Kolumnit

Nousu, uho ja... oliko se tuho?

Kolumnit 9.1.2015 0:00 | Päivitetty 9.1.2015 18:17
Petri Laukka

Oikaisu 9.1. klo 18:16. Perjantain Kalevassa Petri Laukan Muuten-kolumnissa oli asiavirhe. Kansanedustaja James Hirvisaari ei tehnyt natsitervehdystä eduskunnassa, kuten kirjoitus väitti, vaan sen teki Hirvisaaren vieraana ollut henkilö. Hirvisaari valokuvasi tervehdyksen. Teon seurauksena Hirvisaari erotettiin Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Perussuomalaisista piti tulla kevään 2011 vaalivoiton jälkeen piristävä, kansan todellista ääntä eduskunnassa käyttelevä valtapuolue.

Voimaa ei ainakaan puuttunut. Puolue sai eduskuntaan 39 paikkaa aiemman viiden sijaan. Äänestäjät olivat tarttuneet perussuomalaisten tarjoamaan vaihtoehtoon.

Puolueen vaalikampanjassa oli sama reipas uho, jollainen leimusi Lapin kenraalin K.M. Walleniuksen kuuluisassa huudahduksessa Sallan rintamalla talvisodassa:

”Pojat, partaa ei ajeta eikä persettä pyyhitä ennen kuin vastustaja on lyöty!”


Omalaatuisia, henkisesti ruokkoamattomia ensimmäisen kauden kansanedustajia Arkadianmäelle kipusikin menestyksen myötä. Suomalainen demokratia oli osoittanut toimivuutensa: valta todella siirtyi uusiin käsiin, kun kansa niin oli halunnut.

Puheenjohtaja Timo Soini yllättyi avajaispäivänä katsellessaan, kuinka vaalilistat muuttuivat lihaksi. Uusi isompi ryhmähuone täyttyi ääniharavoista.

Heistä yksi, Teuvo Hakkarainen, erehtyi heti eduskuntatalon portaita noustessaan imitoimaan imaamin kutsuhuutoa eli neekeriukkoa tolpan nokassa.

Toisen hyväkkään, James Hirvisaaren, vieras tallusteli hieman myöhemmin talon lehtereille ja vetäisi ruotonsa natsitervehdykseen. Käden oikeaoppisesta Sieg Heil -kulmasta itse Joseph Goebbelskin olisi ollut ylpeä.

Soini pisti Hakkaraisen jäähylle ja erotti natsahtavaa moikkaajaa isännöineen Hirvisaaren, mutta parodiakierre oli alkanut.

Toimittajien tehtäväksi jäi saada kulloinenkin toilaus mahtumaan otsikkoon.


Eipä ihme, että perussuomalaisista on julkisuuden kautta välittynyt kuva luokkaretkeläisinä, jotka ovat jonkin erehdyksen seurauksena päässeet pääkaupunkia katsomaan.

Vaikka ryhmässä oli kansanedustajan työhön vakavasti paneutuvia ihmisiä, he jäivät humalassa salkkujaan hukkaavien, omaa alapäätään kännykällä kuvaavien ”poikien” varjoon.

Nopeasti kävi ilmi, että puolue oli voittanut vaalit mutta hävinnyt uskottavuudessa.


Mielipidetiedusteluissa perussuomalaisten kannatus on kääntynyt nopeaan alaviistoon neljä kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Ajankohta on kriittinen. Äänestäjät alkavat hahmotella kevään askelmerkkejään juuri nyt.

Ehkä kansa tietää jälleen paremmin kuin politiikan tutkijat, joiden paperit ovat edelleen jytkystä sekaisin.

Esimerkiksi sopii eduskuntatutkija Mari K. Niemen näkemys perussuomalaisista kotimaan politiikan terriereinä, jotka ovat haastaneet muut vaatimalla vastauksia (Kaleva 8.1.).

Väite on puppua. Muuten pienempi oppositiopuolue keskusta ei olisi voinut ajaa perussuomalaisista ohitse, kannatusmittausten kärkeen.

Niemen mukaan puolue on tuonut eduskuntaan tuoreita puheenaiheita kuten maahanmuuton, josta ei hänen mukaansa muuten edes puhuttaisi.

Ei ainakaan tähän sävyyn. Untuvikot kansanedustajat ammensivat virikkeitä netin vihafoorumeilta ja vastustivat maahanmuuttoa poskilihat punaisina, vailla empatiaa. Näin syvää vihakulttuuria ei eduskunnassa ole aiemmin koettu.


