Kolumnit

Kolumni: Onko ilmastolakko pätevä syy lintsata koulusta?

Pekka Rahko
Kolumnit 17.1.2019 14:22
Pekka Rahko

Helsingissä osoitettiin viime perjantaina mieltä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Eduskuntatalon portailla kokoontuivat koululaiset olivat saaneet innoituksensa ruotsalaisen Greta Thunbergin ilmastokampanjasta.

15-vuotias Thunberg on ollut viime syksystä lähtien ”istumalakossa”: hän käy joka perjantai Tukholmassa valtiopäivätalon lähistöllä istumassa vastalauseena riittämättömäksi kokemaansa Ruotsin ilmastopolitiikkaan.

Kauniaisten ruotsinkielisestä lukiosta alkunsa saanut tempaus keräsi Helsingin mielenosoitukseen satoja nuoria.

Ainakin sosiaalisessa mediassa koululaisten ilmastolakkoa moitittiin vihervasemmiston propagandaksi ja paheksuttiin lasten manipulointia.

Tulkinta on väärä.

Vuonna 2016 käyttöön tulleissa perusopetuksen opetussuunnitelmissa ilmastonmuutos nimittäin nostettiin ensimmäistä kertaa suomalaisen kouluopetuksen sisällöllisiin tavoitteisiin.

Opetussuunnitelmien perusteiden mukaan ”perusopetuksessa tunnistetaan kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys” ja ”ekososiaalinen sivistys merkitsee ymmärrystä erityisesti ilmastonmuutoksen vakavuudesta sekä pyrkimystä toimia kestävästi”.

Päämäärinä ovat siis sekä ymmärrys että toimiminen.

Ilmastonmuutokseen voivat oppilaat myös ottaa kantaa. Vaikuttamistaitoja ja koulun ilmastokasvatustyötä tukee nettiin koottu Open ilmasto-opas.

Oppaasta löytyvä määritelmä osuu suoraan Helsingin mielenosoitukseen: ”ilmastonmuutos ratkaistaan aktiivisten kansalaisten yhteistyöllä, eikä nuorten tarvitse odottaa aikuiseksi kasvamista tullakseen tällaisiksi aktiivisiksi kansalaisiksi”.

Gymnasiet Grankulla samskolanin rehtori Niklas Wahlström piti lakkoa vääränä keinona vaikuttamiseen.

Parasta tietysti olisikin, jos tunnilta ei tarvitsisi lintsata päästäkseen tärkeänä kokemaansa mielenosoitukseen. Nyt oppilaat kuitenkin määrittelivät itse asioiden tärkeysjärjestyksen ja lakko voitti.

"On tärkeämpää, että pelastetaan maailma kuin että ollaan tänään koulussa", 16-vuotias Einar Zilliacus kommentoi Hesarin jutussa.

Wahlströmin kannattaisikin miettiä, onko koulun ilmastokasvatus ollut riittävää, kun oppilaat katsoivat oikeutetuksi luvattoman poissaolon eduskuntatalon portailla.

Monet opettajat olivat kuitenkin antaneet oppilaiden lähteä mielenosoitukseen ilman poissaolomerkinnän uhkaa.

Greta Thunbergin protesti ei ole jäänyt huomaamatta, päinvastoin. Media on tehnyt nuoresta mielenosoittajasta runsaasti juttuja ja joulukuussa Katowicen ilmastokokouksessa Thunberg tapasi YK:n pääsihteerin António Guterrezin.

”Jos sillä jo saa otsikoita maailman mediassa, ettei jokunen lapsi mene kouluun, niin kuvitelkaa, mihin kaikkeen pystymme yhdessä, jos vain haluamme”, Thunberg totesi ilmastokokouksessa pitämässään puheessa.

Thunberg aikoo jatkaa perjantaisia protestejaan, ja tuskin Suomessakaan vaalien lähestyessä koululaisten mielenosoitukset ja ilmastolakot tähän jäävät.

Ympäristöpolitiikan professori Ilmo Massa ehti jo pohtimaan Twitterissä, että koululaisten ilmastolakot nostavat ehkä muutaman vuoden sisällä kokonaan uuden nuoren sukupolven politiikkaan.

Ehkä me tarvitsemme juuri tätä uutta sukupolvea. Ilmastotekoja vaaditaan nyt, ei joskus epämääräisessä tulevaisuudessa.

