojen puheet sotilaallisen yhteistyön jatkuvasta syventämisestä Ruotsin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei voi muuta tehdä kuin todeta, että EU on nykyisin hyvin hyvin riitaisa yhteisö. Siihenpä se jääpikin, ei ole mitään sananvaltaa ja taloudellista vaikutusvaltaa Brysselissä, pieni Venäjän naapurimaa NATOn ulkopuolella. Italia, Unkari ja Puola ajavat omaa kansallista etua EU:ssa, Suomi ei voi näin tehdä mitättömän pienenä valtiona. Suomessa on työttömyyttä, heitteillä olevia vanhuksia, nuoria, lapsia, asunnottomia ja sairaita, kuitenkaan ei uskalleta maailmalle ilmoittaa Suomesta, että hoidamme oman valtion epäkohdat ja ongelmat ensin. Suomi tarvitsee apua EU:lta ongelmiensa hoitamiseksi, miksi raha-apua ei pyydetä. Ihmetouhua kerrassaan, ketä kiinnostaa Suomessa Italian, Puolan, Unkarin, Venäjän ja Putinin "sekoilut" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:36
Syyttäjä vaatii toimittajalle vähintään 15 päiväsakkoa oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – asiaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa
8:57
Erdoğan esitti vaalitilaisuuksissaan terroristin videokuvaa – Uuden-Seelannin ulkoministeri matkustaa Turkkiin selvittämään asiaa
8:43
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti
8:00
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
7:42
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
43
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
39
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
11
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image