Puolueessa toimii politiikkansa monikulttuurisuuden blogi-irvailun varaan rakentanut siipi. Maahanmuuttokriittisten poliittinen pääoma perustuu 750 vuotuisen kiintiöpakolaisen vastustamiseen ja salaiseen toiveeseen, että meikäläisissä lähiöissä puhkeaisi rotumellakoita.

Silloin siipi voisi sanoa olleensa aina oikeassa. Tähän viittaa puolueen Twitter-tilille keskiviikko-iltana karannut ilakoiva viesti Pariisin terrori-iskusta:

”Yllättyneet voivat nostaa kätensä pystyyn. Profeetan puolesta.”

Perussuomalaisten maailmankuvassa maahanmuuttokriittisyydestä tulee kyynisyyttä ihmishenkien edessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Epäilisin että tämän kirjoituksen taustalla on Pariisin tapahtumat ja toimittajan ymmärtäminen että ne pahuksen perussuomalaiset taitaa sittenkin olla oikeassa siinä maahanmuuttoasiassa. Sen huomion häivyttämiseksi täytyi sitten muistella ja listata heidän töppäyksiään vaalikauden ajalta. Eittämättä esim. Teuvo ja James olisivat voineet fiksumminkin edustaa, mutta töppäyksistään vain he itse ovat joutuneet kärsimään. Suurimmat töppääjät löytyisivät muista puolueista, osa tosin jo muihin töihin kesken vaalikauden paenneina, ja niitä töppäyksiä me maksetaan vielä vuosikymmeniä. Mutta miksipä piikitellä vahvoja kun voi piikitellä heikompia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet sinä P. Laukka varsinainen pelkuri! Et uskalla julkaista mitään sinun ideologiaasi vastaan olevaa kommentointia!?! Uskomaton pelle, häpeä!!! Sinä voit kyllä blokata tämän foorumin kommentoinnin, mutta et koskaan kaikkea muuta. Typerä käytöksesi ja pelkurimaisuutesi tulee esiin kyllä muilla nettifoorumeilla. Lueskeleppa sieltä sitten... :). Olet saanut oikein 4 (neljä) kommenttia :). Heheh... hehehheheheheheheh.... montako olet estänyt? 400?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut ei kestä kritiikkiä yhtään tai edes asioiden toteamista kuten Kalevan kirjoituksessa on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän tämänkin jutun idea oli? Perussuomalaisetko ne ovat Kalevan ymmärryksen mukaan syyllisiä Suomen alennustilaan? Jos taas tarkoitus oli halventaa puoluetta parin yksittäisen ihmisen toilailun vuoksi niin voisi varmaan ottaa vertailukohdaksi Kokoomusnuorten puheenjohtajan tekemän murhan. Kyllä siinä Persujen tekemiset murhan rinnalla tuntuvat aika vaatimattomilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujahan ei saa kritisoida ihan yhtään mistään, tai heti nousee järkyttävä pöyristys ja marttyyriasenne pintaan. Kevyet kommetit siitä, mitä Persuissa kiistatta on tapahtunut on tosi väärin ja pahaa, mutta esimerkiksi heidän aktiivien vähemmistöihin kohdistuvat "uunittamis"puheet kuuluu tietenkin intomielisesti puolustettavan sananvapauden piiriin. Eli joka toiselle sanavapaus, tai siis vain persuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy toki myöntää että tyytyväinen ei perussuomalaistenkaan saavutuksiin vaalikaudella voi olla, mutta oppositiosta on huono suuresti vaikuttaakaan. Teuvo ja James ovat toki tunaroineet mutta eiköhän ne suurimmat tunarit löydy hallituspuolueista, Jyrki ja Jutta etunenässä. Maa on lamassa, työttömiä kohta puoli miljoonaa, velkaa ennätysmäärä ja lisää otetaan. Tähän on tultu koska hallitus on keskittynyt vain ministerien omien urien kehittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitokset artikkelista, joka kuvaa mielestäni hyvin monien tuntoja Perussuomalaisista. Artikkelissa on kuitenkin pieni asiavirhe. Se ei ollut Hirvisaari itse, joka teki natsitervehdyksen eduskunnan lehtereillä, vaan hänen vieraansa Seppo Lehti. Hirvisaari puolestaan valokuvasi tämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran pitää korjata, että se taisi olla Hirvisaaren vieras eikä mies itse joka natsitervehdyksen teki. Muuten kyllä ihan asiallinen kirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettu pudonneen sähköjohdon vuoksi
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
78
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
44
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
16
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
9
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image