Kolumnit

Miten suojella kansalaisia julmilta hir­mu­hal­lit­si­joil­ta?

Kolumnit 29.7.2004 0:00
Tuulikki Ukkola

Vuosi sitten presidentti Martti Ahtisaari tokaisi Ylen radiouutisten haastattelussa: "Tietäen, että noin miljoona ihmistä on tapettu Irakin hallinnon (Saddam Husseinin) toimesta, minä en paljon niitä joukkotuhoaseita enää tarvitse."

Ahtisaari puuttui tärkeään asiaan. Miten suojella ihmisiä julmilta hirmuhallitsijoilta? Milloin kansainvälinen yhteisö voi puuttua valtion sisäisiin asioihin ja estää kansanmurhan? Kansanmurhien ja etnisten puhdistusten estämistä pohdittiin tammikuussa Tukholmassa. Puhetta riitti päivätolkulla. Siinä kaikki. Pohditaanko jossain pelisääntöjä humanitaariselle interventiolle?

Nyt miljoonan ihmisen murhaaja syö vankeudessa muffinsseja, lukee Koraania ja runoja, kuntoilee ja hoitaa puutarhaa vankilan pihalla. Kansainvälisen oikeuden professorit ovat varmaan tyytyväisiä. Hehän ovat olleet enemmän huolissaan diktaattorin ihmisoikeuksista kuin kansalaisten oikeudesta elää.

Irakin sota on tuomittu vääräksi. Ja väärinhän sitä perusteltiin. Saddam leikki kissaa ja hiirtä. Hän uskotteli, että Irakilla on piilossa jumalaton määrä joukkotuhoaseita. Kun mitään ei löytynyt, Yhdysvallat ja sotakoalitio ovat saaneet kuraa silmilleen. Ahtisaari on lähes ainoa suomalainen, joka on katsellut asioita hieman laajemmasta perspektiivistä.

Irakin kriisi lähti raiteiltaan jo ennen varsinaista sotaa. Aivan varmasti Yhdysvaltain pontimena oli öljy, mutta myös syyskuun 11. päivä ja lähes 3 500 kuollutta amerikkalaista. Mutta öljy oli Ranskan ja Venäjänkin vastustuksen taustalla. Maiden öljy-yhtiöt olivat tehneet rahakkaita sopimuksia Saddamin hallinnon kanssa. Nyt ne ovat haihtuneet taivaan tuuliin.

Kansainvälinen yhteisö ei kykene puuttumaan hirmuvaltiaiden julmuuksiin. Mikään ei ole muuttunut. Saksa kaasutti toisen maailmansodan aikana kuusi miljoonaa juutalaista, Stalinin vainoissa kuoli moninkertaisesti enemmän. Pol Pot sai riehua Kambodzhassa, Mao Kiinassa. Käsittämättömiin julmuuksiin on syyllistytty Ruandassa ja Itä-Timorissa, Liberiassa ja Kongossa, Bosniassa ja Kosovossa kuten myös Afganistanissa ja Tshetsheniassa. Palestiinalaisia on vainottu kohta 60 vuotta.

Sudanissa muslimihallitus tukee arabitaistelijoita, jotka murhaavat vääräuskoisia Darfurin alueella. Miljoona ihmistä on paennut janjaweed-joukkoja, 30 000-50 000 on tapettu. Määrän pelätään kymmenkertaistuvan. YK on voimaton. Kukaan ei voi lähettää joukkoja alueelle. Sudanin hallituksen mukaan ulkomaisten joukkojen tarkoituksena ei ole rauhoittaa Darfurin maakuntaa, vaan kaataa Sudanin islamistinen hallitus.

Talouspakotteilla taas ei ole mitään virkaa. Irakissakin niitä rikottiin sen kuin ennätettiin.

Eurooppalaisilta kyllä riittää puhetta ja pulputusta ihmisoikeuksista. Kuitenkin valtioiden päämiehet katselivat vierestä, kun Jugoslavian pesänjakajat tappoivat toisiaan ja syyllistyivät äärimmäisiin ihmisoikeusrikkomuksiin. Ilman Natoa alueella taisteltaisiin vieläkin. Kosovon Nato rauhoitti ilman YK:n lupaa.

Eurooppalaiset ovat eläneet 50 vuotta kylmän sodan maailmassa. On totuttu siihen, että sanat ja teot ovat eri asia. Neuvostoliitto alisti koko Itä-Euroopan rautasaappaiden alle. Ihmisoikeuksia rikottiin, mutta valtionjohtajat olivat kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Irakin sota sai rajun käänteen, kun Espanja alistui terrori-iskun paineessa. Nyt rikollisjoukkiot sieppaavat ihmisiä ja myyvät heidät terrorijärjestöille. Äärimuslimit uskovat, että he saavat koko lännen valtansa alle.

Olisiko kovin väärin arvioida, että Irakista käynnistyi uskontojen sota?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image