Kolumnit

Miksi et kuule, vaikka lapsesi huutaa?

Kolumnit 4.1.2020 9:00
Jami Jokinen

Psykologien ilmastovetoomus osuu yhteen ilmastokriisin pahimmista ja käsittämättömimmistä kipupisteistä, väittää ympäristötoimittaja Jami Jokinen.

Siitä ei ole kovin kauaa, kun tuleva sukupolvi oli omaa tärkeämpi.

Sodanjälkeisen Suomen pellonraivaaja tiesi, ettei hän ehtisi kovin pitkään korjaamaan satoa. Hän repi voimansa siitä, että lapsilla ja lapsenlapsilla olisi tuskaisen työn ansiosta parempi elämä.

Aina se ei onnistunut. Lapsilla ollut välttämättä helppoa, eikä yhtään enempää vapautta valita kuin edelliselläkään sukupolvella. Mutta parempaa maailmaa yritettiin rakentaa täydestä sydämestä ja niillä keinoilla, joita oli käytettävissä.

Mitä tapahtui?

Ilmastokatastrofin kynnyksellä on tietoa, suoria sanoja ja silkkaa faktaa. On keinoja, on valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, mutta muutosta ei vain näy.

Lapsille ja lastenlapsille halutaan yhä antaa paljon ja parasta. Vanhempina ja isovanhempina emme tietenkään halua, että lapsi tai lapsenlapsi joutuu luopumaan jostakin.

Antamisen ja luopumisen tärkeysjärjestys ja mittakaava ovat kuitenkin pahasti hukassa.

Kun emme halua olla antamatta kaukomatkoja ja omistamisen ihanuutta, niin mitä oikeastaan annamme? Ekologisen romahduksen, ilmastokaaoksen ja sodan makeasta vedestä.

Australia palaa. Hyönteiset hupenevat. Antarktis sulaa.

Emme raivaa omia peltojamme siksi, että seuraavalla sukupolvella olisi helpompaa. Raivaamme niitä pelkästään itsellemme.

Vuodenvaihteessa Suomessa julkistettiin psykologien ilmastorintaman vetoomus. Siinä yli 500 psykologia ja psykiatria vaatii aikuisia ottamaan vastuun ilmastokriisistä ja sen ratkaisemisesta.

Vetoomus ja sen pohjalla olevat ammattilaisten näkemykset eivät ole saaneet lainkaan niin paljon julkisuutta kuin olisivat ansainneet. Monessa mielessä vetoomus osuu ilmastokriisin oleellisimpaan kipukohtaan.

Psykologit huomauttavat, että aikuisten passiivisuus ilmastoasioissa saa osan lapsista kokemaan, että aikuiset eivät puolusta heidän tulevaisuuttaan.

Jos ilmastoahdistuksen jättää noteeraamatta, se ei sillä katoa. Pahoinvointi vain muuttaa muotoaan.

Johtopäätös: tee merkittäviä ilmastotekoja – jos et muuten, niin siksi, että lapsesi voisi henkisesti paremmin.

On hyytävää ja käsittämätöntä, että vanhempia pitää kehottaa välittämään lapsistaan. Yhtä kylmää on, jos lapsettomalle pitää erikseen ehdottaa empatiaa.

Vetoomus keskittyy henkisen ilmastotaakan nostamiseen pois lapsen hartioilta, mutta viesti pätee muuhunkin kuin psykologiaan.

Lapset ja nuoret huutavat yhä voimakkaammin ilmastotoimia kouluissa, kaduilla ja sosiaalisessa mediassa. Heillä on henkeä, tietoa ja henkilökohtaisesta huolesta kumpuava motivaatio.

Työkalut ovat silti sinulla, aikuinen.

Sinä toimit yrityksen johdossa, kunnanvaltuustossa, eduskunnassa tai virastossa. Sinä olet yrittäjä, lobbari, insinööri, liiketalouskonsultti ja toimittaja. Sinä teet isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat.

