Kolumnit

Verot alas, vaatteen käyttöikä ylös! – "Hukumme vaatteisiin, ja maapallo hukkuu roskaan"

Kolumnit 28.10.2019 20:00
Sami Sykkö

Ne olivat vaatimattomia vuosia suomalaisten vaatekaapeissa. Kun olin lapsi 1970-luvulla, meillä oli vain vähän vaatteita. Monessa perheessä niitä tehtiin yhä itse – ei ollut rahaa ostaa tai kaupasta ei saanut sopivia. Meilläkin oli kotona ompelukoneen lisäksi kutomakone, jolla äiti pyöräytti minulle villapaitoja ja kutittavia neulepöksyjä.

Halpamuodista ei ollut kuultukaan. Vasta vuosia myöhemmin matkattiin Tukholmaan, jossa oli ihmeellinen Hennes & Mauritz -niminen kauppa. Siellä viimeisin muoti oli kaiken lisäksi edullista.

Sami Sykkö on Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja.

Nyt on toisin: vaatekaapit pullistelevat ja paukkuvat liitoksistaan. Vaatteita on vara ostaa liikaa. Vaatekasoja kannetaan kierrätykseen ja viskataan roskiin. Ylituotannon takia vaatetehtaat ovat jopa polttaneet myymättä jääneitä vaatteita – miljoonilla ja miljoonilla euroilla.

Hukumme vaatteisiin, ja maapallo hukkuu roskaan. Siksi moni haluaa luopua järjettömästä kulutuksesta. Mutta voiko vaatteiden ostaminen olla järjetöntä, jos se tuo järjettömästi iloa elämään?

Vaikka edustankin muotikauppiaiden yhdistystä eli Fashion Finlandia, ajattelen, että kannattaa miettiä, millaisia vaatteita ostaa. Ei hetken ihastuksia vaan oikeita rakkauksia. Mieluiten sellaisia, joita voi käyttää – hinnasta riippumatta – pitkään. Ja joita voi korjata.

Pitikö Ruotsin taas ehtiä Suomen edelle? Kun meillä vaatteiden korjauspalveluista joutuu maksamaan arvolisäveroa 24 prosenttia, arvatkaa, mikä on vastaava vero Ruotsissa? Puolet vähemmän.

Vero laskettiin Ruotsissa jo vuoden 2017 alussa. Sitä ennen alv oli 25 prosenttia, nyt vain 12. Näin konkreettisesti ruotsalaisia kannustetaan korjauttamaan vaatteitaan, jotta ne eivät päätyisi kaatopaikoille.

Ja miksi on tärkeää, että kerran ostettuja vaatteita korjataan ja käytetään? Siksi, että vaatetta valmistettaessa siihen on käytetty paljon resursseja, vettä, ehkä öljyäkin – ja työtunteja. Vaatteen uskollista käyttäjää luonto kiittää.

Ehdotan, että Suomessa seurataan mitä pikimmin Ruotsin esimerkkiä. Hyvät päättäjät, laskemalla veroprosenttia meitä suomalaisia kannustetaan korjauttamaan ja käyttämään vaatteitamme pidempään. Veron lasku on ekoteko.

Ja miksemme laskisi saman tien myös kierrätettyjen vaatteiden myynnistä maksettavaa veroa? Miksi kertaalleen verotetusta vaatteesta pitäisi maksaa täydet verot, jos se myydään uudelleen? Kannustetaan ihmisiä kierrättämään ja useampia kauppiaita ottamaan myyntiin jo kerran käytettyjä vaatteita. Veroa laskemalla tehtäisiin muodin alalla paitsi historiaa myös tulevaisuutta.

Ja voisihan vaatteille luoda samankaltaisen huoltoketjun kuin autoilla ja kelloilla jo on: vaatekauppa lupaa pitää vaatteet käyttökunnossa tietyn aikaa. Silloin kuluttaja uskaltanee valita arvokkaammankin tuotteen.

Muodin soturina aion taistella vielä yhdellä rintamalla: kivijalkakauppa on pelastettava! Nyt kylien ja kaupunkien muotikaupat ovat kahden tahon puristuksessa: toiselta puolelta pusertavat nettikaupat ja toiselta marketit.

Kansainväliset nettikaupat voivat toistaiseksi täyttää Suomen tuotteilla, joista ne eivät aina joudu maksamaan edes arvonlisäveroa. Marketit taas imevät kaupunkien keskustat elottomiksi – jos mitään ei tehdä.

