Kolumnit

Ter­vey­den­hoi­dos­sa tärkeintä on ihminen

Kolumnit 13.2.2019 20:00
Tytti Tuppurainen

Eduskunnasta

Sanotaan, että ihminen on kaiken mitta. Vanhustenhuollossa paljastuneet laiminlyönnit ovat hälyttäneet pohtimaan, kuinka voitontavoittelu soveltuu ihmisten herkimpien peruspalveluiden tuottamiseen.

Nyt terveysbisnekselle ollaan voimallisesti avaamassa markkinoita. Hallitus esittää terveydenhuoltolakiin poikkeuspykälää yhteiskunnan tukemasta leikkaustoiminnasta sairaaloissa, joissa ei ole yhteispäivystystä. Kysymys on hallituspuolueiden kaupankäynnistä terveydenhuollon muokkaamiseksi terveysyritysten edun mukaiseksi.

Julkinen sektori vastaa terveydenhuollon perusrakenteesta, johon kuuluu kallis päivystysvelvollisuus ja varautuminen hengenvaarassa olevien potilaiden hoitamiseen viipymättä ja kustannuksia säästämättä.

Potilasturvallisuuden nimissä tapahtunutta leikkaustoiminnan keskittämistä on hyvällä syyllä moitittu. Lakiesitys ei tätä korjaa. Se sallii leikkaussalitoiminnan muissa kuin päivystyssairaaloissa, kunhan potilas voidaan 30 minuutissa kiidättää päivystyssairaalaan tehohoitoon. Malli on räätälöity terveysyritysten mittojen mukaisiksi: niiden toiminta on keskittynyt suurten sairaaloiden läheisyyteen. Oulussa on jo 10 yksityistä leikkaussalia, joista vastuu voidaan siirtää Oulun yliopistosairaalalle.

Julkiselle terveydenhuollolle uusi säätely ei sovi. Raahen kuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki on todennut, ettei Raahen sairaala pysty toimittamaan kiirepotilasta Ouluun 30 minuutissa, joten leikkaussalitoiminta loppuu siellä. Palvelut karkaavat ja 50 terveysalan työntekijää menettää työnsä.

Jopa hallituspuolue keskustan vaikuttajat ounastelevat, että sama kohtalo on viiveellä myös Oulaskankaan sairaalalla. Siellä vaikutukset olisivat mahdollisesti jopa dramaattisemmat, sillä sairaalan alasajo vaikuttaisi väistämättä myös ammattikorkeakoulun toimintaan.

Vastaavasti Oulun sairaala ruuhkautuu, eikä sen suunnittelema peruskorjaushanke riittäne kasvavaan kysyntään. Lääkäripula pahenee lääkärien siirtyessä päivystysvelvoitteisista julkisista sairaaloista yksityisiin.

Julkisen vallan on huolehdittava palvelujen saatavuudesta yhdenvertaisesti koko alueellaan. Tämä yhdenvertaisuuden ja alueellisen tasapuolisuuden periaate on uhattuna, eivätkä voittajia ole keskuskaupungit eikä niiden sairaaloissa työtaakan alle uupuvat työntekijät. Voittajia ovat yritykset, jotka ovat päättäneet sijaintinsa ja palveluvalikoimansa mahdollisimman hyvän taloudellisen tuloksen saavuttamiseksi.

Terveydenhuoltolaki kaipaa uudistusta, joka painottaa tavallisten ihmisten tarpeita sekä palveluiden järkevää, taloudellista ja tasapuolista kehittämistä. Hallituksen esityksen sijaan on valmisteltava uudistus, jolla keskittämisen sijaan turvataan alueellinen tasapuolisuus.

On muistettava mistä on kyse: ihmisestä.

 

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Oulusta.

 

MAINOS

Kommentoi

Miksi nämä ihmis-/vanhusystävälliset mielipiteet tulevat esille aina vaalien vaalien alla.
Aikaa tehdä halutut ja ehdotetut muutokset on kuitenkin jokaisena päivänä.

Pelolla odotan mitä Sote sotkuineen tuo omaishoidolle tullessaan. Ei se ainakaan parannukselle vaikuta, kun Rovaniemi kiristi pisteytyksiä ja jätti hoitajat roikkumaan tyhjän päälle irtisanottuaan kaikki sopimukset.

Vaalikarja on lukutaitoista ja ymmärtää kantapään kaikki lukemansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näkyy kommentoinnissa vallanneen toinen ääripää oikeellisuuden ja oikeuden ajatella mikä on mennyt oikein ja mikä väärin. Se että tarkasteltaisiin näitä ehdokkaita heidän kykyjensä ja tekojen perusteella eikä sen propakandan joka tulee heidän omasta tai muiden suusta mutta sehän on mahdotonta. Äidinmaidossa itsekukanenkin on saanut hyvän alkuvauhdin aivan kuin kuormahevonen laput silmillään vain siiheen omaan yhteen suuntaa. Mikään ei muutu vaikka maa palaa jalkojen alla. Taisi tuossa yksi kirjoittaa kapitalisimin toimivuudesta, sinulle voin sanoa että elämme markkina ja kvartaalitaloudessa, lisänä valtion auttava käsi joka sitä tukee, näin meillä kuin muuallakin. Oikeastaan se on kansallissosialismia josta hyvä esimerkki historiasta, siinä otetaan hyvät puolet kummastakin järjetelmästä ja näin on syntynyt nykymaailman talous. Tässä yhteiskunnassa ei ole tippaakaan oikeaa sosialismia tai kapitalismia, hyväksikäyttöä kylläkin ja sillä ratsastamista kuten ylhäällä kirjoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP olki hallituspuolueen leikkaamassa kunnilta varoja. Tämä oli pois vanhustenhoidosta, lapsiperheiltä, vähävaraisilta jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Tuppurainen on valmis lihottamaan valtion kassaa laittamalla ay-liikkeiden pisnestuottojen osingot verolle? Siitä rahaa vaikka vanhusten hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit olisivat voineet uudistaa asiat ja samalla poistaa työttömyyden ollessaan hallituksessa. He kuitenkin tyrivät. Siksi en äänestä heitäkään enkä ketään muutakaan nykyistä tai entistä hallituspuoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se nykyinen vanhuspalvelulaki ole juuri demarien käsialaa?

