Kolumnit

Pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­san­edus­ta­ja Ville Tavio puhui läpiä päähänsä – kannattaisi lukea muutama kirja

Kolumnit 16.12.2018 9:00
Kyösti Karvonen
Kyösti Karvonen

Eduskuntavaalit lähenevät. Jos sitä ei muusta huomaa, ainakin siitä, että politiikan kielenkäyttö on vain koventunut. Periaate tuntuu olevan se vanha tuttu: tärkeätä ei ole mitä puhutaan – kunhan puhutaan.

Tämän viikon huippusuorituksen, tai pikemminkin pohjanoteerauksen, teki kansanedustaja Ville Tavio (ps.) Hän rinnasti eduskuntasalissa, tasavallan arvokkaimmalla foorumilla, federalisteiksi luonnehtimiensa voimien rakentavan Euroopan unionista uudenlaista Neuvostoliittoa ja uudenlaista natsi-Saksaa.

EU:n globalismi on hänestä vain fasismia uudessa muodossa.

Tällainen sanailu on tietysti huomiota tavoittelevaa ja sitä saavaa. Sananvapauteen kuuluu eittämättä oikeus puhua tyhmiä.

Kysymys on vain siitä, voidaanko kansanedustajaksi valitulle ja sellaiseksi uudelleen pyrkivälle asettaa rimakorkeus, jonka alle ei tulisi mennä. Tavio ylsi nyt limboiluun, jota alemmaksi on vaikea päästä. Siihen olisi päässyt kiistämällä holokaustin.

Tavion sanat herättivät laajaa paheksuntaa kutakuinkin kaikissa muissa eduskuntapuolueissa. Puhemies Paula Risikko (kok.) kävi Tavion kanssa keskustelun, ja lisäksi puhemiesneuvosto käsitteli asiaa.

Tavio, toki vielä nuori mies, osoitti sanoillaan, ettei hän tunne pätkääkään Neuvostoliiton eikä natsi-Saksan historiaa. Tai jos tunteekin, vääristelee sitä. Siksi jäljempänä muutama historiakirjavinkki hänelle.

Yhdessä kohdassa Tavio tuli osuneeksi oikeaan, ehkä tahtomattaan. Stalinin aikainen Neuvostoliitto ja natsi-Saksa olivat rinnastettavissa keskenään: ne perustuivat molemmat totalitaariseen ideologiaan, jossa ihmishengellä ei ollut paljon merkitystä.

Tällaisen ideologiarinnastuksen teki esimerkiksi neuvostokirjailija Vasili Grossman hienossa sotaromaanissaan Elämä ja kohtalo. Juuri sen vuoksi kirja julkaistiin Neuvostoliitossa vasta vuosikymmeniä kirjoittamisensa jälkeen. Tässä siis ensimmäinen kirjavinkki.

Toinen lukuvinkki on Kommunismin musta kirja. Siitä saa hyvän yleiskatsauksen tuon ideologian aikaan saamasta tuhosta. Kiinan osalta kuvaa voi täydentää lukemalla Jung Chanin ja Jon Hallidayn Mao-elämäkerran.

Anne Applebaudmin kirjasta GuLag selviää, että keskitysleirejä oli natsi-Saksan ohella myös Stalinin Neuvostoliitossa, jo ennen natsi-Saksaa. Robert Conquestin Harvest of Sorrow kertoo puolestaan, että Stalinin toteuttama maatalouden pakkokollektivisointi vei miljoonien ukrainalaisten hengen.

Muun muassa näistä teoksista saa osviittaa siitä, mihin kaikkeen Euroopan unionin tulisi ryhtyä, jotta se pääsisi Tavion maalailemaan synkeään tulevaisuudenkuvaan.

Kommunismi ja fasismi vaativat yhteensä vähintään useiden kymmenienmiljoonien ihmisten hengen.

Tietääkseni Euroopan unionissa ei ole tähän mennessä ainakaan ideologian nimissä tapettu yhtä ainutta ihmistä. Ja uskoisin, että niin kauan kuin unioni pitää kiinni perusperiaatteistaan eli oikeusvaltiosta, ihmisoikeuksista ja liberaalidemokratiasta, näin ei tapahdu vastakaan.

Unionimaista etenkin Unkarissa ja Puolassa on ryhdytty tinkimään unionin perusarvoista. Toivottavasti niissä ei sentään mennä niin pitkälle, että Tavion dystopia EU:sta alkaisi muuttua todeksi edes niissä.

EU:n rinnastaminen natsi-Saksaan on yhtä irvokasta. Natsilippuja on kyllä heiluteltu viime aikoina ihan muissa paikoissa, esimerkiksi Suomessa, toki EU:n jäsenmaassa, mutta aivan muissa kuin unionin tilaisuuksissa.

