Kolumnit

Oikeus oppia kuuluu jokaiselle lapselle

Kolumnit 11.9.2019 20:00
Tytti Tuppurainen

Eduskunnasta

Joka päivä on lapsen oikeuksien päivä. Suomen Ensi- ja turvakotien liiton perustanut Miina Sillanpää puhui aikoinaan jokaisen lapsen pelastamisesta elämälle. Tuolloin elettiin köyhässä, suuren lapsikuolleisuuden Suomessa.

Tänä päivänä meidän aikuisten tehtävä ei ole ainoastaan varmistaa, että lapsemme voivat fyysisesti hyvin. Meidän on myös varmistettava, että he saavat kasvaessaan parhaat mahdolliset eväät elämään. Näihin eväisiin kuuluvat mahdollisuudet kouluttautua ja kasvaa kykyjensä mukaan.

Viime vuonna yli kymmenen prosenttia 20–24-vuotiaista nuorista putosi yhteiskunnan turvaverkkojen läpi ja jäi niin koulutuksen kuin työelämän ulkopuolelle. Meillä suomalaisilla ei ole varaa hukata yhtäkään nuorta, ei heidän taitojaan, intoaan tai tulevaa työpanostaan. Tämä maa tarvitsee heistä jokaista. Me olemme myös velkaa jokaiselle nuorelle turvallisen polun aikuisuuteen ja luottamuksen tulevaisuuteen.

Käytössämme on keinovalikoima lasten ja heidän perheidensä tukemiseen. Rinteen hallitusohjelmassa minulle tärkeimpiä kirjauksia ovatkin kirjaus subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisesta sekä oppivelvollisuuden pidentämisestä. Ne ovat käytännön tekoja lasten ja nuorten tulevaisuuden eteen.

Suurista kaupungeista ainoana Oulu leikkasi lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta viime hallituskaudella. Työttömien vanhempien lasten oikeus varhaiskasvatukseen rajattiin puoleen ja sitä kautta kasvatettiin myös päivähoidon ryhmäkokoja. Tämä päätös on usein surettanut minua. Laskelmissamme lapsista tehtiin puolikkaita. On korkea aika, että teemme heistä jälleen kokonaisia. Oikeus varhaiskasvatukseen on jokaisen lapsen oikeus. Se auttaa eteenpäin myöhemmin opinpolulla.

Myös oikeuden toisen asteen koulutukseen on koskettava jokaista lasta. Nykymaailmassa toinen aste on uusi peruskoulu ja usein edellytys työllistymiselle. Sen ei pidä olla osalle lapsista suotu etuoikeus, vaan yhteinen oikeus, joka avaa tulevaisuuden mahdollisuudet mahdollisimman moninaisina jokaisen eteen.

Oppivelvollisuus ei ole vain nuoren velvollisuutta kouluttautua. Se on yhteiskunnan velvollisuus varmistaa, että nuori saa tarvitsemansa opin ja tuen opintoihinsa.

Osana oppivelvollisuutta kehitetään valmistavia koulutuksia ja nivelvaiheen ohjausta helpottamaan siirtymistä toisen asteen koulutukseen. Lisäksi kymppiluokat, kansanopistot, työpajatoiminta, kuntoutus ja valmentavat koulutukset ovat tärkeitä.

Yksi tapa oppia ei sovellu jokaiselle. Katsomme kukin maailmaa eri tavoin, ja jokainen nuori voi tuoda mukanaan jotain uutta. Jokainen lapsi ja nuori on meille lahja.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Oikeus opiskella kuuluu jokaiselle ja sama systeemi ei välttämättä sovellu kaikille, mutta pelkkä läsnäolo ei riitä oppimiseen missään systeemissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä siitä, että meillä ei ole varaa menettää yhtään henkilöä työvoimasta. Mutta tässäpä tuo oppivelvollisuuden jatkaminen ja muukin pakottaminen opintoihin lyö käsille. Totuus on, että moni peruskoulun päättäneistä on jo vahvassa päihdekierteessä tai muulla tavoin ei ole "yhteiskuntakelpoinen". Parempi on ohjata näitä harhapoluille kulkeutuneita muualle, kuin yleisten opintojen piiriin. Yksi tälläinen häirikkötyyppi vetää mukanaa kymmeniä muita ja pahimmassa tapauksessa estää koko luokan oppimisen. Lisäksi hän sitoo kohtuuttomasti opettajien, opojen, kuraattorien ja psykologien resursseja. Suomessa on todella hyvät aikuisopiskelu mahdollisuudet. Parasta olisi jatkaa näin ja ne harhautuneista, jotka tulee aikuisiällä järkiinsä voivat opsikella aikuisopiskeluna sitten, kun ajankohta on heille sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisin, että ei kiitos. Me tarvitsemme vähemmän sosialismia, ei suinkaan enemmän. Me kansa osaamme ja pystymme järjestämään kaikki tämmöiset asiat itsenäisesti ja keskenämme. Meidän kaikki rahat kuluu nyt tuon massiivisen sääntö ja virkamieskoneiston ylläpitoon. Alkaa olla aika että ryhdymme hoitamaan asioita ilman virkamiehiä. Poliitikoille on myös asetettava rajat perustulakiin mihin asioihin he ylipäätään saavat sekaantua. Nythän siellä ei ole mitään rajaa, että voivat polttaa meidän rahat mitä hulluimpiin juttuihin. Parasta kun itse kontrolloimme omat rahamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva opettaja ja vielä harvempi päättäjä myöntää sen, jotta meidän koululaitosta ei ole rakennettu poikiavarten. Pojat eivät viihdy koulussa ja vain häiriköivät opetusta. Pojille koulu ei tarjoa juuri mitään sellaista, joka palkitsee ja antaa hyvän mielen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Subjektiivinen päivähoito on hienompi nimitys sille, etteivät vanhemmat viitsi hoitaa omia lapsiaan. Edes oman vapaa-aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, onko alamäki alkanu kun on ministeristä tippunut kansanedustajaksi. No, sehän on demarien suunta, alamäki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
86
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
23
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image