Kolumnit

Puola valitsee oikeiston ja oikeiston väliltä

Kolumnit 10.10.2019 8:00
Heino Nyyssönen

Puolalaiset käyvät viikonvaihteessa vaaliuurnilla kansalliskonservatiivisen hallituksen selvässä etunojassa. Mielipidemittauksien mukaan on mahdollista, että Laki ja Oikeus, PiS, ja sen vaaliliitto Yhdistynyt oikeisto jopa lisäävät kannatustaan.

Toisena on 2015 vaaleissa kakkoseksi tullut opposition Kansalaisfoorumi PO. Lähinnä kristillisdemokraattiseen kansalaiskoalitioon kuuluu myös pienpuolueita, ja kesällä siihen liittyivät myös vihreät.

Vielä vuosituhannen vaihteessa vasemmisto oli mahtitekijä Puolassa. Kannatus hiipui siinä määrin, että neljä vuotta sitten koko vasemmisto putosi parlamentista. Nyt mielipidetiedusteluissa Lewica palaa parlamenttiin, mutta on kaukana kahdesta suurimmasta.

Puolassa onkin viime vuosina valittu Solidaarisuus-ammattiliitosta versoneen oikeiston välillä. Donald Tuskiin samaistunut maltillisempi PO on EU-myönteisempi, kun hallituspuolue PiS:ää on sanottu jopa katolisen kirkon poliittiseksi siiveksi.

PO on kärsinyt johtajuusongelmista Tuskin siirryttyä EU-tehtäviin. Viime metreillä puolue vaihtoi pääministerikandidaatiksi naisen, Sejmin varapuheenjohtaja Malgorzata Kidawa-Blonskan.

Puolaa sekä ennen että jälkeen 1989 murroksen on vaikea ymmärtää pelkällä vasemmisto-oikeisto –jaottelulla. Tuoreessa kirjassa Brian Porter-Szücs ehdottaa liberalismin, nationalismin ja sosialismin muodostamaa kolmiota. PO on kolmikulman liberaalissa kärjessä, mutta PiS nationalismin ja sosialismin puolivälissä.

PiS esimerkiksi tukee anteliasta lapsilisäpolitiikkaa, joka mennen tullen hakkaa Suomen sekä määrällisesti että suhteellisesti. Kun keskipalkka on noin 850 euroa, 500 zlotyn eli yli sadan euron lapsilisä on tuntuva kädenojennus.

PiS saa myös huomattavasti kannatusta idästä ja etelästä alueilta, jotka ennen vuotta 1918 olivat Venäjän ja Itävallan Puolaa. Historiallinen jako onkin näkynyt useissa vaaleissa, sillä PO menestyy läntisillä Saksaan kuuluneilla mailla.

Maassa, jossa historialla ja myyteillä on suuri rooli, tätäkään ei kannata väheksyä. PiS on luonut omat uhrikertomuksensa naapureiden sortamasta Puolasta. Eräs viimeisimpiä salaliittoteorioita oli Smolenskin lentoturma, jossa presidentti Lech Kaczynski ja korkeaa virkamiesjohtoa sai surmansa 2010.

Valtakauden alussa hallitus antoi potkuja mediajohtajille ja puuttui sekä perustuslakituomioistuimen että oikeuslaitoksen toimintaan. EU:n komissio aloitti oikeusvaltiomenettelyn, ja unionin tuomioistuin katsoi kesällä, että Puolan laki rikkoo tuomioistuinlaitoksen riippumattomuutta.

Puolustelu oikeusvaltion ongelmien periytymisestä kommunistikaudelta on puolitotuus. Nykyisistä tuomareista vain noin 7 prosenttia työskenteli ennen vuotta 1989, joskin jotkut etenivät virkahierarkian huipulle. Silti PiS on oikeastaan viime kädessä päättänyt, kuka oli hyvä ja kuka huono kommunisti.

PiS:n politiikka perustuu myös vahvoihin viholliskuviin ja suoranaiseen riidan haastamiseen. Se on ollut kärsimätön, kun tuomioistuimet ovat ”jarruttaneet” tehokasta lainsäädäntöä.