Sinä määräät ruokakaupassa ja olet öljy-yhtiön asiakas. Sinä ratkaiset asumis- ja lomanviettotavat tai osallistumisen kulutusjuhlaan.

Sinulla on äänioikeus, lapsella ei.

Sinä olet myös vanhempi, kummi, aikuinen kaveri tai sukulainen.

Vaikka et sitä yrittäisikään, niin sinä tarjoat mallin siitä, ajatellaanko Aasiassa tai Tyynellämerellä veden alle jääviä lapsia kanssaihmisinä.

Sinä viestit, onko parempi pyrkiä ilmastorauhaan yhteisvastuulla vai ydinaseilla.

Sinä olet se, jonka pitää joskus vastata aikuistuneen lapsesi kysymykseen: miksi et kuullut, vaikka minä huusin?

MAINOS

Kommentoi

Ilmastomuutos on äärimmäisen tärkeä asia. Mutta mikä tässä thunbergilmiössä usein kiikastaa on seuraava. Sotien jälkeisen sukupolvet ovat eläneet hyvin niukkaa elämää ja monella seniorilla on tämä vaatimaton elämäntapa säilynyt. Ja vielä 40 - 50 vuotta sitten meidän keski-ikäisten nuoruudessa ei kulutettu nykyiseen malliin. Monet keski-ikäiset elävät kestävästi ja tekevät muutoksia elämässään ilmastosyistä sen mitä yksi ihminen voi. Sitten yltäkylläisyydessä syntyneet nuoret ryhtyvät lakkoilemaan ikäänkuin he olisivat keksineet ilmastonmuutoksen ja ettei kukaan muu tee mitään. Haluaisin nähdä nuorilta tekoja puheiden sijaan. Monet nuoret elävät itse melko kestämättömästi; Kertakäyttömuoti kuluttaa valtavasti luonnon resursseja, samoin elektroniikka. Nuoret lentomatkustavat paljon. Videoiden ja elokuvien katselu vaatii valtavasti palvelintehoja, ja sen vuoksi rakennetaan koko ajan energiasyöppöjä datakeskuksia, jotka eivät välttämättä kata kulutustaan uusiutvalla energialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ympäristötoimittaja ei kirjoittaisi näin niin hän ei olisi uskottava. Muistuttaa Taisto Sinisalon puheita, jotka opetuslapset sitten liimasivat seinillensä. Vain Jamilla on totuus hallussansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä olkiukkoilun ja projisoinnin ennätys. Luodaan tilanne "Maailma tuhoutuu, lapsesi on kauhuissaan ja sinä et tee mitään." Mikään näistä ei pidä paikkaansa. Mutta onneksi jalo toimittaja (joka ei ilmeisesti omista mitään), joka tulee ja pelastaa meidät tästä itseluomastaan kuviosta ja toimii samalla parempana sijaisvanhempana lapsillemme...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Mielestäni tämä ilmastodenialismi ei ole pelkästään ihmisten välinpitämättömyyttä. Ilmastodenialismia ajetaan tietoisesti idästä ja lännestä puhtaan laskelmoidusti. Exxonillahan oli jo tämä strategia Rooman klubin ajoilta 70-luvulta, kun tajusivat, että on halvempaa vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen öljyn hyväksi kuin alkaa miettimään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Mitäköhän tämä yleiseen mielipiteeseen vaikuttaminen on tällä hetkellä. Voi vain arvailla. Idässä on myös omat intressinsä vaikuttaa. Ja netissä tällainen mielipidevaikuttaminen on ilmeisen tehokasta.