Natsi-Saksaa ja nykyistä, ja varmasti tulevaa, unionia Tavio voisi vertailla vierailemalla vaikkapa Puolasta löytyvillä keskitysleireillä. Niitä ei rakentanut eikä käyttänyt Euroopan unioni, vaan natsi-Saksa. Matkalukemisena voisi olla Ian Kershaw'n kirjoittama Hitler-elämäkerta.

Vaikka Tavion töräytykset tuomittiin laajasti, niillä ei näytä olevan sen kummempia jälkiseurauksia. Hänen oma puolueensa ei ole nähnyt tarpeelliseksi tehdä asialle mitään. Olisi ollut yllätys, jos olisi.

Suoraan puhuminen ei ole pahaksi, mutta silloinkin perusfaktojen tulisi pitää paikkansa. Jos vertaa Euroopan unionia Neuvostoliittoon ja natsi-Saksaan, ei voi olla enempää väärässä.

Tällaisia puhuva on siirtynyt todellakin totuuden jälkeiseen aikaan.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Lukekaa kirja Suomi, terrorismi, Supo. Eritoten osiot Abu Nidal Suomi ja Suomen uusi vävypoika. Tämä antaa perspektiiviä missä oltiin sillon ja missä ollaan nyt. EU päätti, että suomi ottaa tuhansia pakolaisia, joista osa on terroristeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

väärinymmärtäjä, Kössi. Mikä funktio hänellä on tietoisesti ymmärtää väärin, itselleen sopiviä tyyppejäkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman suurempaa Tavion kielenkäytön puolustamista, totean päätoimittajalle, että "metsä varmaankin vastaa, miten sinne huudetaan".

Olen ymmärtänyt niin, että esimerkiksi perussuomalaiset eivät pidä siitä, että heitä joka välissä haukutaan rasisteiksi, kun he sanovat yhdenkin poikkeavan sanan maahanmuuttajista ja Suomen maahanmuuttopolitiikasta. Luulenpa, että nämä Tavion puheet heijastavat tätä dilemmaa.

Päätoimittaja ottaa mielestäni liian ison harppauksen, kun hän itse vertaa EUta tällä tavalla Neuvostoliittoon ja Natsi-Saksaan. Käsitin Tavion kielenkäytön olevan kielikuvan nykyisestä tilanteesta. Oliko tässä päätoimittajalta "tahallaan" väärinymmärtäminen, en tiedä? Luulenpa myös, että Tavion viittaus tarkoittaa EU:n politiikkaa ja sitä, että sinne ei mahdu erilaisia mielipiteitä. Tähänhän se Natsi-Saksan valtaannousu perustui aikanaan eli oli vain yksi oppi. Tämän tyyppinen "ykseydenoppi" ei koskaan tiedä hyvää, ei koskaan oli se oppi sitten ÄÄRI oikealta tai vasemmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuhansista kirjoista lukemaansa ymmärtämättä kuinka moni on aiheuttanut jonkun muun hengen menetyksen harjoitetun politiikan ja globalisaation takia? Ahneus, köyhyys, nälkä ja sodat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omasta kirjahyllystä löytyy tuo Jung Chanin Maon -elämänkerta ja Villijoutsenet kirja. Tuosta Maon elämänkerrasta sanotaan, että se voi olla vähän karrikoitu, johtuen kirjoittajan vihasta kyseistä henkilöä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavio totesi ääneen sen mitä kansalaiset ajattelee koko EU:sta pysykööt tomittajakin lestissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätoimittajan tehtävä ei ole yrittää ohjata kansan mielipidettä omakseen. Tietenkin päätoimittajalla on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta se on vain hänen kapea näkemyksensä. Ihmisten tapappaminen ei ole oikein, mutta ei ole oikein myöskään heidän oikeuksiensa polkeminen ja taloudellinen kurjistaminen suuryritysten rahanhimon vuoksi. Kiistämätön tosiasia on, että EU on rakennettu suurimpien valtioiden ehdoilla ja muut ovat maksumiehen roolissa heille. Miksi Saksa menestyy, mutta pienemmät maat eivät? Ei ole kysymys kansan ylempiarvoisuudesta ja korkeammasta älykkyydestä. Kysymys on politiikan röyhkeydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karvonen vouhottaa muutamalla kirjalla. Lueppa itse kirjoja ja euroopan historiasta vaikka 2000 vuoden ajalta. Saisit vähän perspektiiviä tuohon vihervasemmistolaiseen utopiaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en kyllä ihan ymmärrä miksi hänen pitäisi lukea? Väittiköhän EU:n olevan toinen Rooman valtakunta vai miksi hänen pitäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä NL että Natsi-Saksa olivat tiukasti keskusjohtoisia järjestelmiä, käytännössä diktatuureja. Kovin paljon samaan suuntaan on EU:kin menossa! Tämä on kaikkien nähtävissä. Jo nyt EU:ssa suurinta valtaa käyttää komissio, jonka yhtäkään jäsentä ei ole valittu kansanvaltaisesti. Tavio toi kyllä asian esille melko raflaavasti, mutta mukana oli vankka totuuden siemen.