MAINOS

Kommentoi

Nämä mieltään osoittavat nuoret ensimmäiasenä vaikka kävelemään. Pois koulukyydit ja autoluljetukset niin harrasteisiin kuin vastaaviinkin. Ja välitunnit pihalle pakkaseen eikä sisätiloissa lämpimässä lorvimassa, kun se lämmittäminen kuluttaa energiaa ja ilmanvaihto sähköä. Ei hiihtolomalla lentokoneella etelään vaan ulos hiihtämään ihan lähimaastoon. Sen jälkeen sitten mieltä osoittamaan. Muuten sitten ensin maksamaan vaikka vaatimansa energiaveronkorotukset; taitaa vielä tuossa iässä puuttua ihan kylmät realiteetit, kun ei itse elämäänsä makseta tai hallinnoida?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintsausta näytetään tekevän ainakin osin väärän tiedon perusteella, ehkä taustalla yksittäisten opettajien liika innokkuus. Osa noista lakkoilevista nuorista kun näyttää kommenttiensa perusteella pitävän jo aivan varmana totuutena, että maailma ja Suomi ajautuu katastrofiin mikäli päästöjä ei pystytä leikkaamaan nollaan 10 vuodessa. Sellaista ei IPCC ole ennustanut. On suuri mahdollisuus, että Suomessa ei vielä 30 vuoden kuluttuakaan ilmastonmuutos konkreettisesti näy luonnossa, ilmaston luontainen vaihtelu on täällä niin suurta. Muualla maailmassa tilanne voi olla vakavampi, mutta ongelmien syynä on osaltaan myös liikakansoitus ja sitä kautta luonnonvaraisen elintilan väheneminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan uskonnon opettajamme kertoi, kuinka he 1930-luvulla ryhtyivät koululakkoon suomen kielen puolesta ruotsia vastaan. Hän keroi olleensa aitosuomalainen ja luvanneensa aitosuomalaisuuden kiihkossa yhtä ja toista. Jossakin vaiheessa järki voitti hänetkin. 1970-luvulla yliopistojen ainejärjestöt olivat täynnänsä taistolaisia, jotka tiesivät, miten kurjasti asiat maassamme ovat ja miten hyvin ne taas itäisessä naapurissa ovat. He olivat uskossaan vahvoja ja marssivat usein luennoilta ulos kiihkossaan. Näistä melkoinen osa on menestyneitä kansalaisia, jotka nyt kieltävät olleensa mitään kiihkoilijoita. Osa on siirtynyt muihin poliittisiin liikkeisiin ja suuntauksiin. Pieni osa tuntuu edelleen kaikessa hiljaisuudessa kannattavan sitä, mitä ovat nuorena oppineet. Antaa Thunbergin vain istua ja ilmastomaanikkojen protestoida. Kuitenkin asioilla on tapana järjestyä kultaista keskitietä pitkin. Tosin tähän menee sitä enemmän aikaa, mitä pahempaa jälkeä hihhuloijat saavat aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin sata vuotta sitten Suomessa hihhuloi joukko ihmisiä, joka heimo- ja Suur-Suomiaatteiden sokaisemana kävi tekemässä turhia ja traagisia sotaretkiä itänaapurin puolella. Kun kuulin aikoinaan näistä heimosodista ja valloitusretkistä koulun historiantunnilla, luulin tarinoita keksityiksi. Päähäni ei kertakaikkiin mahtunut, miksi joku tuolloin saattoi kuvitella, että Suomi voi olla tai siitä voisi tulla sellainen suurvalta, joka tuosta vain sanelee itselleen rajat ja säätää maailman sellaiseksi kuin haluaa.

En mitenkään olisi voinut aavistaa sitäkään, että muutaman vuosikymmenen päästä törmään taas samanlaisiin hihhuleihin, jotka Suur-Suomi-aatteen sijaan tällä kertaa elättelevät kuvitelmia siitä, että Suomi olisi jotenkin ratkaisevassa asemassa ilmaston lämpenemisen vastustamisessa tai että meidän tekemisillämme ylipäätään olisi mitään vaikutusta mihinkään.

Mutta olin väärässä. Suomesta tuntuu löytyvän hälyttävän paljon ihmisiä, jotka ovat omaksuneet ajattelutavan, jota voisi kutsua ilmastonmuutostaistelun Suur-Suomi -aatteeksi.

En tiedä, onko tästä mitään hyötyä, mutta henkilökohtaisesti tuskin voin tehdä muuta heidän parantamisekseen kuin toistaa muutaman realiteetin:
-sillä, mitä suomalaiset tekevät tai jättävät tekemättä, ei ole mitään vaikutusta maapallon ilmastoon.
-Suomi ja suomalaiset eivät ole esikuva tai malli Intian, Kiina, Yhdysvaltojen ja Venäjän keskiluokalle ja vallanpitäjille. Se, että me täällä rajoitamme päästöjämme, ei vaikuta kenenkään muun päästöihin.
-jos asiaa tarkastellaan tieteellisesti ja rationaalisesti, ilmastotalkoot epäonnistuvat: edellä mainitut suurpäästäjät eivät tutkimusperusteisten ennusteiden mukaan tule luopumaan olennaisesti fossiilisista polttoaineista. Luultavasti kasvihuonepäästöt seuraavien vuosikymmenien aikana vain kasvavat. Ja tähän Suomi ei voi mitenkään vaikuttaa.

Olisiko siis aika palata grandiööseistä harhoista, joissa Suomi nähdään ilmastonmuutostaistelun Suur-Suomena, takaisin maanpinnalle? Aika lopettaa ilmastotekoja vaativa propaganda, josta on haittaa Suomelle ja suomalaisille.

Sen sijaan, että johdetaan lapset ja nuoret hyödyttömiin lakkoihin ja muihin haihatteluihin, kasvatetaan heidät realisteiksi, jotka tajuavat, että Suomi ei voi tässä asiassa mitään. Turhissa ja epäonnistumiseen tuomituissa talkoissa itsensä uhraavien hupakkojen sijaan tarvitsemme terveen itsekästä ja realistista nuorisoa, joka ryhtyy tässä asiassa tavoittelemaan Suomen etua ja hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
15
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image