Kolumnit

Ovelta ovelle -kauppa aiheuttaa valituksia – myyjät käyttävät hyväksi haa­voit­tu­vai­sia kuluttajia

Kolumnit 16.4.2018 12:00
Pasi Klemettilä

Kaupankäyntitavat muuttuvat, mutta kaikki ei ole vielä mennyt nettiin. Yhä edelleen etenkin pientaloalueilla ja maaseudulla kiertää kaupustelijoita, jotka soittavat ovikelloa ja tulevat tarjoamaan tuotteita tai palveluita. Toiset jakavat ensin mainoksia postilaatikkoon ja odottavat kutsua asiakkaalta.

Ovelta ovelle -myynnin yhteydessä perusviisaus asiakkaan kannalta on edelleen, että älä niele purematta, mitä myyjä sinulle ehdottaa.

Kuluttaja-asiamiehen toimistoon tuli viime vuonna entistä enemmän erityisesti sekä kotimyyntiä että puhelinmyyntiä koskevia valituksia.

Kotimyyntiä koskevien valitusten määrä kasvoi viime vuonna 12 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Puhelinmyyntiä koskevia valituksia tuli seitsemän prosenttia edellisvuotista enemmän.

Monesti puhelinmyynnin tai kotimyynnin takia kuluttajaviranomaisiin ottaa yhteyttä iäkkään vanhempansa lähiomainen. Tämä on viranomaisenkin mukaan osoitus siitä, että haavoittuvilla kuluttajaryhmillä on erityisiä ongelmia näiden myyntitapojen kanssa.

Ennen myytiin ovelta ovelle pölynimureita ja ensyklopedioita. Nyt yritetään myydä kalliita asioita niin, että asiakas ei ymmärrä kilpailuttaa eri firmoja.

Rakentamiseen liittyvät katto-, putkisto-, viemäri- tai ikkunaremontit tai aurinkosähköjärjestelmät maksavat paljon, helposti tuhansia euroja. Kaupat pitää myyjän mielestä tehdä nopeasti, suorastaan samalta istumalta.

Erityisesti ikääntyvät asiakkaat ovat helposti huulesta vedettävissä, jotkut kauppiaat kai ajattelevat. Otollisia asiakkaitakin on runsaasti. Suuret ikäluokatkin ovat eläkkeellä, ja vanhenevat vielä.

Sinänsä ovelta ovelle -myynti on laillinen kauppatapa. Sääntöjä pitäisi vaan noudattaa reilusti ja asiak-kaita kunnioittaa.

Tuttavan pihalla kävi nuori mies kavereineen tarjoamassa putkiremonttia. Tuttava totesi kohteliaasti, ettei hänelle kannata edes yrittää myydä, hän ei tarvitse nyt tarjousta ja että hän teettää remontin sitten, kun hinta on sopivan edullinen.

Nuori mies selitti nenäkkäästi, ettei asiakas selvästikään ymmärrä, kuinka kaikki työ maksaa. Pois lähtiessään nulikka vielä huikkasi, että ”kyllä sua sitten harmittaa, kun viemäri hajoaa”.

Se ei ainakaan ollut asiakkaan kunnioittamista.

Ovelta ovelle -kaupustelijat hyödyntävät eteen tulevia tilanteita. Kun uutisissa on kerrottu omakotitalon tulipalosta, joka aiheutui hormin huonosta kunnosta, naapurustoon ilmaantuu herkästi kauppias, joka haluaa tutkia piippusi.

Hormi osoittautuu tutkimuksessa olevan korjauksen tarpeessa ja se pitää korjata. Myyjä tekee tarjouksen, joka on hänen mielestään ehdottoman hyvä, kokonaisedullinen ja laadultaan äärimmäisen luotettava. Todellisuudessa se on usein erittäin kallis normaaliin hintatasoon verrattuna.

Ehkä kaupustelufirmatkin joutuvat jatkossa koville nykyisen nettiajan kanssa. Yhä useampi varttuneeseenkin ikään ehtinyt asiakas osaa käyttää nettiä ja etsiä vertailevaa tietoa remonteista ja niiden tekijöistä.

Eivät tietenkään kaikki ovelta ovelle -kauppiaat ole huijareita. Toiset ovat varmasti ihan ammattitaitoisia ja rehellisiä, mutta yksi epäkelpo kauppias pilaa monen muunkin maineen.

Ovelta ovelle -myynnillä on sitä paitsi ihan myönteinen vaikutus siinä, että se monesti herättelee asiakasta huomaamaan, että ehkäpä itse asiassa korjaustoimenpide saattaisi olla tarpeellinen. Mutta korjaukset kannattaa aina kilpailuttaa.

”Ovelta ovelle -myynnin yhteydessä perusviisaus asiakkaan kannalta on edelleen, että älä niele purematta, mitä myyjä sinulle ehdottaa.”

MAINOS

Kommentoi

Mistä nämä remppafiemojen callboyt saavat alueella asuvien ihmisten puhelinnumerot? Mikä näitä ovelta ovella kauppaavat yrityksiä yhdistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja jotenkin niin tuttu tilanne. Muistisääntö itselläni on, että älä osta mitään mitä sinulle tullaan myymään. Varmasti maksat ylihintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4000 euron imuriesittelijä liikenteessä. Huonekalukauppias käynyt äitini luona ilman myytäviä huonekaluja. Rihkamakauppijaat oli tyhjentäny huomaamatta lompakon yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ovikauppias-asentaja-nikkari olikin talonomistajan tilaama, ei mikään maksuton. Tämä kun on vuokratalo. No entinen ovi olikin huonossa kunnossa, olin siitä pari kertaa huomauttanut. Vaan tarkkana saa olla ovikauppiaiden kanssa, jos ei muuten, niin että ei kukaan asiaankuulumaton pääse livahtamaan huomaamatta asuntoon pahantekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:56
Teknologiayritys QuietOn vaihtaa toimitusjohtajaansa – Rovion entinen toimitusjohtaja astuu oululaisyhtiön neuvonantajaksi
15:04
Omakotitalon Ylitorniolla palamaan sytyttänyt mies vangittiin – Poliisi: 24-vuotias syyllistynyt aiemminkin rikoksiin ex-puolisoaan kohtaan
15:00
Kaleva oikaisee
14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä
100
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
93
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
86
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
73
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
44
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
37
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
35
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Maan pohjoisosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image