Kolumnit

Oikeus oppia kuuluu jokaiselle lapselle

Kolumnit 11.9.2019 20:00
Tytti Tuppurainen

Eduskunnasta

Joka päivä on lapsen oikeuksien päivä. Suomen Ensi- ja turvakotien liiton perustanut Miina Sillanpää puhui aikoinaan jokaisen lapsen pelastamisesta elämälle. Tuolloin elettiin köyhässä, suuren lapsikuolleisuuden Suomessa.

Tänä päivänä meidän aikuisten tehtävä ei ole ainoastaan varmistaa, että lapsemme voivat fyysisesti hyvin. Meidän on myös varmistettava, että he saavat kasvaessaan parhaat mahdolliset eväät elämään. Näihin eväisiin kuuluvat mahdollisuudet kouluttautua ja kasvaa kykyjensä mukaan.

Viime vuonna yli kymmenen prosenttia 20–24-vuotiaista nuorista putosi yhteiskunnan turvaverkkojen läpi ja jäi niin koulutuksen kuin työelämän ulkopuolelle. Meillä suomalaisilla ei ole varaa hukata yhtäkään nuorta, ei heidän taitojaan, intoaan tai tulevaa työpanostaan. Tämä maa tarvitsee heistä jokaista. Me olemme myös velkaa jokaiselle nuorelle turvallisen polun aikuisuuteen ja luottamuksen tulevaisuuteen.

Käytössämme on keinovalikoima lasten ja heidän perheidensä tukemiseen. Rinteen hallitusohjelmassa minulle tärkeimpiä kirjauksia ovatkin kirjaus subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisesta sekä oppivelvollisuuden pidentämisestä. Ne ovat käytännön tekoja lasten ja nuorten tulevaisuuden eteen.

Suurista kaupungeista ainoana Oulu leikkasi lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta viime hallituskaudella. Työttömien vanhempien lasten oikeus varhaiskasvatukseen rajattiin puoleen ja sitä kautta kasvatettiin myös päivähoidon ryhmäkokoja. Tämä päätös on usein surettanut minua. Laskelmissamme lapsista tehtiin puolikkaita. On korkea aika, että teemme heistä jälleen kokonaisia. Oikeus varhaiskasvatukseen on jokaisen lapsen oikeus. Se auttaa eteenpäin myöhemmin opinpolulla.

Myös oikeuden toisen asteen koulutukseen on koskettava jokaista lasta. Nykymaailmassa toinen aste on uusi peruskoulu ja usein edellytys työllistymiselle. Sen ei pidä olla osalle lapsista suotu etuoikeus, vaan yhteinen oikeus, joka avaa tulevaisuuden mahdollisuudet mahdollisimman moninaisina jokaisen eteen.

Oppivelvollisuus ei ole vain nuoren velvollisuutta kouluttautua. Se on yhteiskunnan velvollisuus varmistaa, että nuori saa tarvitsemansa opin ja tuen opintoihinsa.

Osana oppivelvollisuutta kehitetään valmistavia koulutuksia ja nivelvaiheen ohjausta helpottamaan siirtymistä toisen asteen koulutukseen. Lisäksi kymppiluokat, kansanopistot, työpajatoiminta, kuntoutus ja valmentavat koulutukset ovat tärkeitä.

Yksi tapa oppia ei sovellu jokaiselle. Katsomme kukin maailmaa eri tavoin, ja jokainen nuori voi tuoda mukanaan jotain uutta. Jokainen lapsi ja nuori on meille lahja.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Oikeus opiskella kuuluu jokaiselle ja sama systeemi ei välttämättä sovellu kaikille, mutta pelkkä läsnäolo ei riitä oppimiseen missään systeemissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä siitä, että meillä ei ole varaa menettää yhtään henkilöä työvoimasta. Mutta tässäpä tuo oppivelvollisuuden jatkaminen ja muukin pakottaminen opintoihin lyö käsille. Totuus on, että moni peruskoulun päättäneistä on jo vahvassa päihdekierteessä tai muulla tavoin ei ole "yhteiskuntakelpoinen". Parempi on ohjata näitä harhapoluille kulkeutuneita muualle, kuin yleisten opintojen piiriin. Yksi tälläinen häirikkötyyppi vetää mukanaa kymmeniä muita ja pahimmassa tapauksessa estää koko luokan oppimisen. Lisäksi hän sitoo kohtuuttomasti opettajien, opojen, kuraattorien ja psykologien resursseja. Suomessa on todella hyvät aikuisopiskelu mahdollisuudet. Parasta olisi jatkaa näin ja ne harhautuneista, jotka tulee aikuisiällä järkiinsä voivat opsikella aikuisopiskeluna sitten, kun ajankohta on heille sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin, että ei kiitos. Me tarvitsemme vähemmän sosialismia, ei suinkaan enemmän. Me kansa osaamme ja pystymme järjestämään kaikki tämmöiset asiat itsenäisesti ja keskenämme. Meidän kaikki rahat kuluu nyt tuon massiivisen sääntö ja virkamieskoneiston ylläpitoon. Alkaa olla aika että ryhdymme hoitamaan asioita ilman virkamiehiä. Poliitikoille on myös asetettava rajat perustulakiin mihin asioihin he ylipäätään saavat sekaantua. Nythän siellä ei ole mitään rajaa, että voivat polttaa meidän rahat mitä hulluimpiin juttuihin. Parasta kun itse kontrolloimme omat rahamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva opettaja ja vielä harvempi päättäjä myöntää sen, jotta meidän koululaitosta ei ole rakennettu poikiavarten. Pojat eivät viihdy koulussa ja vain häiriköivät opetusta. Pojille koulu ei tarjoa juuri mitään sellaista, joka palkitsee ja antaa hyvän mielen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Subjektiivinen päivähoito on hienompi nimitys sille, etteivät vanhemmat viitsi hoitaa omia lapsiaan. Edes oman vapaa-aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, onko alamäki alkanu kun on ministeristä tippunut kansanedustajaksi. No, sehän on demarien suunta, alamäki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image