Kolumnit

Kanta-asiakastiedon pitää kuulua myös asiakkaalle

Kolumnit 8.10.2018 14:49
Pasi Klemettilä

S-ryhmä on ilmoittanut, että se alkaa tarjota asiakasomistajilleen palvelua, jossa asiakaskin alkaa nähdä tietoja omista ostoistaan.

Asiakas näkee tuoteryhmä- ja tuotetasolla mitä, missä ja milloin hän on ostanut kuluneen vuoden aikana. Ostotiedot näytetään tuoteryhmittäin, kuten juusto, vihannekset, oluet, tuore kala, suklaavalmisteet ja niin edelleen.

Tämä on askel parempaan suuntaan. Kaupan kanta-asiakkaan on kohtuullista ja hyödyllistä saada listaus siitä, mitä hän kaupasta ostaa. Tähän asti tieto on jäänyt kauppaketjuille.

Moni on leipääntynyt kanta-asiakaskorttien vilautteluun pienten palkintojen takia. Se on kuitenkin pakkopullaa, jota nuukan on pakko haukata.

Jos keskittää tarpeeksi ostoksia, kanta-asiakas saa bonusta. Alennuksia voi olla tarjolla. Ja viime vuosina on yhä useammin ollut kanta-asiakkaalle tarjolla jopa parin euron arvoisia ilmaisia tuotteita. Sehän tekee tietysti todella onnelliseksi.

Kanta-asiakaskorteista ei viitsi kokonaan luopuakaan, vaikka hyöty voi olla pieni ja nimellinen. Melkein kuin ilmaista rahaahan se kumminkin on.

Kortit ovat kuitenkin omalla laillaan yhdentekeviä. Kun taskussa on parin ison kauppaketjun kanta-asiakaskortit, jotakin etuja ja alennuksia tulee ruoka-ostoksia tehdessä joka tapauksessa.

Ruokakaupan valinnassa painavin tekijä on se, missä kauppa sijaitsee kulkureitteihin ja kotiin nähden. Kovin moni ei välttämättä valitse ostospaikkaansa kanta-asiakkuuden perusteella.

Ketjut perustelevat asiakohtaisen tiedon keruutaan silläkin, että ne voivat kehittää valikoimaansa sen perusteella.

”Suurilla kauppaketjuilla kanta-asiakkuuden houkutus näyttää toimivan, mutta pienempien putiikkien kanta-asiakaskortit ovat lompakossa usein turhaa muoviroskaa.”

Kaikilla kauppaketjuilla ei kuitenkaan edes ole kanta-asiakassysteemiä. Saksalainen Lidl on tästä esimerkki. Siellä on kaikesta päätellen päätetty, että kauppa saa tarvitsemansa tiedot ostoista esimerkiksi kassajärjestelmien kautta. Ja kauppa käy silti.

Asiakaskohtaisen tiedon kerääminen aiheuttaa kaupalle myös kustannuksia. Tietojärjestelmiä pitää jonkun kehittää ja pitää yllä. Tiedot pitää myös jotenkin analysoida, jotta kauppaketju saa haluamansa hyödyn.

Suurilla kauppaketjuilla kanta-asiakkuuden houkutus näyttää toimivan, mutta pienempien putiikkien kanta-asiakaskortit ovat lompakossa usein turhaa muoviroskaa.

Itse jätän usein kaivamatta esiin kanta-asiakaskortin, vaikka kassahenkilö sitä kyseleekin. Etenkin, jos ostoja kyseisestä kaupasta kertyy niin vähän ja harvoin, että palkintosenttejäkin kertyy säälittävän vähän. En viitsi, kun siitä ei kerran ole minulle toivottua hyötyä.

Verkkokauppa on oma lukunsa. Siellä ei tarvita samanlaisia erillisiä kanta-asiakasohjelmia asiakkaita koskevan tiedon keräämiseen kuin kivijalkakaupassa. Nettikaupoissa voidaan kerätä vaikka mitä tietoa ostotapahtuman eri vaiheista. Ja sitä myös kerätään.

Markkinaihmisten mukaan kansa haluaa ja saa kanta-asiakkuuden hyötynä itselleen kohdistettua mainontaa.

Juuri minulle kohdennettu mainonta on lähinnä tungettelevaa ja ärsyttävää.

Ei ylennä mieltä, jos netin markkinapaikassa etsiskelee tietoja jostakin tavarasta ja kohta ilmaantuu asiaan liittyviä mainoksia aivan toisaalla oleville nettisivuille.

Ja jos ostan tuotteen, on pitkästyttävää nähdä vieläkin juuri tuota tuoteryhmää koskevia mainoksia yhä uudelleen. Ostin tuotteen jo toisaalta, miten te mainosten kohdentajat ette sitä tienneet?

MAINOS

Kommentoi

Kanta-asiakastiedot ''kuuluvat'' nimenomaan asiakkaalle, joka ne omistaa.
Kaupalla on niihin vain käyttöoikeus - ellei asiakas ole sitä kieltänyt ja/tai käskenyt niitä poistaa kokonaisuudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:52
Uuden Hotelli Iso-Syötteen rakennustyöt ovat alkaneet – huonesiiven saneeraus valmistuu ensi talvisesongiksi, uutuuksina sviitti, näköalaravintola ja lounge
15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
35
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
18
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
15
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image