Kolumnit

Laura Huhtasaari ja totuuden jälkeinen aika

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan verkkotoimittaja Heikki Uusitalo. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 28.11.2019 9:30 | Päivitetty 28.11.2019 9:31
Heikki Uusitalo

Viime viikon eduskuntakeskustelusta levisi somessa kulovalkean lailla video, jossa perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho esittää kysymyksen ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vastaa.

Halla-ahon kysymys kuuluu tiivistetysti: "Meneekö ulkomaalaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?"

Yhden asian liikkeen tavanomainen yritys hiillostaa vihreää ministeriä jatkuvilla maahanmuuttokysymyksillä. Siinä ei siis vielä ole mitään erikoista tai ihmeellistä.

Ohisalon vastaus sen sijaan on hyvin hämmentävä. Hän sanoo: "Kyllä, siitä tämä hallitus tulee pitämään kiinni."

Eli ulkomaalaisten turvallisuus menee suomalaisten turvallisuuden edelle. Ja hallitus vieläpä pitää asiasta kynsin hampain kiinni.

Mitä ihmettä?

Sitä ihmettä, että video on väärennös. Siihen on leikattu vastaus aivan toisesta kohtaa keskustelua selvästikin siinä tarkoituksessa, että saataisiin lietsottua tyytymättömyyttä ja vihaa Ohisaloa kohtaan.

Väärennös on niin kökkö, että jokaisen pitäisi hoksata se tekaistuksi. Turhan moni kuitenkin nielaisee halvanlaisen vedätyksen sen enempiä miettimättä.

Tyytymättömyyttään ja vihaansa ehtii moni jo ilmaista ennen kuin isot kotimaiset tiedotusvälineet uutisoivat feikkivideosta. Somen rakkilauma haukkuu Ohisaloa kirosanoin väritetyillä ilmauksilla, joista osa täyttää todennäköisesti kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Useat näkyvät poliitikot tuomitsevat tapauksen selväsanaisesti. Muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) ottavat asiaan kantaa voimakkaasti paheksuen.

Kantaa aiheeseen ottaa myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, puolueensa edellinen presidenttiehdokas. Hänen viestissään on kokonaan toinen sävy kuin puhemiehillä, ja se sävy menee yli kaiken hyväksyttävyyden.

"Kyse on mielikuvasta, jota feikkivideolla halutaan viestiä. Jos viesti on väärä, sen voi oikaista", kirjoittaa Huhtasaari.

Hän myös kysyy, onko Ohisalo irtisanoutunut videon viestistä. Huhtasaari siis muitta mutkitta hyppää ymmärtämään valheiden ja väärennösten levittämistä. Hän tarjoaa todellista vaihtoehtoa: vaihtoehtotodellisuutta, jossa poliittisen vastustajan sanomiset voi väärentää ja sen jälkeen vielä penätä häntä irtisanoutumaan lausumasta, jota hän ei koskaan lausunut.

Ollaan syvällä totuuden jälkeisessä ajassa, trumppien ja muiden valehtelijoiden luomassa maailmassa, jossa millään ei ole vähempää väliä kuin totuudella.

Vaikka sitä niin palavasti haluaisikin ajatella, että ei meillä Suomessa sentään, vastaus on toinen: kyllä meillä Suomessakin. Huhtasaari sen todistaa hyvin väkevästi.

Kehityssuunta on vaarallinen. Moderni teknologia mahdollistaa niin sanotut deep fake -videot, joista jo valistuneenkin voi olla vaikea päätellä, ovatko ne totta vai eivät.

Korkeassa asemassa olevien poliittisten päättäjien ei pitäisi osoittaa pienintäkään hyväksyntää tällaisten propagandavälineiden käyttämiselle. Muuten olemme kohta kaikki jymäytettyjä ja riitelemme sanoista ja teoista, joita kukaan ei ole koskaan sanonut tai tehnyt.

Yhteiskunnallisia ongelmia ja riitoja ratkotaan pahimmillaan väkivallalla. Toivottavasti siihen pisteeseen ei koskaan ajauduta valheellisten videoiden vuoksi.

Uhkakuva tästä on valitettavasti olemassa.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

Korkeassa asemassa olevien poliittisten päättäjien ei pitäisi osoittaa pienintäkään hyväksyntää tällaisten propagandavälineiden käyttämiselle.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

on, että emme riitaudu keskenämme. Keskinäisestä riitelystämme hyötyvät ulkovallat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ja jopa USA:ssa nykyään menestytään valheilla, kieroilulla, vihlailuilla ja muunnellulla totuudella. Tämä sama suuntaus on tullut myös Suomeen ja hyvin näyttää toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Plagiaateista valheisiin - nopeilla ja helpoilla sumutuksilla Suomi suureksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko edes Halla-aho sanoutunut selvästi irti videosta, jossa häntä käytetään hyväksi?
Onko kukaan perussuomalaisista selvästi tuominnut tekoa?

En ole kuullutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ollaan syvällä totuuden jälkeisessä ajassa, trumppien ja muiden valehtelijoiden luomassa maailmassa, jossa millään ei ole vähempää väliä kuin totuudella."

Olen murehtinut tätä samaista asiaa seuratessani vasemmistohallituksen suorittamista postijupakkaan liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen kannatus on noussut näitä valheellisia uutisia levittämällä. Toivottavasti suomalaiset näkevät tulevaisuudessa totuuden valheitten sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa kun varsinaiset valehtelijat syyttävät muita valehtelusta. No niinhän tämä maailma menee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee nykyään. Pitää vain tietää mistä asioista on luvallista valehdella ja mistä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan jokainen kansanedustaja on syytä sitouttaa totuudellisuuteen. Helpoiten se tapahtuu julkisella kuulemisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image