Asiasta noussut meteli oli täysin suhteeton, koska ei tavio Suomea tai eduskuntaa mollannut - edustajatovereistaan puhumattakaan. Eniten meteliä tuntui aiheuttavan vertaus Natsi-Saksaan, ei niinkään vertaus NL:oon. Kuitenkin Stalin tapatti miljoonia omia kansalaisiaan, ja heitti vankilaan vielä useampia miljoonia poliittisista syistä.

Monet meistä muistavat vielä sotien jälkeisen, pohjattoman NL:n nöyristelyn. Siellä oli kaikki hyvin eikä mikään huonosti. Jokainen NL:ssa käynyt näki tosin jotain aivan muuta! Nyt meno alkaa olla EU:n suuntaan samanlaista. Arvostelijat vaiennetaan joko poliittisesti mollaamalla tai sensuurilla! (Meneeköhän tämäkään kommentti läpi?)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta, meillä on vielä Suomessa tämän tyyppinen puolue Eduskunnassa, mutta ei meillä tietääkseni ole Natsi-puoluetta. Mitä tähän päätoimittaja nyt sanoo? Eikö saisi vertausta tehdä näin päin?

Stalin tappoi ja yritti hävittää hyvin monet kansallisuudet samoin kuin Hitler juutalaiset. Stalin tappoi noin 8 miljoonaa ihmistä ja Hitler joku 5 - 6 miljoonaa. Tämän olen lukenut joistakin julkaisuista, en nyt muista mistä. Niin, ketä tässä nyt tulisi oikein moittia, ketä? Katsokaapa ympärillenne!

Toiseksi on aika naurettavaa edes esittää, että joku tunnus kiellettäisiin. Höpö ja höpö!
Jos minä vaikka käyttäisin tunnusta sitten T-paidassa, tatuoisin sen vaikka rintaa, selkään ja jne. Tämähän on loputon tie, jos mennään kieltojen suuntaan. Eikö kansan sivistystä tule hoitaa muulla tavalla kuin kieltoja viljelemällä. Tarvitseeko tätäkin politiikkaa kovin kaukaa etsiä, jotka yrittivät aikanaan näin tehdä. Lukekaa edelliset kommentit, vastaukset ovat siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noilla kirjoilla ei ole mitään merkitystä, jos puuttuu nk. pelisilmä. Pääkirjoittajalla oli se totaalisesti hukassa. Ei kai kukaan ihannoi ihmisten fyysistä tappamista. Sen sijaan henkinen pakko ja painostus EU:ssa on sitä luokkaa, että keltaisia liivejä alkaa ilmestyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallissosialismi perustui rotuoppiin, herrarodun ylivaltaan sekä muiden kansojen alistamiseen ja tuhoamiseen. Aika outoa rinnastaa sitä talousjärjestelmään, jonka tavoitteisiin kuuluu luokaton, tasa-arvoinen ja yhteisomistukseen perustuvaa yhteiskunta. Toimittajan pitäisi kyetä erottamaan ideologian perusteet ja tavoitteet, siitä mitä joku tekee sanoen toimivansa sen nimissä. Haluaako toimittaja väittää, että kristinuskon periaatteisiin ja tavoitteisiin kuuluu esim. ristiretkillä tapahtununeet rikokset ihmisyyttä vastaan? Pitäisikö koko uskonto tuomita ristiretkien vuoksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lukenut mainitut kirjat. Lisäksi paljon muutakin. Olen silti sitä mieltä että tavio on lähes oikeassa ja karvonen erittäin väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti olet mainitut kirjat lukenut tai sitten ymmärrät joko tahallasi tai tahtomattasi ne täysin väärin. Karvonen on asiassa täysin oikeassa, hieman varovainen toki kirjoituksessaan. Vieläkin selvemmin asian voisi ilmaista. Tavion puhe on aivan pöljää, siihen uskova ei kyllä tajua tosiasoista pätkääkää, mutta persut uskoo. PS. Tuskinpa noita kirjoja persut ovat lukeneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Karvoselle. Olipa punnittua puhetta ja viisasta tekstiä. Me digiajan ihmiset luulemme ja oletamme kovin paljon ja hölötämme ihan liikaa. Tällaista järjen ääntä on hyvä kuulla aina väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavion puheet ovat lapsellisia ja tietämättömiä. Ei enää yläasteen oppilaaltakaan odottaisi vastaavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
96
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
58
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
37
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
21
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image