Tämä ilmastoasia on aivan keskeinen juttu, joka liittyy myös maahanmuuttovastaisuuteen tai esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain vastaisuuteen, koska usein nämä asiat niputetaan ja samat tyypit vastustaa kaikkea näitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos tästä kirjoituksesta! Sanoitit hyvin aikamme kuvan. Elämme välinpitämättömyyden aikoja emmekä enää halua lapsillemme parempaa tulevaisuutta. Lisäksi monet käyttävät energiansa vastustaakseen vielä puhtaampien ratkaisujen toteutumista,kuten tästäkin kommenttikentästä näkee. Se on surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Tässä mitataan meitä keski-ikäisiä: välitämmekö vain siitä millaisin mukavuuksin saamme nyt arkeamme pyörittää vai kiinnostaako myös millaisen elinympäristön jätämme lapsillemme. Arkea on vaikea muuttaa kerralla, mutta jotain pystynee jokainen tekemään. Vaihda vaikka ekosähköön tai lisää kasvisruokapäiviä viikkoon. Helpoin ekoteko on jättää lentolomat väliin -kyllä junamatkan päässäkin voi lomailla riittävän mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tunnista itseäni viiden lapsen isänä ja 4 lapsen ukkina tästä kirjoituksesta. Onko minussa joku vika? Ehkä? En ole tarjonnut lapselle näitä, mitä kirjoittaja kertoo ulkomaanmatkoista lähtien. Olen tarjonnut heille aivan tavallisen koti, uskonto ja isänmaan kasvatuksen, en muuta. He osaavat ajatella aivan tavalliseen tapaan, mitä ilmastomuutos tarkoittaa ja miten siihen tulee suhtautua. Me emme silti voi olla ilman ruokaa, asuntoa ja vaatetusta. Meidän tulee käydä töissä ja opiskella, koska yhteiskunta toimii niin. Olen silti isänä näihin perustarpeisiin vaikuttanut aina ilman Gretan ja hänen avustajien uskonnollista julistusta. Olen pitänyt huoneiston lämpötilan alhaalla, olemme syönyt aina terveellisesti, emme ole tuhlanneet vaatteisiin koskaan liikaa. Mitä tässä nyt sitten pitäisi tehdä. Kirjoittajan mukaan pitäisi alkaa todella hiostamaan läheisiäni ja luoda heille valtava paine tämän ilmastouskonnon nimissä ja pelotella, että joudutte ilmastokatastrofiin, jos ette tee itse sitä ja tätä. Ei, en tee sitä, koska katson tehneeni riittävästi ja jatkan aivan normaalisti sillä tiellä, jolla olen aina ollut. Tällä tavalla lapseni saavat aivan järkevän lähestymistavan tulevaan ilmastomaailmanloppuun. Ketkähän sinne ilmastotaivaaseen sitten pääsee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Johtopäätös: tee merkittäviä ilmastotekoja – jos et muuten, niin siksi, että lapsesi voisi henkisesti paremmin."

Lapset alkavat voida paremmin, kun heitä ei enää pelotella maailmanlopulla ja vedetä mukaan mihin sattuu hörhöilyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenttisi olisi hyvä, jos kyse olisi uskonnoista. Valitettavasti kyse on tieteellisen tutkimuksen tuloksista ja muista tosiasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on uskonnosta, katso vaikka tätä keulakuvaa ja hänen tukijoukkoja. Tässä agendassa on täysin uskonnolliset piirteet, on hyvä ja paha. Hyvää on tietynlainen viherpiiperökatsantokanta ja pahaa ovat me, jotka syömme lihaa ja olemme aivan normaaleja kansalaisia. Miten vanhurskauttaminen tapahtuu? Se tapahtuu sillä tavalla, että alat saarnaamaan samaa agendaa Gretan kanssa. Jos et sitä tee, olet kauhea ja vääräuskoinen ja tuhoat maapallon elämän. Jos teet, olet vapautettu ilmasto-orjuudesta ja pääset seuraavalle asteelle. Hienoa, vieläkö uskot, että tämä kaikki on teoriaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kehotetaan kuuntelemaan ja tekemään, ei saarnaamaan. Se että jatkat normaalin länsimaalaisen ihmisen elämää, vaikuttaa ilmastoon haitallisesti, peitit sitä "normaalin" tai muiden kivempien sanojen taakse tai et. Normaali elämäsi kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmanlopusta saarnaaminen lapsille ei mielestäni ole miltään kannalta tiedettä, se on hysterian lietsomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image