Kolumnit

Ovelta ovelle -kauppa aiheuttaa valituksia – myyjät käyttävät hyväksi haa­voit­tu­vai­sia kuluttajia

Kolumnit 16.4.2018 12:00
Pasi Klemettilä

Kaupankäyntitavat muuttuvat, mutta kaikki ei ole vielä mennyt nettiin. Yhä edelleen etenkin pientaloalueilla ja maaseudulla kiertää kaupustelijoita, jotka soittavat ovikelloa ja tulevat tarjoamaan tuotteita tai palveluita. Toiset jakavat ensin mainoksia postilaatikkoon ja odottavat kutsua asiakkaalta.

Ovelta ovelle -myynnin yhteydessä perusviisaus asiakkaan kannalta on edelleen, että älä niele purematta, mitä myyjä sinulle ehdottaa.

Kuluttaja-asiamiehen toimistoon tuli viime vuonna entistä enemmän erityisesti sekä kotimyyntiä että puhelinmyyntiä koskevia valituksia.

Kotimyyntiä koskevien valitusten määrä kasvoi viime vuonna 12 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Puhelinmyyntiä koskevia valituksia tuli seitsemän prosenttia edellisvuotista enemmän.

Monesti puhelinmyynnin tai kotimyynnin takia kuluttajaviranomaisiin ottaa yhteyttä iäkkään vanhempansa lähiomainen. Tämä on viranomaisenkin mukaan osoitus siitä, että haavoittuvilla kuluttajaryhmillä on erityisiä ongelmia näiden myyntitapojen kanssa.

Ennen myytiin ovelta ovelle pölynimureita ja ensyklopedioita. Nyt yritetään myydä kalliita asioita niin, että asiakas ei ymmärrä kilpailuttaa eri firmoja.

Rakentamiseen liittyvät katto-, putkisto-, viemäri- tai ikkunaremontit tai aurinkosähköjärjestelmät maksavat paljon, helposti tuhansia euroja. Kaupat pitää myyjän mielestä tehdä nopeasti, suorastaan samalta istumalta.

Erityisesti ikääntyvät asiakkaat ovat helposti huulesta vedettävissä, jotkut kauppiaat kai ajattelevat. Otollisia asiakkaitakin on runsaasti. Suuret ikäluokatkin ovat eläkkeellä, ja vanhenevat vielä.

Sinänsä ovelta ovelle -myynti on laillinen kauppatapa. Sääntöjä pitäisi vaan noudattaa reilusti ja asiak-kaita kunnioittaa.

Tuttavan pihalla kävi nuori mies kavereineen tarjoamassa putkiremonttia. Tuttava totesi kohteliaasti, ettei hänelle kannata edes yrittää myydä, hän ei tarvitse nyt tarjousta ja että hän teettää remontin sitten, kun hinta on sopivan edullinen.

Nuori mies selitti nenäkkäästi, ettei asiakas selvästikään ymmärrä, kuinka kaikki työ maksaa. Pois lähtiessään nulikka vielä huikkasi, että ”kyllä sua sitten harmittaa, kun viemäri hajoaa”.

Se ei ainakaan ollut asiakkaan kunnioittamista.

Ovelta ovelle -kaupustelijat hyödyntävät eteen tulevia tilanteita. Kun uutisissa on kerrottu omakotitalon tulipalosta, joka aiheutui hormin huonosta kunnosta, naapurustoon ilmaantuu herkästi kauppias, joka haluaa tutkia piippusi.

Hormi osoittautuu tutkimuksessa olevan korjauksen tarpeessa ja se pitää korjata. Myyjä tekee tarjouksen, joka on hänen mielestään ehdottoman hyvä, kokonaisedullinen ja laadultaan äärimmäisen luotettava. Todellisuudessa se on usein erittäin kallis normaaliin hintatasoon verrattuna.

Ehkä kaupustelufirmatkin joutuvat jatkossa koville nykyisen nettiajan kanssa. Yhä useampi varttuneeseenkin ikään ehtinyt asiakas osaa käyttää nettiä ja etsiä vertailevaa tietoa remonteista ja niiden tekijöistä.

Eivät tietenkään kaikki ovelta ovelle -kauppiaat ole huijareita. Toiset ovat varmasti ihan ammattitaitoisia ja rehellisiä, mutta yksi epäkelpo kauppias pilaa monen muunkin maineen.

Ovelta ovelle -myynnillä on sitä paitsi ihan myönteinen vaikutus siinä, että se monesti herättelee asiakasta huomaamaan, että ehkäpä itse asiassa korjaustoimenpide saattaisi olla tarpeellinen. Mutta korjaukset kannattaa aina kilpailuttaa.

”Ovelta ovelle -myynnin yhteydessä perusviisaus asiakkaan kannalta on edelleen, että älä niele purematta, mitä myyjä sinulle ehdottaa.”

MAINOS

Kommentoi

Mistä nämä remppafiemojen callboyt saavat alueella asuvien ihmisten puhelinnumerot? Mikä näitä ovelta ovella kauppaavat yrityksiä yhdistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja jotenkin niin tuttu tilanne. Muistisääntö itselläni on, että älä osta mitään mitä sinulle tullaan myymään. Varmasti maksat ylihintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4000 euron imuriesittelijä liikenteessä. Huonekalukauppias käynyt äitini luona ilman myytäviä huonekaluja. Rihkamakauppijaat oli tyhjentäny huomaamatta lompakon yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ovikauppias-asentaja-nikkari olikin talonomistajan tilaama, ei mikään maksuton. Tämä kun on vuokratalo. No entinen ovi olikin huonossa kunnossa, olin siitä pari kertaa huomauttanut. Vaan tarkkana saa olla ovikauppiaiden kanssa, jos ei muuten, niin että ei kukaan asiaankuulumaton pääse livahtamaan huomaamatta asuntoon pahantekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:52
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
21:34
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka
21:17
Viisi valtuutettua perusti uuden ryhmän Haapavedellä, puhetta johtaa Jarmo Viinala
21:13
Oulu hyllytti jälleen pormestarimallin – näin siitä huolimatta, että mallilla on yllättävän laaja kannatus valtuustoryhmissä
20:57
EU-maat keskeyttävät aseiden viennin Turkkiin – Ulkoministeri Haavisto: "Humanitaarinen kriisi on käsillä"
20:16
Charles Michel Kesärannassa: Konkreettiset keinot hiilineutraalin EU:n saavuttamiseksi on tuotava esille
19:53
Asutusta lähestyvät sudet huolestuttavat Limingassa – normaalisti yöllä liikkuva eläin on nähty jopa bussia odottavien koululaisten lähellä Tilaajille
70
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
50
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
34
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
32
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
29
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
24
Maailmanmestari Tero Pitkämäki lopettaa uransa, paluu huipulle jäi kiinni jaloista – ”Nyt on tyhjä olo”
22
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu yöllä paikoin huonoksi maan eteläosassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image