Tässä näkyy eräs populistien tai ”illiberaalien” demokratialle tuoma uhkakuva. Kontrolli pelaa ainoastaan seuraavissa vaaleissa, jos oikeastaan enää sielläkään, kuten Unkari on osoittanut.

Toisin kuin Unkarissa Puolassa on vahva oppositio. Puolassa on myös nähty useampi naispääministeri kuin Unkarissa, jossa heitä ei ole ollut ainuttakaan.

Keski-Euroopan politiikan tutkimuksen grand old man Jerzy Wiatr arvioi konferenssissamme, ettei neoautoritäärinen Puola ole luisumassa diktatuuriin. Olemassa on vahva vastarinnan perinne, ja asiat kuin asiat ovat jääneet puolitiehen.

Demokratian taso on mittauksissa suunnilleen samaa luokkaa sekä Puolassa että Unkarissa. Molemmat menestyvät heikommin kuin Tshekki ja Slovakia, mutta toisaalta niiden talouskasvu on nelosten nopeinta.

Puolassa korruptio on tilastoissa vähäisempää: Visegrad-maista Puola on vähiten ja Unkari eniten korruptoitunut. Mittauksissa Tshekki on lähempänä Puolaa ja Slovakia Unkaria.

Toisaalta median vapaus on Puolassa huonommalla tolalla kuin Slovakiassa tai Tshekissä. Heikoin tilanne on jälleen Unkarissa, jossa maan sijoitus putosi viime vuonna 14 sijaa ja on suunnilleen kaksi kertaa Tshekkiä ja Slovakiaa heikompi.

Oikeusvaltioindeksissä Puola on sijalla 27, kun EU:n itäisistä maista Viro loistaa kirkkaasti parhaana sijalla 10. Unkarin oikeusvaltion sijoitus 57 on koko EU:n huonoin.

Jo vuosia sitten Jaroslaw Kaczynski kertoi haluavansa toteuttaa sen, mitä Viktor Orbán teki Unkarissa.

Jos PiS voittaa vaalit, kansallismielisyys ja Unkarin hallituksen suojelu jatkuvat myös EU-tasolla. Yllätysmomentti voi olla maan todellisen vallanpitäjän Kaczynskin terveydentila, josta on esitetty epäilyjä.

Heino Nyyssönen on yliopistonlehtori Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Miten Suomessa eduskunnassa oikeistoenemmistö, mutta historian vasemmistolaisin hallitus. Vihreitäkin voisi verrata ihan hyvin taistolaisiin.
Eipä siinä kannata moittia,muiden maiden demokratiaa. Tai oikeuslaitosten riippumattomutta, jos "vihapuheista" saa kovemmat tuomiot kuin pahoinpitelyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja mitäs sitten? Suomi on valinnut vasemmiston ja äärivasemmiston väliltä toisesta maailmansodasta lähtien. Meillä Suomessa ole ollut koskaan mainittavaa oikeistolaista puoluetta. Kokoomus ei ole mikään todellinen oikeisto eli se himoitsee EU:n saleja ja sääntöjä joskus jopa enemmän kuin sosialistit. Globalismi on oikeastolaisuuden vastakohta ja vasemmistolaisuuden unelma.

Toinen asia mistä tietää, että Suomessa ei ole oikeastoa ja että Kokoomus ei ole oikea oikeisto, niin meillä ei ole koskaan menneet verot ja maksut alas. Kun kokoomus on puikoissa, niin ainoa mitä saamme on "verotuksen painopisteen muutos 1-2 prosenttiyksikköä". Tuo on täysin naurettavaa.

Todellinen oikeisto on Yhdysvallat ja Trump eli leikataan kerralla kaikkia veroja ronskisti ja osa poistettiin kokonaan. Verotuksen poistaminen jopa kokonaan on oikeistolainen ajatus. Myös äärimmäinen yksilönvapaus kuten rajaton sanavapaus ja täydellinen koskemattomuus hallinnon edessä sekä oikeus aseeseen jne, ovat oikeistolaisia ideoita.

Onnitteluni Puolaan uudesta aikakaudesta. Puolan kansa on nyt vapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image