Kuka oikeasti haluaa asua aavekaupungeissa? Käsi pystyyn joka iikka, joka mielellään kuljeskelee tyhjillä kaduilla, joissa ei ole kauppoja eikä elämää. Maaseutu on jo monin paikoin tyhjentynyt. Pitääkö saman tapahtua kaupungeissakin?

Markettejakin toki tarvitaan, eivätkä asiakkaat tule kivijalkakauppoihin, jos ne eivät tarjoa tuotteita, joita ihmiset haluavat. Ja elämyksiä. Ja nautintoja.

Vaatekauppoihin on jo ilmestynyt kivoja kahviloita ja viinibaareja. Esimerkiksi yksi helsinkiläinen morsiuspukuliike on avannut viehättävän loungen, jonka asiakkaat voivat vuokrata itselleen muutamalla eurolla. Kun he valitsevat hääpukuja, tulevalle morsiamelle ja hänen seurueelleen tarjoillaan cappucinoja ja leivoksia ja kakkuja.

Sitten on niitäkin kauppoja, joiden hehku ja himottavuus johtuvat ihan vain valikoimasta ja palvelusta. Niistä löytyy aina ostettavaa, vaikkei mitään tarvitsisikaan.

Vielä hyviä uutisia vaatetusteollisuuden saastuttamisesta huolestuneille. Tutkijat ratkovat kiireellä ympäristöongelmaa. Suomalaisyritysten selluloosa- ja puupohjaisista tekstiilikuiduista on jo kuultu, mutta nyt yritetään hyödyntää jo maatalousjätettäkin. Suomalainen Spinnova ja Fortum ovat kehitelleet kuitua, jota tuotetaan vehnäoljista. Ensimmäiset siitä valmistetut vaatteet on juuri esitelty julkisesti.

Kehitystyö kantaa hedelmää myös muualla. Uusiokäytössä ovat jo esimerkiksi banaanien kuoret ja ananasten lehdet, joista valmistetaan lompakoita, laukkuja ja kenkiä.

Loppu on kiinni suunnittelijoista. Kuluttajat kyllä ostavat, kun tuotteista muotoillaan syötävän ihania.

Sami Sykkö on Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja.

Kommentoi

Äiti teki meille kaikki vaatteet ja vielä kutoi villapaidat talveksi. Sitten tuli Anttila, josta tilattiin talvi ja kesävaatteet. Nyt ne haetaan merkkikaupasta, joten eihän tässä mitään ihmeellistä ole. En ole ostanut kovin paljoa enemmän vaatteita, mitä aikaisemmin. Lapsenakin oli sunnuntai ja arkivaatteet sekä urheiluvaatteet. En ole koskaan ollut hamstraaja, mutta totta kai sitä nykynuoriso tekee. Eihän rätti maksa enää mitään eli sitä ei kannata itse tehdä, esimerkki New yorker. Ennen oli toisin eli se kannatti tehdä itse. Nykyään elän tietyllä vaatemäärällä. Ehkä vähempikin riittäisi, mutta nykyään tulee olla joka harrastukseen omat vaatteet ja hyvin monet liittyvät turvallisuuteen esimerkiksi moottoripyöräasut, metsurin vehkeet, retkeilyvaatteet, juhlapuvut ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavaroiden alvi pitäisi nostaa 25 %. Korjaus- ja kierrätyspalveluiden alvi pitäisi poistaa kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selluloosasta valmistetut vaatteet voi laittaa biojätteeseen lopuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käsi pystyyn joka iikka, joka mielellään kuljeskelee tyhjillä kaduilla, joissa ei ole kauppoja eikä elämää."
Täältä nousi käsi. Minulla on tapana kulkea arkiöinä tyhjillä hiljaisilla kaupunnin kaduilla. Liikkeiden ikkunavalaistukset sitä kulkemista vaan hiukan häiritsee ja ahdistaa. Aurinkolasit tuovat vähän helpotusta asiaan. Kannattaa kokeilla. Päivisin käyn ostoksilla. Yleensä ostan raidallisen pitkähihaisen t-paidan. Minulla on niitä jo 32 kpl.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä mutta vaateteollisuus suurin päästöjen aiheuttaja sama kuin lento ja laivaliikenne yhteensä puhumattakaan autoista jotka nostettu tikun nokkaan alkaa tympäsee tämä autojen syyllistäminen ja Suomessa niiden päästöt 20% muitten 80%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkkibrändit kiillottaa kilpeään mainitsemalla, että vaate on valmistettu kokonaan tai osittain kierrätyskuidusta. Silti hintaa on yhtäpaljon, ellei enemmänkin kuin tavallisesti tuotetulla vaatteella. Mikä se tämmöinen eko-teko oikein on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image