Kolumnit

Yle, hankkikaa Chernobyl-sarja – se saa selkäpiin karmimaan

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 2.6.2019 9:00 | Päivitetty 2.6.2019 16:45
Kyösti Karvonen

Tästä aiheesta oli tarkoitus kirjoittaa jo huhtikuun loppupuolella, kun tapahtumasta oli kulunut 33 vuotta. Aihe hautautui kuitenkin muiden jalkoihin.

Uusi kipinä syttyi, kun kaapelitelevisioverkko HBO Nordic alkoi äsken näyttää tositapahtumiin perustuvaa tv-sarjaa Chernobyl. Vauhtia antoivat myös valkovenäläisen Nobel-kirjailijan Svetlana Aleksijevitshin reportaasiromaani Tshernobylistä nousee rukous sekä ukrainalaisen Harvardin yliopiston professorin Serhii Plohyn teos ChernobylHistory of a Tragedy.

Vaikka tv-sarjan tekijät ovat ottaneet normaaleja taiteilijavapauksia, sarja antaa Tshernobylissä 26. huhtikuuta 1986 vähän ennen puoli kahta aamuyöllä paikallista aikaa tapahtuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta hyvän, ja karmaisevaakin karmaisevamman, kokonaiskuvan.

Kysymys oli paljon enemmästä kuin vain historian pahimmasta ydinturmasta. Sen voi hyvin katsoa aloittaneen tapahtumasarjan, joka räjäytti muutamassa vuodessa koko Neuvostoliiton. Glasnost eli avoimuus ja perestroika pääsivät kunnolla vauhtiin Tshernobylin jälkeen.

Tshernobylin nelosreaktorin sydämen räjähtämisen syitä ja seurauksia arvioivat parhaiten alan asiantuntijat. He eivät kiinnitä paljonkaan huomiota siihen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin, joka pahensi onnettomuuden seurauksia ja jonka takia ne olisivat synkimmässä tapauksessa voineet olla vielä paljon suurempia.

Neuvostoyhteiskuntaa vaivasi kollektiivinen tarve joko vaieta ikävistä tosiasioista, vähintään kieltää ne tai tarvittaessa kylmästi valehdella niistä. Kansalaisille piti kertoa kohti kommunismin auringonnousua kulkeneesta neuvostoyhteiskunnasta vain hyviä uutisia, vaikka totuus oli aivan muuta.

Helmasynti huipentui Tshernobylin turmassa: pikkupomoja huoletti enemmän se, mitä isot pomot sanoisivat kuin se, mitä heidän olisi pitänyt tehdä heti eikä vasta myöhemmin, isojen pomojen käskystä. Isot pomot olivat yhtä lailla järjestelmän kasvatteja.

Turmasta kerrottiin vasta lähes kolme vuorokautta myöhemmin. Vielä päiviä turman jälkeen Ukrainan KGB tutki sabotaasin mahdollisuutta ja seurasi siitä epäiltyjä ulkomaalaisia Kiovassa.

Plohyn teos kertoo karmaisevia esimerkkejä, mitä tapahtui heti turman jälkeen.

Ukrainan puoluejohtaja Vladimir Shtsherbitski pakotettiin viime hetkellä pitämään Kiovan vappuparaati (pakottaja oli mitä ilmeisimmin neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov), hälyttäviksi nousseista säteilyarvoista huolimatta. Shtsherbitskin vaimo on kertonut Plohyn mukaan myöhemmin, että Gorbatshov uhkasi tätä puolueesta erottamisella, ellei vappuparaatia pidettäisi. Ei auttanut, vaikka puoluejohtaja sanoi, että paraatialue ei ollut kuin laakealla Punaisella torilla vaan laaksossa. Suuri osa paraatin vastaanottajista, isokengistä, oli jostakin syystä poissa.

Työskentelin Moskovassa kesän 1986, vähän onnettomuuden jälkeen. Siitä ei enää vaiettu, mutta julkaistu tieto oli niukkaa neuvostokoodikieltä ja sankaritarinoita.

