Pääkirjoitukset

EU:n suuntaa haastetaan

Pääkirjoitukset 12.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Italian ja Puolan oikeistojohtajat virittelevät uutta liittoumaa Euroopan unionin sisälle.

Touko-kesäkuun eurovaalit ovat koko unionin suunnan kannalta poikkeuksellisen merkittävät.

Viime keskiviikkona Puolan Varsovassa ajettiin jo määrätietoisesti asemiin loppukevään eurovaaleja varten. Kaupunkiin saapui vieras Italiasta poliisitakki päällään. Tulija oli Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini. Hän saapui tapaamaan erityisesti hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen johtajaa Jaroslaw Kaczynskia.

Salvini johtaa oikeistopopulistista Lega-puoluetta. PiS:ää voi luonnehtia oikeistokonservatiiviseksi. Keskeinen puolueita yhdistävä seikka on voimakas tyytymättömyys Euroopan unioniin. Kumpikaan ei kuitenkaan halua viedä maataan EU:sta ulos.

Varsovassaei lähtöuhkauksia kuultukaan. Sen sijaan Salvini kertoi Italian ja Puolan yhteisistä tavoitteista tulevissa eurovaaleissa. Varapääministerin mukaan nuo suunnitelmat tuovat Eurooppaan ”uutta verta, uutta voimaa ja uutta energiaa”.

Salvinin konkreettinen tavoite on luoda Euroopan parlamenttiin vahva kansallismielinen oikeistoryhmä, jossa Puolan PiS:n ohella olisivat mukana ehkä Le Penin kansallinen liittouma Ranskasta sekä Itävallan vapauspuolue.

Ideologisesti samaan leiriin istuisi myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue. Nimenomaan Orbánin kanssa Salvini julkisti viime elokuussa maahanmuuttovastaisen manifestin.

Tähän asti Orbánin puolue on johtajansa autoritaarisista otteista ja aisan yli potkimisista huolimatta saanut pysyä europarlamentin keskustaoikeistolaisessa EPP-ryhmässä, jolla ei ole ollut ryhtiä erottaa EU:n ydinarvoista erkaantunutta puoluetta.

Kun oikeistopopulistit aiemmin lähinnä julistivat sanomaa EU:n tulevasta hajoamisesta, Salvinin tavoitteena näyttää olevan unionin kurssin kääntö sisältä päin.

Äänestäjien päätä voidaankin yrittää kääntää puhumalla ”vallan ottamisesta takaisin Brysselin byrokraateilta”, mutta jos iskulauseet muuttuvat kapeakatseiseksi kansallismieliseksi politiikaksi, edessä voi olla integraation pysähdys ja tähänastisten saavutusten kuten vapaan liikkumisen mureneminen.

Populistien innokkaimpia haaveita kuitenkin jarruttaa se, että EU:n saama tuki kansalaisilta on viime aikoina ollut vahvempaa kuin koskaan ennen. Puolalaisista enemmän kuin kaksi kolmesta pitää jäsenyyttä hyvänä asiana, Unkarissa kuusi kymmenestä ja Italiassakin selvästi suurempi osa pitää jäsenyyttä hyvänä kuin huonona.

Euroopan laitaoikeiston ja populististen puolueiden yhteistyössä on myös kriittiset kohtansa kuten suhde Venäjään. Salvini on Putinin ihailija, ja tämän kaveri haluaa olla Orbánkin. Puolan Kaczynski taas suhtautuu Venäjän johtajaan kuin ruttoon.

Eikä Puolan johtaja ole lainkaan innostunut siitäkään Salvinin ajatuksesta, että turvapaikanhakijoita sijoitettaisiin nykyistä paljon tasaisemmin kaikkiin EU-maihin.

Populistien voimakas eteneminen synnyttäisi EU:hun epävarmuuden ajan, sekä unionin sisällä että sen ulkosuhteissa kuten Venäjän-politiikassa. Se ei missään tapauksessa olisi Suomenkaan etu.

MAINOS

Kommentoi

On hyvä että otetaanetäisyyttä Eu:n liittovaltio pyrkimyksiin. Kansallisen identiteetin vahvistuminen on kovasti ristiriidassa nykyisen kehityksen kanssa joka johtaa lopulta kaiken kansallisen päätäntävallan menettämiseen, lopunkin itsenäisyyden menettämiseen.
Olisiko kuitenki hyvä pitää kiinni edes niistä pienistä itsenäisyyden rippeistä mitä vielä on jäljellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Äänestäjien päätä voidaankin yrittää kääntää puhumalla ”vallan ottamisesta takaisin Brysselin byrokraateilta”, mutta jos iskulauseet muuttuvat kapeakatseiseksi kansallismieliseksi politiikaksi, edessä voi olla integraation pysähdys ja tähänastisten saavutusten kuten vapaan liikkumisen mureneminen."

Kenelle valta otetaan takaisin näissä entisissä Itä-Blokin maissa ? Moskovalleko ? Lyhyt näyttää olevan muisti näissä maissa, ei edes 30 vuotta. Lyhyt näyttää olevan muisti myös muutamilla Suomessakin, kun puhuvat "etäisyyden ottamisesta EU:hun", jolla todellisuudessa tarkoittavat Fixitiä. Fixit-sanaa ei näinä aikoina ole ehkä poliittisesti edullista käyttää johtuen Brexitistä. Mutta asian tavoite ei näiltä ole mihinkään kadonnut.

Että pieni 5,5 miljoonan Suomi pitäis palauttaa siihen YYA-ajan lähtöruutuun, josta presidentti Koivisto määrätietoisesti johti Suomen 90-luvun alussa takaisin läntiseen kulttuuripiiriin, euroon ja EU:hun. Jos Suomi olisi taas yksin itänaapurin kyljessä, ei olisi kuin ajan kysymys, kun kutsu kävisi "neuvotteluihin" Kremliin. Ja siinä tilanteessa ei taaskaan tuosta kutsusta voisi kieltäytyä. Eikä siinä auttaisi suomalaisten poliitikkojen puheet sotilaallisen yhteistyön jatkuvasta syventämisestä Ruotsin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei voi muuta tehdä kuin todeta, että EU on nykyisin hyvin hyvin riitaisa yhteisö. Siihenpä se jääpikin, ei ole mitään sananvaltaa ja taloudellista vaikutusvaltaa Brysselissä, pieni Venäjän naapurimaa NATOn ulkopuolella. Italia, Unkari ja Puola ajavat omaa kansallista etua EU:ssa, Suomi ei voi näin tehdä mitättömän pienenä valtiona. Suomessa on työttömyyttä, heitteillä olevia vanhuksia, nuoria, lapsia, asunnottomia ja sairaita, kuitenkaan ei uskalleta maailmalle ilmoittaa Suomesta, että hoidamme oman valtion epäkohdat ja ongelmat ensin. Suomi tarvitsee apua EU:lta ongelmiensa hoitamiseksi, miksi raha-apua ei pyydetä. Ihmetouhua kerrassaan, ketä kiinnostaa Suomessa Italian, Puolan, Unkarin, Venäjän ja Putinin "sekoilut" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
53
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image