Kolumnit

Jyrki Kataisen valinta tuo politiikkaan uutta säpinää

Kolumnit 6.6.2004 0:00
Risto Uimonen
Suomen John F. Kennedy, otsikoi suuri tukholmalaislehti ison juttunsa, kun Esko Aho aloitti Suomen pääministerinä keväällä 1991, vain 36-vuotiaana. Kokoomuksen uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Katainen on neljä vuotta nuorempi kuin Aho tuolloin, ja hänen ulkoinen olemuksensa muistuttaa ehkä vielä enemmän Kennedyä kuin Ahon habitus 1991.

Aho on täyttänyt jo viisikymmentä vuotta, joten Suomen Kennedyn avoimeksi jääneen paikan nuorena lupauksena ottaa nyt haltuunsa fotogeeninen ja ikäisekseen ällistyttävän ruutukelpoinen Katainen. Politiikkaa tehdään nykyisin julkisuuden avulla. Kataisella on tässä pelissä hyvät kortit, kuten selvä tulos Seinäjoen areenalla, tangomarkkinoiden pitopaikassa, osoitti.

Vielä kokouspaikalla veikattiin, että toisen kierroksen äänestyksestä tulee tiukka. Ei tullut. Nulikka pesi politiikan konkarin, entisen ministerin ja eduskunnan varapuhemiehen Ilkka Kanervan äänin 534-365. Numeroissa ei ole sijaa nokan koputukselle. Katainen pystyi vakuuttamaan kokoomuksen järjestöväen pitkän puheenjohtajakierroksen ja puoluekokouksen aikana.

Kanervalle tappio on kohtalokas. Hän on unelmoinut enemmän tai vähemmän aktiivisesti kokoomuksen johtajuudesta 1970-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Tilaisuus meni nyt - kyseessä oli jo hänen toinen yrityksensä - lopullisesti sivu suun. Kanervan ohi ajoi Katainen, jota Kanerva ehdotti aikoinaan vanhemman valtiomiehen arvovallalla kokoomuksen varapuheenjohtajaksi - Kataisen pyynnöstä. Katainen luonnehti Seinäjoella Kanervaa sielunveljekseen. Nuori sielunveli tukki siis isoisensa tien. Kanerva sortui tunnettuihin rasitteisiinsa ja tunkkaiseen imagoonsa.

Seinäjoen äänestystulos osoitti, ettei nuoruus muodostunut sittenkään Kataiselle rasitteeksi. Siitä huolimatta puhe Kataisen iästä ei lopu tähän. Suomen politiikkaan syntyy nyt uutta säpinää, kun valtiomies Paavo Lipposen ja pääministeri Matti Vanhasen rinnalle television vaalitenteissä istahtaa poikamainen Katainen - edellyttäen, ettei Lipponen karkaa Brysseliin tänä vuonna.

Kontrasti on raju ja Kataiseen kohdistuva paine äärimmäisen kova. Nuoren miehen pitäisi pystyä panemaan kampoihin oppositiojohtajana SDP:n pitkäaikaiselle puheenjohtajalle ja kaksinkertaiselle ex-pääministerille sekä nykyiselle pääministerille, jonka asema on tiedollisesti ylivoimainen.

Kaikki tietovirrat kulkevat Vanhasen kautta. Oppositiojohtaja istuu tietopaitsiossa. Hän saa tyytyä niihin tiedon murusiin, joita hallitus suostuu pöydältään armollisesti tiputtamaan. Siinä sitä kysytään lujia hermoja, hyviä hoksottimia ja kotiläksyjä.

Tehtävä ei ole kuitenkaan mahdoton, kuten vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on osoittanut. Siimes valittiin Kataisen tavoin varapuheenjohtajan paikalta puoluejohtajaksi 1998 - ja saman tien myös ministeriksi. Hän oli 36-vuotias ja vailla kunnon poliittista kokemusta. Siitä huolimatta hän lunasti nopeasti paikkansa vakavasti otettavana puoluejohtajana Lipposen, Ahon ja Sauli Niinistön rinnalla. Haasteet kasvattivat. Sama odotetaan nyt Kataiselta.

Katainen voitti puoluekokouksen luottamuksen Seinäjoella, mutta hänen on myös pystyttävä näyttämään kykynsä ja vakuuttamaan puolueensa sen johtajana. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Kokoomus on äärimmäisen vaikea johdettava - ellei täysin mahdoton. Kokoomuslaiset ovat osoittaneet olevansa hyvin epälojaaleja puoluekokouksen valitsemille johtajille.

Pertti Salolaisen kaato alkoi melkein heti, kun hänet oli valittu puoluejohtajaksi 1991. Lopun alkua enteili se, ettei Salolainen kelvannut puoluejohtaja-asemastaan huolimatta puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Hän hävisi esivaalin 1993 Raimo Ilaskivelle, mutta tämäkään ei ollut hyvä kokoomuslaisille. He lipesivät Ilaskiven takaa presidentinvaaleissa.

Riitta Uosukaiselle kävi yhtä nolosti vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Sen jälkeen oli Ville Itälän vuoro joutua tulilinjalle kohtalokkain seurauksin. Vain Sauli Niinistö on pystynyt pitämään puolueen otteessaan ja takanaan, mutta hän joutui turvautumaan välillä koviin, ehkä jopa härskeihin otteisiin. Lisäksi Niinistöä auttoi se, että hänellä oli todellista valtaa valtiovarainministerinä - rahaa, joita kaikki hamusivat. Niinistön kanssa kannatti olla väleissä, ja hänelle piti olla kiltti.

Siilinjärveläinen Katainen saa Seinäjoelta hyvät eväät mukaansa. Hän pystyi valamaan uskoa itseensä hyvillä esiintymistaidoillaan, rauhallisuudellaan ja harkitsevuudellaan, joka näyttäytyi usein myös tylsyytenä. Taistelu kokoomuksen herruudesta oli kovaa, mutta suhteellisen rehtiä puoluekokouksen aluspäiviin asti, jolloin eräät kokoomuksen konkarit ottivat käyttöönsä likaiset temput. Mieleen palasivat väkisinkin muistikuvat keskustan tohtoreiden taiston ajoilta noin 25 vuotta sitten.

Iiro Viinanen luonnehti esimerkiksi Kanervan ja Kimmo Sasin valintaa katastrofiksi kahdessa perjantain lehdessä. Sauli Niinistö hyökkäsi puolestaan samana päivänä televisiossa harvinaisen mauttomasti ja pikkumaisesti Kanervaa vastaan - ties kuinka monennen kerran.

Lausunnot eivät kääntyneet Kataista vastaan, mutta ne antoivat osviittaa siitä, mistä uuden puheenjohtajan tuki tulee ja missä on hänen kasvualustansa. Hänestä paljastui vanhan suomislaisen klikin väriä ja tuoksua. Vanhaan viittasi myös se, että hän valitutti kokouksella oman miehensä Harri Jaskarin puoluesihteeriksi.

Sellainen on vaarallista puolueessa, jonka johtajaongelmien taustalla on ollut aina erilaisten ryhmien välinen valtataistelu. Katainen voi onnistua puoluejohtajana vain, jos hän pystyy nousemaan aidosti kokoomuksen vanhoista juoksuhaudoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image