Vanha tyyli oli voimissaan vielä kaksi vuotta myöhemmin. Kiovassa pidetyssä seminaarissa neuvostoliittolaiset ydinenergia-asiantuntijat tekivät parhaansa vähätelläkseen Tshernobylin turman vakavuutta. Muistan vieläkin, kuinka he kiemurtelivat vastatessaan ulkomaisten kirjeenvaihtajien suorasukaisiin kysymyksiin.

Itse paikan päällä Tshernobylissä pahimmat jäljet oli jo siivottu. Turvatoimia oli muistaakseni yksi: bussista laskeutuessa ja siihen noustessa piti kävellä puhdistusnestettä sisältäneen astian kautta. Pripjatissa ydinvoimayhtiön tiedotusjohtaja sanoi, että kaupungissa voisi asua – ellei olisi säteilyä. Leninin patsas törötti paikallaan.

Turmassa ja heti sen jälkeen ei kuollut kovin paljon ihmisiä. Tiedän yhden, yhä elävän lentäjän, jonka ohjaamasta helikopterista pudotettiin auki räjähtäneeseen kolmosreaktoriin booria ja hiekkaa. Arviot turman aiheuttamista syöpäkuolemista vaihtelevat suuresti.

Jotakin kertovat kuitenkin Plohyn kertomat luvut. Säteily saastutti Ukrainan pinta-alasta viisi, mutta turman suurimman uhrin, Valko-Venäjän, pinta-alasta peräti 23 prosenttia. Venäjän saastunein alue oli absoluuttisesti suurin, senkin pinta-alasta puolitoista prosenttia.

Ylen kannattaisi hankkia ja näyttää Chernobyl-sarja. Tosipohjaisuudellaan se hakkaa mielikuvitussarjat mennen tullen.

16.43: Korjattu jutusta kohta, jossa kerrottiin että onnettomuudesta tuli kuluneeksi huhtikuussa 30 vuotta. Tapahtumasta tuli huhtikuussa kuluneeksi 33 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Haluaisin suositella samaa, kansalaisten tulisi saada tietää mitä ydinturma pahimmillaan voi tarkoittaa, mutta tätä pitäisi mielestäni sensuroida, nyt se näyttää liian selkeästi ja läheltä mielestäni jopa tehosteilla mässäillen yhden järkyttävimmistä tavoista kuolla hidas hirvittävä tuskallinen kuolema. En voinut katsoa edes sitä kokonaan, piti peittää järkyttävimmät kohdat. (jakso 3 varoitus niille herkille jotka aikovat katsoa)

Sarja on muuten erinomainen, monelta osin historiallisesti tarkka, hyvää näyttelijätyötä, tilanteita voimistavat musiikit, hyvät tehosteet ja lavasteet.

Moni kohtaus on kuin suoraan Grigori Medvedevin kirjasta: The truth about Chernobyl. Hyvä kirja jos aihe kiinnostaa, mutta herkempien kannattaa skipata kappale Moskovan nro 6 klinilalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Harrisburgissa täytyi ikkunat sulkea
Voi Suomessa aina huoletta kulkea
Harrisburg on jossain toisella planeetalla
Ei sellaista voi sattua
Koivun ja tähden alla
Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa
Totta toki muun muassa Olkiluodossa
Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
On täydellisiä
Joka nippeli ja rööri
Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla
On erehtymättömyyttä meillä melko valikoima
On UKK, YYA sekä Imatran Voima
Ei mikään vaara meidän kuvioihin mahdu
Jollei sitten Kiinassa
Suomi-Ilmiöitä tapahdu
Uraani halkeaa
Ja tuottaa…

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruvenneet entistä isäntää arvostelemaan! Hah!