Ja sen myötä koko valtakunta saatiin polvilleen. Osa jopa lattialle pitkälleen odottamaan päivävuoronhoitajia.

Jos sosialisitit eivät olisi maailmaa halailemalla olleet mukana aiheuttamassa parin miljardin ylimääräisiä vuotuisia kuluja maahanmuuttopolitiikallaan, olisi nekin miljardit olleet käytettävissä vanhusten hoitoon. Samoin EU-jäsenmaksu, Suomen maksama Britannian EU-jäsenmaksu, kehitysavut, Kreikan miljardit, YK-maksut, jne.

Vanhustenhoidolle olisi ollut rahaa vaikka kuinka, ellei sosialistit olisi niitä tuhlanneet turhuuksiin. Vanhustenhoito on tärkeämpää kuin sosialismin ideologialle ja globalismille uhratut miljardit. Eikö Neukkulan esimerkki riitä osoittamaan, mikä on sosialismissa poliittisen eliitin itsetarkoitus ja mikä vanhuksien kohtalo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosittain niillä miljardeilla euroilla olisi koulutettu ja palkattu iso määrä sairaanhoitajia ja vanhusten hoitajia, joita nyt aikuisten miesten ylläpitämiseen kuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ter­vey­den­hoi­dos­sa tärkeintä on se, että hallintokoneisto poliitikkoineen pysyy mahdollisimman kaukana ihmisten asioista. Tuo sosialistinen eliitti on todellakin onnistunut vakuttaamaan meitä aikaisemman sukupolven siitä, että heidän kannattaa siirtää iso osa omista rahoistaan veroina poliittiselle eliitille joka sitten järjestää "ilmaisen terveydenhoidon". Siis mitä ihmettä ovat isämme ja äitimme oikein ajatelleet kun ovat pitäneet tätä hyvänä ideana? Katsokaa nyt mikä pahanmakuinen soppa meillä uusilla aikuisilla on edessämme kun otamme vuorostamme yhteiskunnan hoitaaksemme. Ne imee meistä aikaisempaakin enemmän rahaa veroina ja saamme lukea illasta toiseen uutisista kuinka siellä tapellaan oikein kunnolla siitä miten pilkku pitää missäkin olla.

Meidän on tehtävä rahojen ja vallan palautus takaisin kansalle kuten se on aina ennen sosialismia ollutkin. Ei ole parempaa terveydenhuoltoa kuin se, että pidämme jokaisen euron itsellämme ja ostamme palvelut sieltä mistä ne parhaiten saa. Se toimii jäätävän hyvin niin, että jos joku tarjoaa surkeaa palvelua ja vieläpäs kallillaa hinnalla, niin johan me osaamme nettiä käyttää ja tieto saavuttaa tuhannet kansalaiset hetkessä. Se on parasta mahdollista kansalaisen vallankäyttöä kun menemme lääkärille omien rahojen kanssa. Auta armias jos joku alkaa vastaanottoluukulla aukomaan päätä tai vastausta ei heti tule ja kunnioittavaan sävyyn, niin marssitaan rahat mukanamme ulos. Voin kertoa, että kapitalismi toimii aina. Ne haluavat ne sinun rahat niin kovasti, että kukaan ei sinulle tiuski tai ole epäystävällinen. Kapitalismissa yksilö on kuningas.

Ja yhdessä verojen poiston kanssa heivataan ne säännöt Kanadaan ja pysykööt siellä toisessa sosialismin pesässä. Kansalaiset saavat perustaa lääkäriasemia tuntuvasti helpommin kun nykyään ja mikään monikansallinen lääkäriketju ei ala täällä alueita omimaan. Jos yrittävät yhtään estellä meitä perustamasta omia asemia, niin soitamme poliisille joka myös auttaa meitä - eikä monikansallisia ahneita roistoja. Ne on just nämä megayritykset jotka rakastavat sääntöjä ja sosialismia, koska sillä reseptillä saa siivottua lähes kaiken kilpailun olemattomiin. Riittää kuin voitelee poliitikot ja sen jälkeen voivat kansaa kohdella ja sättiä miten haluavat. Monikansalliset yritykset eivät ole mitään kapitalisteja, vaan ne ovat roistoja jotka ovat lyöttäytyneet yhteen sosialistien ja globalistien kanssa. Muutos tähän tulee se on varma.

p.s. 13 viikkoa jo putkeen keltaliivejä Ranskassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image