Itse asiassa puolueeton dokkari olisi hyvä teh... nähdäkin jopa täällä valheitten perinne-Suomessa. Ja samalla käyttää aikaa hiukan opiskeluun ydinvoiman turvallisuusasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätoimittelija ei nyt ymmärrä elokuva ja todellisuuden eroa. Ei hollywoodissa totuus kiinnosta vaan raflaava elokuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen sarja. Sarja on ennen kaikkea faktoihin perustuva kertomus siitä, mitä vasemmistolaisuus yhteiskunnalle lopulta tekee. Äärivasemmisto kaappasi Venäjällä vallan 1900-luvun alussa, alisti kansan ja perusti Neuvostoliiton jossa jouduit vasemmiston keskitysleirille heti jos puhuit ääneen väärin tai et suostunut vasemmiston hirvittäviin sääntöihin.

Tämän tapahtumaketjun seurauksena syntui myös Chernobyl ja sitä seurannut Chernobylin ydinkatastrofi. Missään muualla maailmassa ei ole sattunut vastaavaa onnettomuutta kuin vasemmistolaisessa Neuvostoliitossa. Tästä on vedettävissä vain yksi johtopäätös ja se on se, että vasemmistolaisuus rampauttaa yhteskunnan ja mikään ei toimi laadukkaasti - ei edes ydinvoimala.

Tarina saa kuitenkin onnellisen päätöksen, sillä pian Chernobylin ydinkatastrofin jälkeen, Venäjän kansa nousi äärivasemmistoa vastaan ja koko Neuvostoliitto kaatui. Tämän jälkeen Venäjän kansa on äänestänyt johtajakseen toistuvasti Putinin joka on luvannut, että vasemmistolaisuus ei palaa enää koskaan Venäjälle ja että kansa saa elää ja olla vapaasti nyt ja tulevaisuudessa. Hyvin ovat asiat nykyään Venäjällä toimineet kun ovat palanneet vapaaseen yhteiskuntaan pois vasemmistolaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpi reaktoei siellä nyt räjähti? Tekstissä puhutaan ensin 4 reaktorista ja loppupuolella 3 reaktorista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen suojatyöpaikat pois. Siellä istuu Tampereella js varsinkin Hesassa niin montsöa hyväpalkkaista suunnittelijaa ja hallinon työntekijää, että ihan hirvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hbo kiittää ja antaa toimittajille ilmaisia kuukausia ja vähän rekvisiittaa päälle. Ilmaisia mainoksia ei ole olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Ei ole kysymys pelkästä atomivoiman tekniikan vaarallisuudesta, vaan myös siitä miten erilaiset organisaatiot ja ihmiset paineidensa keskellä kriisitilanteessa toimivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ylen rahoista voidaan ottaa puolet pois, koska näillä veromarkoilla tehdään liberaalipoliittista propagandaa ja lähetetään eetteriin aivan turhia sarjoja ja uusintoja, joita kukaan ei katso. Puoli miljardia on paljon rahaa, josta puolet joutaa pois.

Mitä säteilyonnettomuuksiin tulee, kuuluu niihin aina vähättely. Tätä vähättelyä tapahtuu myös länsimaissa yhtälailla. Sen vuoksi onkin tärkeää, että STUK valvoo ja ohjaa kunnossapitoa, että rakentamista ja ei tingi turvamääräyksistä yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yken tekevisiopuoli olisi syytä lakkauttaa. Kansalaiselle riittää netti ja radio tänä päivänä. Se puolitttaisi veronkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme halua tahrata lisää ihanan Neuvostososialismin muistoa, vaan elämme nostalgisissa muistoissamme.
Sitä paitsi meillä on täällä likialueilla jo pelko-uhkia ihan omasta takaa mm. käärmeet ja karhut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos ei? Jokainen halukas kyllä voi tilata hbo nordicin ja katsoa sarjan sieltä. Verorahoilla kustannetaan HBO:n sarjoja, ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle pitäs lakkauttaa. Kuinka paljon sillä säästettäisiin verorahoja? Rahalle on muutakin käyttöä, kuin joidenkin suojatyöpaikkojen ylläpito verovaroin. Tuota sarjaa on monet kyllä kehuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä kritisoitu historiallisista epätarkkuuksista. Joka tapauksessa ei ole Ylen tehtävä ostella kansainvälisiä sarjoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

75
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
50
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
18
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
14
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image